(17.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr má zájem o svou odpověď. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Já s vámi souhlasím, určitě tady nejsme v rozporu. Každých čtrnáct dní se potkává pracovní skupina, vede jí můj náměstek Tomáš Tesař, ten je z regionu, za účasti správy Národního parku České geologické... (Poslanec Brabec z lavice: ...služby.). služby, děkuju, České geologické služby a dalších partnerů. Úplně ty informace nemáme totožné, protože právě pan náměstek Tesař mi říkal, jak naopak v období třeba kolem Silvestra právě v Hřensku a okolí bylo velmi masivně turisticky navštíveno a využito a třeba právě toto turistické období, možná nejsilnější z těch dob, co si jako člověk z regionu pamatuje.

Ale budeme komunikovat ty potenciály, rizika, která tam jsou, pravděpodobnosti, možnosti dalších využití, dalších míst. Sama správa Národního parku pro loňskou sezonu otevřela novou cestu, nové vyhlídkové místo na Pravčickou bránu, které doposavad nebylo. Využila řekněme otevření toho prostoru, které dřív bylo vzrostlým lesem, vlastně nového pohledu na Pravčickou bránu. Určitě budeme pokračovat ve spolupráci s Ústeckým krajem v oblasti třeba shuttle busu a dalších možností, řekněme distribuce turistů přes celé území jako takové. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dalším na řadě je pan poslanec Novák, pana poslance ale nevidím, takže jeho interpelace propadá.

A na řadě je pan poslanec Nacher. Pan poslanec Nacher už se dostavil a pan poslanec interpeluje pana ministra Stanjuru. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, já si dovolím tentokrát interpelovat a využít tu interpelaci, jak je u mě obvyklé, řekněme k získání a zveřejnění informace o aktuálním stavu, v tomhletom případě implementace nového systému ARES. Že cílem interpelace není nachytat ministra, ale ověřit ten stav, na který jsem byl upozorněn, není to moje odborná problematika, to vlastně všichni vědí.

Od 1. ledna 2024 byl spuštěn nový systém ARES včetně nějakého rozhraní týkající se nových systémů, ale bohužel podle informací, které mám, na které jsem byl upozorněn, ten systém přes API neposkytuje informace například o zařazení daňového subjektu do skupiny DPH, takže původní ARES přes API poskytoval informace o tom faktu. Pokud jde například právě o DPH, ten nový to neposkytuje nebo poskytuje nesprávné informace. Jinými slovy, ten dotaz je, jaký je aktuální stav přerodu toho nového systému, a pokud se tak dělo, proč nový systém není vlastně aplikován a funkční pro veřejnost navenek v momentě, kdy stoprocentně funguje. Jinými slovy, jestli vlastně ten nový systém poskytuje přesně to, co poskytl ten předchozí ARES, ta předchozí verze, a funguje tak, jak má. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní je prostor pro odpověď pana ministra. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji. Pár informací k tomu novému systému. Stránky ARES s responzivním designem běží v souladu s vládní strategií na jednotné doméně government.cz nebo gov.cz. Uživatelské zadání odpovídá dnešním standardům pro služby veřejné správy a státní portály. Nasazení do hustého provozu bylo loni 15. srpna. Souběžně s ním fungoval ale starý systém. Na základě četných žádostí ze strany uživatelů byl ten souběh u obou systémů prodloužen do konce loňského roku, to znamená, na silvestra 2023. Informace pro implementaci rozhraní nového informačního systému ARES jsou uvedeny na stránkách ares.gov.cz v sekci Pro vývojáře. Rozhraní v současné době je zpětně kompatibilní až do úplného počátku. Plánem je do budoucna, aby to bylo kompatibilní ob dvě verze. Při nastavení nových verzí vzniká standardně bych řekl přehled změn a je také aktualizována technická dokumentace, a to v českém i anglickém jazyce.

V této chvíli neevidujeme ze strany uživatelů zásadní problémy s implementací nového informačního systému. To, co říkal pan poslanec Nacher ohledně DPH - nevím, to musím ověřit, jo? Ale mám informaci, že se všemi připomínkami ze strany veřejnosti se s tím pracuje. A my jsme je prověřili, nechali jsme prověřit jako nezávislé měření na stránkách projektu ARES dostupnost služby v týdnu od 22. do 29. února, dneska to skončilo v 11.59 a bylo to 22. února ve 12 hodin spuštěno, takže 7 dnů, a ta služba běžela v pořádku 99,7 % času. Pomalu běžela, s pomalou odezvou, 0,23 %, to je 23 minut, a nedostupná byla celkem 7 minut, což je 0,07 %. Nejdelší výpadek trval 1 minutu. Pomalý běh a ty krátkodobé výpadky mohou souviset i zde dost s útoky. Nezávislé hodnocení https.labs, které to hodnotí, tato firma je A+, což znamená v jejím žebříčku hodnocení všechno je v nejlepším pořádku a web se drží doporučených postupů.

Teď je třeba říct, že ARES pouze souhrnně zpřístupňuje veřejně dostupné údaje, že on žádné vlastní nevyrábí, takže je závislý na kvalitě informací, které dodávají instituce, které ze zákona vedou registry a evidence o ekonomických subjektech.

Pak ještě informace, aby bylo úplně jasné. Smlouva o modernizaci tohoto informačního systému byla uzavřena na základě otevřeného výběrového řízení, a to s firmou Asseco Central Europe, a. s. Účinná byla od 30. 12. 2021 - to není výmluva, to je 12, 13 dnů po nástupu této vlády, ale to jenom fakt. Celková cena díla byla 22 562 400 korun bez DPH. Součástí týmu projektu byli zaměstnanci jak Ministerstva financí, tak Generálního finančního ředitelství, Generálního ředitelství cel a také státního podniku SPCSS.

Co je ale důležité říct - já myslím, že to většinou uživatelé vědí - že všechny údaje, které jsou v tom ARESu zobrazeny, mají pouze informativní charakter a nemají charakter úřední listiny.

A to s tím DPH nechám zpětně ověřit. Nejsem na tento detail připraven a nejsem ho schopen jakkoliv komentovat, buď potvrdit, nebo vyvrátit, ale v zásadě to funguje s těmi drobnými výpadky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Má zájem pan poslanec o doplňující? Nemá.

Takže nyní je na řadě paní poslankyně Peštová, kterou zde nevidím, takže pokračujeme a interpelaci má pan poslanec Hubert Lang na pana ministra Rakušana. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já bych navázal na ctěného kolegu Romana Kubíčka, který měl podobný dotaz. Pane ministře vnitra Rakušane, máme ještě apolitickou policii v České republice? Nebo už i policii se snažíte zpolemizovat (zpolitizovat?) přesně v rámci duchu vašich nějakých narativů, jakoby cenzurních praktik?

Na co narážím? Správa Jihomoravského kraje vydala priority krajského ředitelství pro rok 2024 a v prioritách v oblasti veřejného pořádku se hovoří: "Opatření v souvislosti s projevem rasismu" - nemám problém. V oblasti extremismu nemám problém. Ale poslechněte si, občané: "anebo skupin s odlišnými ideovými postoji".

Ptám se, pane ministře vnitra, co to znamená? Ptám se krajského policejního ředitele Jihomoravského kraje, je to nějaký nový trend, nebo pana policejního prezidenta, který je nadřízeným pana krajského ředitele? Policisté správy Jihomoravského kraje se na mě obrací, obrací se i další policie ze systému, protože chtějí zůstat apolitičtí. Co to, prosím vás, znamená? Máme tedy policii apolitickou, nebo máme již policii politickou? Co to je za iniciativu? Je to iniciativa jednoho akčního krajského ředitele? Nebo je to už aktivita ministra vnitra Rakušana po dvou letech jeho vlády nad Policií České republiky v rámci nějakých nových metod, o kterých já tedy nevím? A nechci od vás, pane krajský řediteli Správy Jihomoravského kraje, odpověď, kterou jste dal poté, co tato aféra vypukla. Nechci, abyste mi řekl, že mě odkážete na zákon o policii § 2, který ve své citaci nehovoří nic o tom, že by měli policisté sledovat skupiny s odlišnými ideovými postoji. Prosím tedy o odpověď na toto velice třaskavé téma. Já si nepřeju, aby policisté byli političtí, policie ze zákona má být apolitická, padni, komu padni. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP