(17.30 hodin)
(pokračuje Mikuláš Bek)

Já jsem to opakovaně říkal i veřejně, na příští rok vlastně neočekávám příliš, že by bylo možné už tu změnu zavést, protože to předpokládá změnu zákona a to si žádá určitý čas. Takže děkuji za tu otázku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Má paní poslankyně zájem o doplňující otázku? Ano, prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já ještě doplním: určitě kvituji to, že se nebude spěchat na ten návrh, protože samozřejmě vidím také sama, kolik problémů se objevuje v této oblasti, že je potřeba to skutečně prodiskutovat s odborníky. A jenom chci říct, že právě včera na půdě Sněmovny proběhl kulatý stůl k inkluzi, a tam se přesně ukázalo, že asistence pedagoga je opravdu jenom jeden z problémů. Tam jsme hovořili o problémech v metodickém vedení, vůbec o problémech, které se týkají školského poradenského systému, a opravdu dlouholetého pod personálním obsazením. Tak to je také potřeba vlastně řešit všechno současně. Takže určitě budu ráda, i když se budeme jako opozice moct účastnit těch diskusí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A pan ministr, prostor pro odpověď. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Dovolte jenom krátkou ještě reakci. Zapomněl jsem zmínit jednu důležitou věc, která se toho dotýká, to je to, že předkládáme v tuto chvíli návrh novely školského zákona, která bude institucionalizovat pozice školních psychologů a speciálních pedagogů, což v té skládačce je také důležitý prvek, který může povahu podpory dětí ve školách ovlivnit, a souhlasím s tím, že tady je opravdu zásadní diskuse o fungování poradenských zařízení z hlediska metodického, případně jejich institucionálního zakotvení, protože bez větší míry standardizace posuzování těch případů budou nadále vznikat pochybnosti, které dneska rezonují mezi učitelskou veřejností a odbornou veřejností, kdy se ukazuje, že praxe rozhodování a posuzování těch diagnóz není vždycky úplně homogenní.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další interpelaci má pan poslanec Brabec, který bude interpelovat pana ministra Hladíka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju za slovo, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, v červenci letošního roku to budou dva roky už - strašně to utíká - od chvíle, kdy vypukl jeden z nejničivějších požárů vůbec v historii naší země, ne-li možná ten nejničivější určitě v novodobé historii, v Českém Švýcarsku, v Národním parku České Švýcarsko, a samozřejmě kromě těch přímých materiálních škod a dopadů včetně dopadů na místní obyvatelstvo znamenal i jeden velmi zásadní negativní dopad, a to je dopad na turismus v tom regionu. Vy určitě víte, také jste tam několikrát byl samozřejmě v tom regionu, že atraktivity, jako je právě Divoká soutěska, Gabrielina stezka, Edmundova soutěska, samozřejmě Pravčická brána, to okolí patří k vůbec nejnavštěvovanějším místům v Ústeckém kraji a je jedním z nejnavštěvovanějších míst v České republice. Samozřejmě ten dopad je poměrně brutální, protože do současné doby ještě není otevřená Edmundova soutěska a Gabrielina stezka. Problém je v tom, že podnikatelé místní, byť jim toho bylo hodně slibováno, nejen samozřejmě od Ministerstva životního prostředí, byl tam i premiér a další politici, tak oni dneska mají velký problém, že si stěžují, že nejsou schopni se dopátrat žádné závaznější informace, kdy by se tyhle ty dvě zásadní atraktivity této oblasti, tedy Gabrielina stezka a Edmundova soutěska, mohly otevřít. Jsou tady stále nějaké nejasné termíny. Můžete mi prosím říct, jak to tedy momentálně je? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní prostor pro pana ministra. Pane ministře, prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče, krásné dobré odpoledne. Já bych vás chtěl ujistit, že pro Ministerstvo životního prostředí je to velká priorita dokázat zpřístupnit území Národního parku České Švýcarsko a vypořádat se s následky požáru. Musím ale říct, že vlastně pokles návštěvnosti se rozhodně netýká celého území Národního parku České Švýcarsko. Určitě se týká západní části Českého Švýcarska, okolí Hřenska, nicméně té střední a východnější části, tomu tak určitě není. Když se podíváme na počet přenocování v hotelích a penzionech v destinacích na území Národního parku Českého Švýcarska, dosahuje nových rekordů. Podle Českého statistického úřadu v roce 2023 narostl počet přenocování o více než 12 % na 465 000. Podle dat operátorů v období duben až říjen tak je to 700 000 návštěvodnů jako takových.

Samozřejmě, Správa Národního parku činí konkrétní kroky. Za tu dobu byla zpřístupněna a vyřešena celá řada věcí, jako je frekventovaná silnice mezi Hřenskem, Mezní Loukou, kde probíhala i rozsáhlá sanace skalních masivů, Divoká soutěska, přístup na Pravčickou bránu ve směru z Hřenska už na jaře 2023. Stejně tak byl Správou představen harmonogram takzvaných bezpečnostních zásahů podél turistických cest, setkání s místními starosty se konají pravidelně. Také předpokládám, že i do budoucna takto bude správa Národního parku komunikovat.

Musím samozřejmě podotknout, že i otevření některých částí není na správě Národního parku, je na majiteli. Takže konkrétně třeba u Edmundovy soutěsky to není Národní park, který něco zavřel. Národní park říká: Hele, je tady určité nebezpečí. Musíme si říct, že to bylo vždy, protože to je skalní masiv, který tam prostě přesahuje přes ty soutěsky. To nebezpečí se zvýšilo tím požárem, ale majitelem je město Hřensko, které nakonec rozhodne o otevření nebo neotevření. Samozřejmě u Gabrieliny stezky je to o tom, jakým způsobem jsme schopni ten zásah v řádu tisíce kmenů vyřešit v tom velmi složitém terénu, takže to je spíš otázka řekněme technických možností. Já sám jsem měl šanci se zúčastnit některého kácení na těch skalních přesazích a je to velmi složité, když prostě ti chlapi normálně jsou v sedácích, v úvazcích, a zvládnou tři, čtyři stromy za jeden den ve třech, čtyřech chlapech. To je prostě realita v těch nejsložitějších územích.

Rozhodně dál budeme komunikovat, dál budeme představovat ty harmonogramy. Znovu opakuju, je to pro mě prioritou. Nicméně upozorňuju na to, že třeba opravdu v té střední a východní části - Jetřichovicko, nárůst návštěvnosti Jetřichovicka je prostě enormní. Vidíme to z dat Českého statistického úřadu - přenocování - i z dat mobilních operátorů. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Má zájem pan poslanec o doplňující otázku? Je tomu tak. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Já tomu věřím, pane ministře, nebo vím to, já se tam pohybuju relativně často. Ale já ten problém vidím skutečně v tom, že by ti podnikatelé právě kolem Hřenska, kterých je tam samozřejmě docela dost - dneska je to trošku město duchů, a i samotné město Hřensko nebo obec Hřensko, potřebovali řekněme nějaký výstup z těch studií, které údajně tedy má Národní park nebo Ministerstvo životního prostředí zadané a které by právě měly být schopny, aspoň podle toho, co jsem tedy slyšel i četl v médiích, měly být schopny posoudit stav i třeba geologicky. Protože já samozřejmě si dovedu představit, koneckonců také jsem vystudovaný geolog, že je to velmi složité dneska odhadnout stav toho masivu. Ale oni by asi opravdu potřebovali vědět, jestli je to vůbec horizont měsíců či let, aby se na to připravili, protože pro ně je to zásadní věc podnikat v té oblasti. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP