(10.20 hodin)

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych se také vyjádřila k návrhu pana kolegy Šimka, prostřednictvím vás, pane předsedající, a zareagovala bych na ty tábory u vody v aktivní záplavové zóně. Pocházím z Jihomoravského kraje, kde máme zkušenost s evakuací táborů v obci Skryje, Štěpánovice a Heroltice, a panu předsedovi podvýboru pro děti a mládež bych doporučovala, abychom se potkali se starosty těchto obcí, kdy máme opravdu zkušenost s tím, jaké to je, když během hodiny vystoupí řeka Svratka a máme zajistit evakuaci dětí, a nejlépe ještě v nočních hodinách, takže je to opravdu velmi, velmi citlivá oblast. Nepřála bych vám vidět rodiče, kteří mají u té vody děti a chtějí samozřejmě okamžitě vidět, jak budeme reagovat, a nevíte, co dřív, jestli řešit opravdu děti, stany, vybavení - a komunikovat ještě s rodiči.

Takže já bych se moc přimlouvala za to, aby se tady nad tímhletím ctěná Sněmovna minimálně pozastavila a abychom tohleto opravdu konzultovali i s orgány, které se potom podílejí na záchraně těch dětí, protože tam si myslím, že je to i velmi finančně náročné, a my jsme v době, kdy chceme šetřit veřejné finance, a tohleto si myslím, že je opravdu i velmi rozpočtově náročné.

A ještě bych měla jeden dotaz: protože když řeknete stany, tak my stavíme na Moravě stany s podsadou a ty většinou stavíte dva až dny, takže si úplně nedokážu představit, jak to řeknu velmi rychle vybavíme a ty stany z toho území uklidíme. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Michal Kučera, paní poslankyně Berenika Peštová a pan poslanec David Šimek, tři faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji za slovo. Já jsem víceméně chtěl rovněž reagovat na pozměňovací návrh pana kolegy Šimka, který se týká výjimky z aktivních záplavových zón. Já teď tady nechci hovořit o tom předmětu, na který se výjimka vztahuje, ale já jsem skutečně byl hluboce přesvědčen, že se na aktivní záplavové zóny a na jejich rozsah podíváme komplexněji, že nebudeme řešit pouze výjimky. Já si myslím, že to není úplně správná cesta, protože těch výjimek by mohla být celá řada, i když tuhletu chválím a připadá mi samozřejmě smysluplná.

Já bych chtěl skutečně k tomu vyzvat - už je nějaký příslib od pana ministra životního prostředí - abychom se na aktivní a záplavové zóny, a zejména na jejich rozsah podívali tak, aby skutečně byla ta území řešena podle aktuální situace. Souhlasím s tím, co tady pan kolega Šimek říkal v úvodu, ty důvody, proč to takhle je, takže jenom chci tím říct, že se to dá právě takhle odůvodnit v celé řadě i dalších případů, to znamená, že ta samotná výjimka by nezahrnovala i případy - a já je tady nechci jmenovat, jich skutečně jsou desítky - které by si stejný přístup vyžadovaly také. Takže skutečně tady bych chtěl podpořit to, abychom co nejdříve udělali tu aktivní záplavovou zónu z pohledu celé republiky a samozřejmě všech vodních toků. Samozřejmě nejvíce omezující jsou pak dolní toky řek, kde průběhy povodní jsou úplně jiné než na horních tocích.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě dvě faktické poznámky - tři, protože eviduji přednostní právo s přihláškou pana ministra, pana zpravodaje, ale nejprve musím dát slovo faktickým poznámkám. Nejprve tedy paní poslankyně Berenika Peštová, potom pan poslanec David Šimek, pan poslanec Josef Kott. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já to opět asi do těch dvou minut nestihnu, protože se chci potom ještě vrátit k těm aktivním povodňovým zónám.

Teď se vrátím tedy zpátky k tomu, kde jsem skončila, a nebudu nařknuta z toho, že nejsem k věci - jsem k věci, jo? Takže ta diskuse, která tam proběhla - vracím se zpátky k výjimkám a vracím se zpátky ke kontinuálnímu měření - za prvé, to kontinuální měření, jsem říkala, já osobně bych absolutně, ten § 38 bych vyškrtla. Je totální nesmysl. Chápu, proč to tam vzniklo. Úkol zněl jasně: muž s koženou brašnou nesmí projet. Tímto mužem říká Agrofert, ale ten problém je úplně někde jinde. Já tady samozřejmě - vám se to hodí, jednou budete říkat, že je pravomocné rozhodnutí, pak že není pravomocné rozhodnutí, ale v každém případě před tím soudem stál někdo úplně jiný u té Bečvy. Před soudem u Bečvy stála ta čistírna odpadních vod, přes kterou někdo převalil - jak bych to řekla, abyste mi rozuměli - doslova nějakým způsobem tam pustil kyanidy, jo? To, jestli to tam dělali v noci, aby to někdo neviděl, protože většinou v noci jsou ty největší problémy, to znamená, vypustí se do ovzduší, vylije se do vody, není to vidět, nikde nikdo není, že jo, těžce se to dokazuje, voda jednou odteče, pak už to tam není. V každém případě ten problém nastal úplně někde jinde. A pokud byste chtěli být spravedliví, tak byste se museli zaměřit na ty čistírny, protože ty čistírny v současné době, když se podíváte na jejich vodoprávní rozhodnutí, tak tam mají šest polutantů. Mají tam cháesko (CHSK), béesko (BSK), pH a tak dále, mají tam dusík celkový, že jo, dříve býval anorganický, organický, ale v každém případě oni se zaměřují na nějakých šest polutantů, jo? Oni nemají ty látky, které vás zajímají. Ale to mají právě ti, kteří mají povolení IPPC, ti to tam mají, ti to musí ze zákona hlídat. (Předsedající: Čas.) Já jsem to říkala.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Můžete se řádně přihlásit do obecné rozpravy. (Poslankyně Peštová: Já potřebuji diskutovat.)

Prosím, jako další s faktickou poznámkou pan poslanec David Šimek, potom pan poslanec Josef Kott. Prosím.

Jenom pro pořádek - k paní poslankyni. Faktické poznámky nemají nahrazovat obecnou rozpravu, tak hovoří jednací řád, to jenom pro upřesnění. Můžete se řádně přihlásit, budete mít čas, kolik budete potřebovat.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Šimek: Moc děkuji, pane předsedající. Rád bych reagoval na vyjádření pana kolegy Kučery, vaším prostřednictvím. Moc děkuji za tuto připomínku a skutečně velmi kvituji, pokud dojde k aktualizaci aktivních povodňových zón, a skutečně týká se to i dalších oblastí, ať už jsou to dětská hřiště, nebo nějaké sportovní plácky a podobně. Určitě budu za to rád, ale budu rád do té doby, než něco takového vznikne, ať je podpořen alespoň tento způsob, protože víme, jak Poslanecká sněmovna funguje, a přece jenom - táborové základny nečekají, jak poslanci rozhodnou, a celý ten - a možná na to navážu, na vyjádření Lenky Knechtové, vaším prostřednictvím - my jsme celý tento záměr konzultovali s Českou radou dětí a mládeže, která se setkává s tímto základním problémem.

Samozřejmě první, co nás zajímalo, je to vždycky bezpečnost a vůbec to, jak je naloženo s lidskými životy - a dětské životy, které jsou ty nejkřehčí, samozřejmě to bylo to první, kde jsme věc diskutovali. Je pravda, že za třicet let, co tyto organizace v novodobé historii fungují, nedošlo nikdy k žádnému průseru, který by se v těchto táborových základnách stal. Může se stát jindy. Ono se může stát pádem stromů, požárem, tornádem, čímkoliv jiným. Nic neošetříme žádným zákonem, prostě živly zde jsou a budou a zákony na ně bohužel neplatí.

Nicméně vycházíme z toho, že ty organizace fungují, a opírat se o to, že dneska máme historické základny, na kterých víme, jak funguje jejich život, jak se tam zvyšuje voda a podobně, to je pravda, ale na ty historické základny jezdí nové generace, které nemají historickou paměť a nevědí, jak ta voda přichází a odchází, a proto je škoda něco mít, povolovat pro omezenou skupinu lidí, která tam fungovala dříve, ale nedovolit novým, aby tu základnu v tom místě vytvářeli.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Josef Kott, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová, Václav Král a další faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, já bych chtěl navázat na to, co tady řekl předseda zemědělského výboru a kolegyně Knechtová. Já se domnívám a vím o tom příslibu pana ministra, že se záplavové zóny jako takové budou řešit komplexně. Rozumím té argumentaci, o které pan kolega Kučera už mluví dlouhodobě, že dětské hřiště v záplavové zóně asi není takový průšvih jako v současné době navrhované umožnění výstavby jakéhokoliv - kromě dětského - tábora, byť je tam na čtrnáct dní nebo na měsíc.

Já nemám zkušenost ze strany obecního úřadu, ale ze zásady (strany?) člena zásahové jednotky, který musí vyjíždět k tomu, o čem vy tady hovoříte. A jak říkala paní kolegyně, většinou se to stane večer - a vyrážíte tam a máte tam děcka od sedmi, já nevím, do patnácti let a řešíte tam opravdu problémy na nějaký nejvyšší kopec, jak rychle, kam je umístit, jaké místo vybrat pro to, aby byly pro případ nějaké zvýšené vody v bezpečí. A věřte mi, že to opravdu není jednoduchá situace - ani lidsky, ani materiálně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP