(10.40 hodin)
(pokračuje Michal Kučera)

A možná jenom k tomu, co tady říkala paní poslankyně Peštová o těch chmelnicích, které zablokují průtoky. Tak právě ty chmelnice mají výjimku. Mají výjimku z tohoto paragrafu. To znamená, chmelnice se v aktivních záplavových zónách mohou stavět, což je naprosto pro mě nepochopitelné. Nebo pochopitelné to je, protože se tam pravděpodobně někdo prolobboval kdysi, ale myslím si, že je skutečně dobře, že se přihlásil pan ministr a že vysvětlil, jakým způsobem se na to chceme podívat.

Já bych možná jenom zmínil to, co tady říkal pan exministr Brabec o povodích. My jsme jako zemědělský výbor právě se zástupci povodí seděli, probíhala poměrně dlouhá debata a oni sami se přiklánějí k tomu, že by se aktivní záplavové zóny měly přepočítat nebo změnit. Oni skutečně sami potvrzují, že pohled na to je prostě jiný na tocích, na těch horních částech, kde probíhají bleskové povodně, a jak říkala správně paní poslankyně, objevují se tam ty záplavy během dvou, tří hodin, skutečně na ně je velice obtížné reagovat a jsou obrovsky nebezpečné, a jiný charakter mají v těch dolních částech, o kterých tady třeba zejména mluvím já, kdy ta povodeň se tam dostane za den, za dva, a ještě má úplně jiný charakter. Není to ten charakter, který svým tokem ničí tu zástavbu, ale postupně vlastně ta voda stoupá, zaplavuje to území a je možno skutečně na ni nějakým způsobem reagovat. Ta voda se víceméně rozlévá do krajiny. A nemá pravdu pan ministr Brabec, který říká, že to není v té tradiční zástavbě. No, když se podíváte na Roudnicko (Předsedající: Čas.) nebo třeba v Lounech (Předsedající: Čas, pane poslanče.), tak tam to zrovna ta aktivní záplavová zóna v těch tradičních částech je.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, také prosím o dodržování času. Děkuji.

Nyní paní poslankyně Lenka Knechtová a poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych ještě velmi krátce zareagovala na průběh rozpravy. Je potřeba si uvědomit, že je velký rozdíl mezi tábory, kde se opravdu staví stany s podsadou, a takzvanými putovními tábory. Tam si ještě nějakým způsobem dokážu představit, že opravdu bude naplněna litera zákona, že tedy opravdu se přijde, postaví se stan a ten stan tam druhý den není. Ale opravdu apeluji na to, že se bavíme o době prázdnin. Prázdniny jsou doba, kdy chtějí mít také mnozí dovolenou, a prostě ty věci procesní potom ne vždycky dobře navazují. Takže tohleto je opravdu potřeba si uvědomit v tom procesu, jak fungujeme během běžného roku a jak potom fungujeme o prázdninách.

A ještě chci také upozornit na to, že samozřejmě je nějaký věk těch dětí, které jsou na tom táboře. Ale pozor, my samozřejmě, ti, kdo tábory organizujeme, mnohdy míváme s sebou i ještě mladší děti. To znamená, potom v té fakt vyhrocené situaci, že zachraňujete opravdu spoustu lidí a nevíte, máte nějaký seznam, kde opravdu jsou ti klienti, ale plus je tam mnohdy další personál, a opravdu to nejsou jednoduché situace. Takže já bych se přikláněla k tomu, co tady říkal pan Kučera, prostřednictvím paní předsedající. Ale nejdřív ty věci vyřešme, spočítejme je a pak teprv tam řeknu, dělejme tu úpravu, co se týká těch dětí. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Berenika Peštová. Zatím je to poslední faktická poznámka, kterou máme. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já chci zareagovat na pana poslance Kučeru, prostřednictvím vás. No, ono se to prolobbovalo. Prolobboval si to nějaký poslanec. Konkrétní jméno vám neřeknu, ale když jsem se pídila, jak se to tam do toho zákona dostalo, tak přesně tak. Něco obdoba, jako teď navrhujete s těmi stany, úplně stejný problém. A to je přesně to, co říkám. Já tady nehrotím situaci, já tady neukazuju a nedělám ze sebe hysterickou... (Poslankyně Peštová se s pousmáním odmlčela.) ... ženu. Mně spíš jde o to, že ta situace může nastat. A potom kdo bude stát před tím rodičem? Protože ti, co budou říkat, vaše dítě tam zemřelo, protože jsme ho nestačili - bylo to rychlé, prostě počítali jsme, jo, stalo se, jo. Nemáte na to žádné zdůvodnění. Ale hlavní, co je, oni budou bez viny, chápete? Oni budou bez viny, protože oni neporušili zákon, oni tam udělali stany, protože právě někdo jim tady tu výjimku umožnil. Někdo jim dovolil, že právě v těch aktivních povodňových zónách ty stany mít můžou. Takže když potom soud se bude ptát, tak my máme kolektivní vinu, ne? My řekneme: My jsme pro to zvedli ruce všichni, tak nás odsoudí dvě stě? Ne, neodsoudí nás nikoho. A ti, kteří tam byli s těmi dětmi, řeknou: My jsme jeli podle zákona. Zákon nám říkal: Ano, vy to tady můžete udělat. Takže než vždycky do toho zákona něco dáte, tak si musíte uvědomit, že my jsme pouze zákonodárci, ale pak jsou ti, kteří podle toho zákona se chovají a podle toho zákona jedou. A oni budou říkat: My jsme neporušili nic v zákoně, je to řečeno, že to jsme udělali správně. Ale bohužel život tím nevrátíme nikomu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan zpravodaj Tureček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuju za slovo, paní předsedající. Ono už tady toho zaznělo hodně kolem záplavových území. Já bych skutečně chtěl tuhletu Sněmovnu varovat před jakýmkoliv rozmělňováním těchto opatření v záplavových územích. A řeknu hned nějaký historický vývoj. Ta výjimka, historické letní tábory, se tam dostala po pečlivé diskusi. To je definice, kterou mají pod kontrolou jak Hasičský záchranný sbor, tak správci povodí, podniky povodí, a oni přesně vědí prostě, kde ten tábor je, kdy tam bude se stanovat, a hlavně vědí, jak se tam vyvíjejí ty odtokové a srážkové poměry. Takže v momentě, kdy je výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, příslušný technik státního podniku povodí už ten tábor hlídá. Většinou jsou to prostě tábory, které jsou u vodohospodářsky významných vodních toků, jinými slovy, kdy ten vrchol průtoku většinou přichází za 6, 12 hodin nebo 24 hodin, takže určitě je tam časový prostor prakticky reagovat na povodňovou situaci. Nicméně úplná výjimka pro tyhlety letní tábory, před tím zásadně varuju, protože bychom to dostali do kategorie táborů, které jsou u bystřin, u drobných vodních toků, a tam skutečně vůbec se neví, jak se ten odtokový poměr bude vyvíjet v případě takzvané bleskové povodně. Tady skutečně varuju.

A jenom pro vaši informovanost: tam, kde jsou ty historické letní tábory, to se týká vodohospodářsky významných vodních toků. Těch máme 20 000 kilometrů, bystřin máme 34 000 kilometrů, drobných vodních toků máme 25 000 kilometrů, takže je to mnohem větší území, a upozorňuju na to, že tam dochází prakticky k zvýšení průtoku během i desítek minut, takže bystřina, která má průtok třebas ráno 5 vteřinových litrů, během bleskové povodně během 30 minut může nabrat kubíky - kubíky za sekundu. Takže já skutečně před tímhletím důrazně a důrazně celou Sněmovnu varuju. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Toliko přednostní práva a nyní je přihlášen do rozpravy pan poslanec Kučera. Připraví se paní poslankyně Eva Fialová.

Než pan poslanec dorazí, přečtu omluvy. Omlouvá se Josef Bernard od 10 hodin z pracovních důvodů, Bžoch Jaroslav po celý jednací den z rodinných důvodů a Kubík Jan po celý jednací den ze zdravotních důvodů. Toliko tedy omluvy.

A nyní má slovo pan poslanec Kučera. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Tak ještě jednou dobrý den. Děkuju za slovo. Já tady víceméně mám pozměňovací návrh jeden a půl. Ten jeden, o kterém chci hovořit, je ten, který chci představit a poté se v podrobné rozpravě k němu přihlásit. Je to pozměňovací návrh pana poslance Turečka, Bendla a můj a je pod číslem 4031, takto i vložen do systému, a víceméně hovoří o tom, že Ministerstvo životního prostředí vydá vyhlášku, která bude projednána ve shodě s Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem průmyslu a obchodu. Pozměňovací návrh reaguje na výtky vznesené v rámci projednávání sněmovního tisku na zemědělském výboru. Navrhovaná forma, kdy Ministerstvo životního prostředí stanoví v dohodě s Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem průmyslu obchodu vyhláškou náležitosti kontinuálního sledování, je vhodnější než znění přijaté zemědělským výborem, sněmovní tisk 569/3, podle kterého by vyhláška byla společná třem ministerstvům. Tato forma zmocnění v dohodě se s dalšími dvěma ministerstvy je už užita i v samotném zákoně č. 254/2001 Sb., vodní zákon, v § 34 týkajícím se povrchových vod využívaných ke koupání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP