(13.30 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Z toho důvodu jsme jako opoziční poslanci využili možná ne tak často využívaného práva, ale možného práva jednacího řádu a připravili jsme tady takzvanou oponentní zprávu, s kterou vás stručně seznámím, a budu žádat, aby byla hlasována, protože je formulována jako doporučení menšiny poslanců podle § 40 odst. 2 jednacího řádu. Je to z 10. tehdy volebního výboru ze dne 15. září 2022 k tomuto sněmovnímu tisku 188:

"Po vyslechnutí úvodního slova předsedy Rady České televize Pavla Matochy, zpravodajské zprávě poslance Jana Laciny a po rozpravě níže podepsaná menšina poslanců volebního výboru má za to, že

I. předložená Výroční zpráva o činnosti České televize v roce 2021 podává věrohodný a korektní obraz o tom, jak veřejnoprávní Česká televize plnila své úkoly dané zákonem a jak uspokojovala požadavky veřejné služby;

II. názorové rozpory a neshody mezi jednotlivými členy volebního výboru a Radou České televize nemají být důvodem k neschválení Výroční zprávy České televize z toho důvodu, že se jedná o zprávu instituce, nikoliv jejího kontrolního orgánu" - i tohle chci podtrhnout;

"III. problematika činnosti Rady České televize má být řešena formou jednání volebního výboru následného přijetí usnesení, kde například volební výbor nebo plénum Poslanecké sněmovny může vyjádřit nespokojenost, připomínky či vznést další požadavky;

IV. z výše uvedených důvodů není správnou cestou neschválit Výroční zprávu o činnosti České televize v roce 2021, sněmovní tisk 188;

V. doporučuje plénu Poslanecké sněmovny Výroční zprávu o činnosti České televize v roce 2021 schválit;

VI. určuje zpravodajem oponentní zprávy poslance Martina Kolovratníka;

VII. zmocňuje zpravodaje menšiny poslanců, aby s touto oponentní zprávou seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

Podepsáni poslanci Martin Kolovratník, Aleš Juchelka, Stanislav Berkovec a Ondřej Babka."

Toť vše, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní zahajuji všeobecnou rozpravu. Vy se hlásíte s přednostním právem? Tak prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji. Já bych ještě vám rád dořekl ten příběh s nevyplaceným bonusem generálnímu řediteli. My jsme se na mediálním výboru tázali předsedy Rady, jestli 5 hlasů z 11 je většina, a on mi říkal, že o tom musí rozhodnout soud. Já jsem oponoval, že na to stačí třetí třída základní školy matematiky. No, jak to celé dopadlo? Přišel nový generální ředitel Jan Souček, nechal si udělat právní rozbor, právní rozbor mu sdělil, že to tehdejší hlasování Rady České televize je neplatné, že nemá žádnou relevanci a že v zásadě neexistuje, takže několik měsíců zpátky byl panu generálnímu řediteli doplacen ten bonus a ten příběh je tím u konce.

Cítím ještě jaksi potřebu dovysvětlit, co bylo vlastně jádro toho našeho sporu tehdy volebního, dříve mediálního výboru. A ještě bych chtěl říci, že ta malá novela zákona o České televizi a Českém rozhlase, kterou jsme prosadili v nedávné době, ruší možnost odvolat celou Radu České televize po neschválení, dvojím neschválením Výroční zprávy rady České televize. Čili teď už jsme tady skutečně u takového poměrně kosmetického kroku, ale já si přesto myslím, že to neschválení za rok 2021 je poměrně důležité - a samozřejmě respektuji oponentní postoj pana kolegy Kolovratníka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Mám zde dvě faktické poznámky, první pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, tak já navážu na včerejší debatu, protože tohleto je vlastně jak přes kopírák, kdy volební výbor navrhuje neschválit tu zprávu vlastně druhý rok po sobě... V tom předchozím znění by to znamenalo možnost odvolat Radu České televize. To byl podle mě ten základní důvod. Tak si to řekněme: včera ten důvod byla jedna věta, o které jsme se tady hádali s Janem Jakobem, která byla součástí zprávy o činnosti České televize. Teď je důvodem to, že Rada neschválila bonus pro ředitele televize.

Vy neschválíte zprávu o činnosti, protože Rada neschválila bonus řediteli televize? To je přece rozhodnutí té Rady, na to není přece nějaké právo. To není právo, já tomu nerozumím. To znamená, že už i jinými slovy, vlastně přes tu Radu, jejím prostřednictvím, politici nepřímo, ale vlastně v tomhle tom případě skoro přímo, budou rozhodovat o odměnách ředitele České televize, chápu to správně?

Takže - pan primátor kýve, že nechápu, ale ono to takhle ve skutečnosti je. Pokud jde o ty počty, a on už to říkal můj kolega Kolovratník, vy jste zapomněli tady říct to, o čem já jsem mluvil včera. Ty nižší počty členů Rady České televize byly dány, protože vy jste tady obstruovali půl roku tu dovolbu. Jinak by jich tam bylo 15 samozřejmě v té chvíli, ale určitě ne 11 nebo 9.

A to, že jsme tady nebyli schopni čtyři měsíce nikoho dovolit, to není náš problém, takže to nám jako nemůžete vyčítat. Počet členů Rady nám fakt nemůžete vyčítat v tomhletom případě.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka a připraví se pan poslanec Foldyna. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní předsedající. Tak já tady na to koukám jak blázen, opravdu. Takže pan poslanec Lacina si s vládními koaličními poslanci z výboru pro mediální záležitosti vzal jako rukojmí, prostřednictvím pana předsedajícího, Radu České televize tím, že prostě když se neschválí dvě zprávy, tak podle minulého zákona měla Rada České televize skončit a s ní i generální ředitel. Vzdala se jako rukojmí vydíráním toho, že tyto dvě zprávy neschválí. A jak to probíhalo na výboru? No, my proti činnosti České televize nic nemáme, Rado, vy jste tu zprávu udělali dobře, protože ta zpráva o činnosti neměla žádnou chybu. Když jsme se ptali na to, co jim tam přímo vadí na té zprávě, tak řekli: Nic, nám tam nic nevadí, to je všechno úplně v pořádku. My ji nebudeme schvalovat jenom proto, abychom drželi v kleštích Radu České televize a mohli ji případně odvolat, protože ta zpráva za rok 2022 navazuje na tu neschválenou 2021 a podle zákona dvě neschválené zprávy za sebou znamenají odvolat Radu České televize. A protože my s vámi nesouhlasíme, tak my vás budeme přes tyto dvě zprávy vydírat, protože ta zpráva o činnosti je napsaná dobře, Česká televize vysílá dobře, všechno je úplně v pořádku, ale my ji prostě neschválíme. Vždyť to nedává žádnou logiku! Existují i jiné právní věci, které bychom mohli řešit, když nesouhlasíme například s hlasováním Rady, protože jich je málo, a tak dále, ale ne tím, že budeme říkat: Všechno je v pořádku, ale my to, co je v pořádku, neschválíme. Vždyť to přece nemá žádnou logiku. Proto říkám, že to je úplně prachobyčejné vydírání.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a další s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Foldyna, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo, paní předsedající. Ono to zaznělo poměrně detailně v těch dvou mých předřečnících, kteří se tady vystřídali. V této chvíli český parlament dělá kosmetickou roli v tomto mediálním zákoně, protože jestli tu zprávu schválíme nebo neschválíme, je úplně jedno dneska. Rada prostě - už není zakotveno, že dvakrát neschválíme zprávu a bude odvolaná Rada. Tady je to přece dneska úplně jedno. Tady šlo o to, zapikolovat a zakopat se v České televizi, pětikoalici, tak, aby měli politický vliv po dobu svého vládnutí, a to se jim podařilo, tak o čem tady mluvíme? Nezdržujte to. Je začátek března, budou Velikonoce, lidé chtějí domů. (Smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Do rozpravy tady dále mám přihlášeného pana poslance Kolovratníka - ne, tak ano. Pokud se nikdo nehlásí, elektronicky nikoho přihlášeného nemám. Zeptám se, zda se ještě někdo do všeobecné rozpravy hlásí z místa? Nikoho nevidím, všeobecnou rozpravu tedy končím.

Zeptám se, zda je zájem... chtěl jste, pane ministře, to byste... Ne. Tak případně, jestli je zájem o závěrečné slovo? Ano, prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Budu velmi stručný v tom závěrečném slovu. Já jenom připomenu, že nešlo o neschválení dvou výročních zpráv, ale dvojí neschválení výroční zprávy a že to neznamenalo automaticky odvolání Rady, ale jenom to tu možnost otevíralo. Trošku jenom reaguji na projev pana kolegy Juchelky, vaším prostřednictvím. A ještě bych rád zdůraznil, že jednáme o Výroční zprávě Rady České televize, nikoliv České televize. A to je druhý důležitý detail, který jsem chtěl v závěrečném slovu zdůraznit. Jinak vás samozřejmě nechci připravovat o váš velmi cenný čas. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Já si dovoluji načíst tu zprávu tak, jak ji schválil dříve volební, dnes mediální výbor Parlamentu České republiky. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR neschvaluje Výroční zprávu o činnosti České televize v roce 2021 dle sněmovního tisku 188. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP