(14.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My jsme byli přesvědčováni... (Poslanec Babiš se odmlčel a otáčí se kvůli hluku v jednacím sále na předsedající.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano. Kolegyně, kolegové, požádám vás o ztišení, aby měl řečník důstojný prostor ke svému vystoupení. Děkuji. Můžete pokračovat, prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: My jsme byli ujišťováni panem premiérem Fialou, že jde o konsolidační balíček, a my jsme tvrdili: Ne, není to pravda, jedná se o daňový balíček, a samozřejmě měli jsme pravdu, takže první bod, který navrhuju k debatě, je Výdaje za léky v České republice zdražily nejvíc v Evropě, skokově rostou kvůli inflaci a zvýšení DPH, což způsobila vláda Petra Fialy. Nejhorší ministr zdravotnictví v historii naší země, který je tady přítomen a který zničil reformu psychiatrické péče, zničil náš národní boj proti rakovině, zničil projekt jedinečné onkologické nemocnice v Praze, k tomu neříká nic. Pan ministr komentuje Silvera. To je Kohout, strašně slavný. Představte si, že ho komentovali tři ministři; Rakušan, Výborný, Válek a ta paní, co kandiduje na všechno, snad se povede nějaká funkce. Takže co se tady říká v médiích? A já znovu opakuju, když tady mluvím, tak mluvím vyloženě, že opakuju a informuju lidi o článcích z médií. Takže výdaje za léky skokově rostou, do konečné ceny se promítá inflace i zvýšení daně z přidané hodnoty. A kdo tady způsobil inflaci? Fialova vláda. Čím? Tím, že nezastropovala cenu elektřiny. V tom článku se píše o tom, jak ty léky zdražily. Tady je lékárník Marek Hampel a říká: Krabička Paralenu, 500 mg, 24 tablet, stála v jeho lékárně v malém městě 39 korun, každý rok podražila a teď stojí 63 korun. Oproti loňsku se její cena zvedla o 12,5 %, takže za ta léta o několik desítek procent. Stejné je to s Ibalginem, který začátkem roku 2020 stál 159 korun a zdražil o 53 % a celkem o 13 %. Takže pan ministr - teď nediskutuju o tom, že léky nejsou, a už nás ubezpečil, že Endiaron vlastně nikdy nebude, protože pan ministr je tak neschopný, že není schopen jít za Zentivou, kterou tradiční strany zprivatizovaly za 2,5 miliardy a dneska má hodnotu 150 miliard, a předložit jim seznam léků, které by měla Zentiva v České republice vyrábět, jak to udělal francouzský prezident, který je tady dnes na návštěvě, že navštívil francouzského výrobce, předložil jim sto nebo padesát léků a samozřejmě se s nimi domluvil. Stejně by to mohl udělat pan ministr zdravotnictví i s panem premiérem, ale jelikož jsou oba totálně neschopní, tak to neudělají. Nenavštíví Zentivu a nezeptají se: Chcete nějakou daňovou pobídku, chcete nějakou jinou pobídku? Tohle potřebujeme, abyste tady vyráběli. Ne, to oni neudělají, protože zkrátka to neumí.

Další článek, který tady je, říká: Léky zdražily nejvíc v Evropě, ale ministerstvo nevěří. No, samozřejmě pan ministr podle příkladu pana premiéra, když to tvrdí Eurostat a OECD a švédský ústav TLV, tvrdí, že to není pravda. Samozřejmě že je to pravda. Celý problém je v tom, že pan ministr vůbec nechápe, jak ty léky se nakupují, jak se obchodují. Kdyby si zavolal například takový řetězec Dr. Max, který bude mít, už nevím kolik, tři tisíce lékáren, tak by pochopil, že nakupovat léky podle spotřebního koše a brát ty nejlevnější země - členské země Evropské unie - je blbá strategie, protože pokud jiné země nabízejí lepší ceny, tak samozřejmě potom máme problém s léky. Takže já myslím, že ty věci, které se tady dějí v našem zdravotnictví - a už slyšíme, že některé pojišťovny nemají peníze, například taková Vojenská zdravotní pojišťovna, pokud jsem slyšel, také má problémy - a co udělala vláda, tahle vláda? Hned jak nastoupili, vzali 14 miliard českému zdravotnictví. A potom samozřejmě slyšíme, jak dlouho se čeká na operace, například páteře, někdy i rok a půl, jak dlouho se čeká na vyšetření u některých přístrojů, které my jsme jim zařídili. Všechno, co pan ministr otvírá, pavilon prevence v Brně - nepodílel se na tom vůbec v ničem, i pavilon IKEMu nový, kde se dějí podivné věci v tom IKEMu, protože je to jedno z nejlepších transplantačních center v Evropě, ani na tom se nepodílel a na dalších věcech, protože od nástupu vlastně ani ten plicní pavilon profesorce Vašákové v Thomayerce, který otevře v květnu a bude moderní - tak nic, zkrátka nic. A nějaké projekty vzdělávání sester, místo sedm let čtyři, nebo motivace sester nebo podpora Komory sester, to pana ministra vůbec nezajímá. O to víc ale je strašně aktivní na Twitteru a samozřejmě, dělá tam politiku. Takže včera komentoval Kohouta, Martina Hlaváčka. Silver je slavný, už má 1 300 000 sdílení na síti kromě Twitteru, kde rozpoutal totální nenávist. Takže minimálně 1,5 milionu - Kohout Silver od našeho europoslance Hlaváčka by se mohl stát symbolem boje českých zemědělců proti ukrajinskému zboží, které často neodpovídá standardům. Takže to je první bod.

Druhý bod je - pan ministr, tady mě sleduje, to je super, takže pane ministře, speciálně pro vás - druhý bod se jmenuje Proč Silver nemá rád ukrajinské obilí? No, takže začneme od článku Deník N, antibabišovský Deník N - komu to patří: to jsou ti hodnotoví zakladatelé, ti podnikatelé, ti správní podnikatelé, kteří mají ty hodnoty, stejné hodnoty jako tato vláda, to je ten Fryc, Hájek, Horáková, Vohánka, Winkler - a titulek zní, že "Babiš na videu s Kohoutem označil ukrajinské obilí za kontaminované - na hraně šíření poplašné zprávy, reaguje pan ministr Výborný" a že údajně moje slova jsou v přímém rozporu se šetřeními, která průběžně provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Tak pojďme si to říct, jak to tedy vlastně všechno je.

Můžeme začít od článku Naše Praha.cz: "Otrávené ukrajinské obilí a kuřecí maso opět v obchodech. Tentokrát je to vážné, varují komory. Ukrajinské obiloviny, olejniny a kuřecí maso obsahují jedy. Podle laboratorních testů obsahují salmonelu, zakázané pesticidy, genetické modifikace a mykotoxiny. Dokládá to nedávný nález polského Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten zkontroloval 73 vzorků obilovin dovezených z Ukrajiny. U 17 z nich zaznamenal bakterii salmonely" - doufám, že všichni spoluobčané poslouchají - "v 17 případech také zakázané pesticidy a u 11 vzorků genetické modifikace a šest vzorků mykotoxiny, upozornila Agrární komora České republiky na svých stránkách s tím, že stejné se dovážejí k nám." Takže, pane ministře, Agrární komora, to je váš partner, to není Jandejsek, kterého jste všichni dehonestovali a udělali z něho nějakého proruského nevím co. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP