(14.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Bod 5: Proč Česká republika klesla v rámci žebříčku prosperity v Evropské unii z devátého na 14. místo? Pan premiér stále říká, jak je to všechno skvělé, jak všechno zvládli, a já tedy nerozumím tomu, když za nás jsme v prosperitě předběhli Španělsko a Itálii, byli jsme devátí, tak teď jsme čtrnáctí. Už dvakrát Česká republika v tom žebříčku oslabila. Máme největší propad HDP, máme největší propad reálných mezd a obávám se, že ještě ty dva roky vládnutí budeme klesat dál a dál. Takže samozřejmě, co jsou ty faktory prosperity? No, investice do vzdělávání, tam nemáme peníze ani pro kuchařky ani uklízečky, ale za to máme samozřejmě peníze pro tu hezkou holčičku F-35 paní Černochové, už tento rok 15 miliard, a tak dále. Takže můžete si to přečíst.

Další bod - 6, a to je strašně důležité a bylo by dobré, vážení spoluobčané, kdybyste to poslouchali, to znamená, ten bod se jmenuje: O kolik reálně všechno zdražilo kvůli Fialově vládě? A je to skvělé, že tahle statistika existuje, a je to vlastně statistika, je to tabulka, která charakterizuje inflaci spotřebitelských cen, základních životních potřeb na spotřebním koši 68 vybraných položek, a to podle metodiky Českého statistického úřadu k datu 31. prosince, kdy stejné období předchozího roku je 100 %. Nejvyšší růst spotřebitelských cen za léta 2022 a 2023 byl u položek - a můžete hádat - ano, elektřina. Elektřina, kterou platíme my všichni, firmy, živnostníci, všichni z nás, ano. Je to 120 %, index 221,2. A potom je zemní plyn a svítiplyn. A nejnižší - de facto bez zdražení - položka je telefonní služby pevného připojení. Vypracoval 29. února 2024 z podkladu Českého statistického úřadu.

Tak teď dobře poslouchejte, co všechno se zdražilo a o kolik. Na prvním místě, ano, je zemní plyn, dokonce 232, takže o 132 %. Elektřina je druhá. Černé uhlí 190, takže 90 %. Hnědé uhlí 174, takže nárůst 74 %. Teplo a teplá voda - aby toho nebylo málo, ještě tahle vláda navýšila DPH z vodného a stočného. Takže je to stejné jak u léků, nám tvrdili, že je to jenom, aby měli dvě sazby. Všichni jsme věděli, že samozřejmě to navýšení u všeho bude podstatně vyšší než o ta 2 procenta.

Zubaři: nejhorší ministr zdravotnictví už odešel, ten nedělá pro zubaře vůbec nic. A pokud na sítích lžete o zubařích, vězte to, že za Adama Vojtěcha jsme dávali dotace na ordinace až milion a půl a měli jsme projekt 43 zubních center po celé republice, 24/7, placené VZP, pro všechny zdarma. To byl náš projekt. Tenhle ministr zdravotnictví nedělá vůbec nic. Vůbec nic nedělá a jenom se chlubí naší prací. React-EU 26 miliard, to je naše dílo, 55 miliard do zdravotnictví je naše dílo.

Co tady máme dál? Vejce, index 162, to je 62 %. Brambory - 152, takže 52 % nárůst. Cukr. Cukrovary nám zakázala Evropská unie po vstupu, věděli proč. A brambory? My, kdysi bramborářská velmoc, dovážíme dneska 70 % brambor, a proto cena za rok, za léta 2022 a 2023 za této vlády, brambory 52 % nárůst, ano? A můžu pokračovat tady ostatními položkami, takže toto je realita.

A pokud pan premiér, který říkal, že Babišova drahota v roce 2021 - my jsme skončili s inflací 5,3, protože jsme ji srazili u elektřiny. Oni ji vyhnali až na 18 %, za sebou jsme byli dvakrát nejhorší, takže nejdřív za to mohl Babiš, potom Putin, potom Česká národní banka, a teď, když mají některé země už deflaci, pan premiér se chlubí, že má nízkou inflaci. Ale to není o tom. Vážení spoluobčané, podívejte se, kolik jste za veškeré zboží a služby platili v roce 2021 a kolik platíte teď, a ten rozdíl, to je ta Fialova drahota. To je ta asociální jeho vláda, která nám zdražila život, navýšila daně a která je absolutně ekonomicky nekompetentní. Takže to je bod 6.

Dobře víte, že tahle vláda nám stále radí, jak máme šetřit. Dneska ten zbytečný ministr tady nesedí. Bod 7: Ministři za rady platí 145 milionů. Ministr Dvořák - to je ten eurohujer zbytečný, má dvě auta, zaměstnal ještě syna na Úřadě vlády - si platí ze státních peněz, vážení spoluobčané, to znamená z našich peněz, daňových poplatníků - si financuje i správu svého webu. Ale tak já myslím, že je to klasika, ne? Jsme se vrátili tam, kde jsme byli. Paní Vrecionová si taky dělá kampaň do eurovoleb, spolek z peněz daňových poplatníků., a Ministerstvo zemědělství to není schopno zorganizovat. Ona má jednoho zaměstnance, tam jsou stovky. No, dělají si z nás srandu. Takže tady je článek, nic si nevymýšlím: "145 milionů. Politolog Kubáček říká, že nevidí důvod, abychom my politikovi platili jeho stránky, které se nehlásí k vládě, ale hlásí se čistě k Martinu Dvořákovi, případně ke hnutí STAN." To je problém. Pak ohodnotil přístup ministra vnitra Rakušana: "Když ho například doprovází nezbytný počet ochranky a policie, a to ve vztahu k veřejnému vystupování ministra, je to nekritizovatelné. Když však polovina policejní jednotky dohlíží na vystupování v barvách strany" - oni mají novou barvu, tu růžovou, aby se zapomnělo na ten organizovaný zločin Dozimetr - "tak je to z mého pohledu porušování péče řádného hospodáře a zneužívání veřejných peněz, nastínil Kubáček. Všechny rezorty společně s Úřadem vlády za druhou polovinu loňského roku za externí poradce utratily přes 145 milionů." V minulosti vždycky se snažili samozřejmě dezinformovat lidi, když my jsme byli ve vládě. Když my jsme nastoupili na Ministerstvo financí, tak jsme začali například soutěžit právní služby - transparentně, soutěže, ne jak to bylo předtím v té vládě, že to bylo utajené a někteří právníci brali 15 000 korun za hodinu v některých státních firmách. Pokud jsme platili právníky, tak to bylo vždycky za arbitráže, protože na to skutečně nemělo Ministerstvo financí ty správné odborníky. "Nejvíc se přes kapsu plácla ministerstva financí a obrany. Naopak ani korunu za externí poradce neutratil rezort ministra pro legislativu Michala Šalomouna za Piráty." Ten je tady. Tak gratulujeme, pane ministře, že jste neutratil, to si ceníme jako daňoví poplatníci. Takže to je ten bod 7.

Bod 8: "Tajné závody rychlých aut se vracejí. Co na to ministr vnitra a policie?" Já myslím, že všichni jsme to viděli, co se tady děje, že normálně si tady na Nuseláku udělali formuli 1. "Policie zaspala. Další akce bude v Plzni. Tajné závody, postrach silnic, se vracejí. Další už budou v sobotu." Takže možná pan ministr by mohl na to nějak dohlédnout, když měl takový perfektní přehled o tom, jak to funguje, ta policie, tak tady by to bylo, myslím si, velice vhodné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP