(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Bod 9: "Dovoz plynu z Ruska roste." Tak my jsme tady poslouchali stále, že my jsme byli nebezpečí bezpečnostní a energetické, což je samozřejmě nesmysl, protože všechno tady zprivatizovala ODS, potom i ČSSD a neměli jsme žádný vliv na to. Kontrakt (na) norský plyn měl Transgas - taky nesmysl. A těším se, že teď už má pan premiér partnera, NET4GAS si koupil, tak by mohl udělat ten plynovod Stork, který my jsme chtěli, Poláci to nechtěli, pan premiér to kritizoval a samozřejmě lhal, protože to je jeho styl. Takže pan ministr Síkela si stěžuje, že není solidarita a že Němci navýšili tranzitní poplatek, tedy na ten plyn, že to teče z východu. No, z východu to teklo, ještě předtím teklo - takže 62 % dovážíte. Nemuseli jste lhát, my jsme vám to vyvraceli, pan Havlíček o tom x-krát - místo solidarity.

No, jenom naivní člověk, který neví, jak funguje Brusel, věří tomu, těm různým tiskovkám o solidaritě. Já jsem si to zažil s vakcínami, když nás Merkelová zařízla a když jsme se Sebastianem Kurzem bojovali za to, abychom dostali tu distribuci spravedlivě, ano? Za těmi dveřmi, kde tam sedí všichni, tam moc solidarity není - teď je, samozřejmě, vůči Ukrajině, ale mezi sebou to často kulhá. Pan ministr na poradě ministrů apeloval na solidaritu, tak se těšíme na ten výsledek.

Poslední bod, abych moc nezdržoval, je: Ministr Rakušan místo toho, aby jel na důležitou Radu Evropy - no, víte, co dělal? - komentoval kohouta Silvera. Další ministr, čtyři tam byli, tři plus ta paní, kandidátka na všechno. Takže Silver je slavný. No, a víte, já nechápu, proč pan ministr vnitra nešel na tu Radu - nějaké kecy na Twitteru... Já jsem se na tu Radu těšil jako premiér, proto jsem nechal jmenovat naši vládu 13. prosince 2017, abych 14. prosince 2017 už na ní byl poprvé. Pan premiér se Radě vyhýbá - samozřejmě, protože on nemá tu odvahu bojovat za naše zájmy, takže ten mi nechal tu radu ještě 16. 12., když 17. 12. 2021 nastoupil, a poprvé tam šel až v únoru. Předsednictví - totální katastrofa. Takže vraťme se k panu Rakušanovi. Pan Rakušan tam nebyl, přitom víte, jaké bylo téma? Schengen. Ano, Schengen. Evropa nám stále něco přikazuje, teď nám schvalovala HHC. Co je jim do toho vůbec? Proč tam všechno schvalují? Zakázali nám pomazánkové máslo a já nevím, co všechno, místo toho, aby zvládli Schengen. A ten je jednoduchý - rozšířit to o Balkán, vzít Bulharsko, Rumunsko, Srbsko a bránit Evropu proti pašerákům lidí a ilegální migraci na moři, na moři, ano? Takže Schengen, migrace, ten zrádný migrační pakt, kde nejdřív se pan ministr chlubil, jak je to skvělé, teď zase otočil trošku, takže tam nešel. Boj proti obchodu s drogami - ano, obrovský problém. Víte, co se děje ve Spojených státech? Co se děje v Kalifornii? To je neuvěřitelné, jak ta nová droga tam zabíjí a desetitisíce lidí umírají zdrogovaní - a organizovaný zločin. Takže pan ministr neměl čas, protože dělá kampaň teď, snaží se, aby lidi zapomněli na STAN, Dozimetr, organizovaný zločin, aby zapomněli na to, že vlastně odvolal policejního prezidenta ještě dřív, než byl ve funkci, že vlastně dosadil nominanta Dozimetru na rozvědku - velice mocná rozvědka, to je ta, která se zapatlala s tou kampeličkou a která dělala různé věci, různé věci, něco o tom vím. Takže pan ministr nemá čas, komentuje kohouta a tam poslal nějakého pana Hendrycha.

Prosím vás, pan Hendrych, to je typická nominace této vlády, jo? Kámoš z Kolína Lukáš Hendrych nastoupil s panem ministrem a jakou má kvalifikaci? Asi takovou, že podnikal. A víte, kde podnikal? Hlavně podnikal za peníze Středočeského kraje. Tady má nějakou firmu Tvořivý duch, s. r. o. Vymazaný majitel - Hendrych - byl vymazán 5. ledna 2022. A registr smluv: je tam osm smluv a má smlouvu s Galerií Středočeského kraje, příspěvková organizace, 339 000, a potom Úřad práce, krajská pobočka v Příbrami, Kutná Hora. Tak víme, kdo vládne na Středočeském kraji, STAN samozřejmě, takže tohle je ten reprezentant, který šel hájit zájmy našich občanů na evropskou radu ministrů vnitra. A pan Hendrich, ten rozumí podnikání, asi i dotacím, tak si představte, že - to je takové symbolické - sedí ve firmě ČP Guarding. Guarding, guard jako hlídat. A víte, co má na starosti ta firma? Převoz peněz pro Českou poštu a fyzickou ostrahu. Takže to je taky symbol. Sedí ještě v Nadaci ČEZu například, to je zajímavé, a sedí v dozorčí radě České pošty. No, tam je kšeftů a kšeftů! My už jsme na to zapomněli, jak jsme o tom debatovali, kolik peněz se tam dá, jak se to restrukturalizuje, jak se budou prodávat ty nemovitosti - no, jenom víme, že Česká pošta nefunguje dobře a že tam mají pošťačky málo peněz. Sedí i v České poště Security. Tak tenhle člověk se stal náměstkem ministra a zaskakuje za pana ministra, který nemá čas na důležité věci pro naše občany, protože je na té kampani růžové - tak tam chodí místo ministra. No, tak já myslím, že k tomu není třeba co dodat, ale já jsem rád, že Silver byl hvězda tento týden - a snad tomu ještě není konec. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s přednostním právem je přihlášen pan poslanec Nacher, který má písemné pověření od předsedkyně klubu ANO paní Schillerové. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak ještě malý moment, mně tam něco spadlo. (Vrací se do své lavice pro materiály.)

Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já si tady dovolím předložit tři body, budu to i strukturovat, aby to mělo nějakou vnitřní logiku, a řeknu vám k tomu i nějaké obsahové věci, abyste viděli, že to není na vodě. Každý z těch tří bodů má svůj nějaký smysl a význam, byť jsou charakterově odlišné. První se týká ryze politiky, nazval jsem ho Komunikace vládní koalice s opozicí. To bych chtěl jako první bod, já to pak objasním. Druhý se týká obsahu toho, co vlastně tady žijí spotřebitelé, to, na co já dlouhodobě upozorňuju, a to, co je potřeba, abychom se o tom bavili podle mě více, a to je užitečný boj s kyberšmejdy. Třetí bod je věc, která také zajímá lidi, občany, daňové poplatníky a která si myslím, že se podceňuje, ale která může skončit špatně, a to je - za mě jsem to nazval Falešný boj s dezinformacemi. Povšimněte si - užitečný boj s kyberšmejdy, falešný boj s dezinformacemi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP