(15.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dle dat Českého statistického úřadu z minulého týdne došlo v loňském roce k propadu hrubého domácího produktu, HDP České republiky, tedy celkového hospodářského výkonu, o 0,4 %. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 pak činil meziroční pokles HDP 0,2 %. Hospodářský výkon České republiky je tak v rámci Evropské unie výrazně podprůměrný a stále nedosáhl úrovně před pandemií covidu-19, naopak loni se od ní ještě vzdálil, což je smutný evropský unikát. Plným viníkem této situace je pochopitelně neschopná a nekompetentní Fialova vládní pětikoalice. Výrazné zlepšení tohoto trendu nelze proto čekat ani v letošním roce, protože se projeví negativní dopady takzvaného konsolidačního balíčku, který zvýšením přímých a nepřímých daní sníží příjmy a kupní sílu občanů a zdraží velké množství zboží a služeb. Svou roli sehrají i ekonomické problémy Německa, které je hlavním vývozním trhem pro české firmy. Podle ekonomických expertů táhne českou ekonomiku dolů zejména slabá spotřeba domácností způsobená dlouhodobě vysokou inflací a více než dva roky trvajícím poklesem reálných mezd a příjmů českých domácností. Prostě krátce a stručně řečeno, za vlády Fialovy vládní pětikoalice neustále klesají reálné mzdy českých občanů a občané de facto v reálu chudnou.

Průměrná nominální mzda v České republice sice v posledním čtvrtletí loňského roku mírně rostla, ale významně více rostly spotřebitelské ceny. Jinými slovy, jak jsem říkal, Češi chudnou. V souhrnu za roky 2022 a 2023 se kupní síla průměrné mzdy snížila o 11 %. Výdaje českých domácností na spotřebu loni celkově klesly o 3,1 %. Bez silného pozitivního vlivu domácího automobilového sektoru, který táhl celý průmysl, by byl pokles ekonomiky vyšší než 1 %. A bohužel toto pro Českou republiku klíčové odvětví je do budoucna zásadně ohroženo politikou EU, zejména opatřeními programu Green Deal, včetně zákazu prodeje aut se spalovacími motory od roku 2035, pro který v orgánech EU hlasovali i zástupci Fialovy vlády. Hospodářský růst je klíčovým faktorem dlouhodobé prosperity ekonomiky v příjmů států udržitelnosti systému veřejných financí i životní úrovně občanů. Fialova vláda jej během svého působení neustále podkopává a ohrožuje ekonomickou a sociální budoucnost naší země.

Jako třetí mimořádný bod navrhuji bod s názvem Hnutí SPD tvrdě odmítá podřízení České republiky novému migračnímu paktu EU, a ihned dodám, který vyjednala Fialova vláda. Pokud bude SPD ve vládě, a chceme být ve vládě, budeme chtít od něj odstoupit. Poslanci vládní pětikoalice totiž minulý týden neschválili program opoziční mimořádné schůze Sněmovny k migračnímu paktu EU. Vláda Petra Fialy migrační pakt EU dlouhodobě aktivně podporovala a ministr vnitra Vít Rakušan STAN se chlubí tím, že se podílí na jeho přípravě. Ostatně Fialova vládní pětikoalice hlasovala během projednávání, během toho procesu pro migrační pakt EU, tedy pro kvóty na přerozdělování, povinné přerozdělování afrických a islámských migrantů do České republiky. Při závěrečném jednání na úrovni členských států se pak zástupce Fialovy vlády zdržel hlasování, což je alibistický a zbabělý postoj, který je v záležitosti takto zásadního národního zájmu nepřijatelný. Migrační pakt EU přináší mimo jiné takzvanou povinnou solidaritu, tedy povinné přemisťování afrických a muslimských imigrantů mezi členskými státy EU včetně České republiky, na základě každoroční kvóty stanovené Evropskou komisí, ze kterého se lze za určitých okolností vykoupit pouze za cenu zaplacení půlmilionového - v korunách - výpalného za každého nepřijatého migranta. Ovšem pakliže by se chtěly státy EU z toho vyplácet a vcelku by nepřijaly tu kvótu, která činí minimálně 30 000 afrických, islámských migrantů ročně, pak se bude přerozdělovat povinně.

Evropská unie dlouhodobě zcela selhává v ochraně své vnější hranice před nelegální migrací a v boji s pašeráky imigrantů a je také zcela nefunkční návratová politika osob, které nedostaly politický azyl. Fialova vládní pětikoalice devastuje Českou republiku a v podstatě ničí i naši budoucnost na další generace. SPD tvrdě odmítá podřízení České republiky novému migračnímu paktu EU. Pokud se staneme součástí příští vlády, budeme požadovat zásadní revizi azylové a migrační politiky a odstoupení od tohoto migračního paktu EU. Otevřeme na evropské úrovni také Green Deal a otevřeme samozřejmě i otázku migrace.

Jako bod číslo 4 bych rád navrhl mimořádný bod, protože to nesnese odkladu, s názvem Fialova vládní pětikoalice navrhuje zvýšení věku odchodu do důchodu bez omezení a snížení důchodů. A ihned dodám, že hnutí SPD s tím nesouhlasí a budeme proti tomu bojovat. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL minulý týden představil vládní návrh zákona k takzvané důchodové reformě. Z pohledu SPD se nejedná o opravdovou reformu, ale o soubor několika parametrických změn, které jsou pro nás zčásti nepřijatelné, a hlavně vůbec neřeší budoucí udržitelnost důchodového systému z hlediska jeho stability a příjmů. Naprosto odmítáme záměr Fialovy vlády zvyšovat věk odchodu do důchodu nad současných 65 let, a to bez omezení, což se má týkat již osob narozených v roce 1966 a mladších. Stejně tak zásadně nesouhlasíme se snižováním poměrů starobního důchodu vůči předchozí mzdě, což vláda hodlá spustit již v případě občanů, kteří půjdou do důchodu v roce 2026 a později. Nepřijatelné je pro nás i omezení výchovného od roku 2027 a neúplný výčet rizikových náročných profesí, u nichž bude nárok na dřívější odchod do plného řádného důchodu.

Jako hnutí SPD máme v oblasti důchodové politiky celou řadu připomínek a systémových návrhů, které jsme ministrovi Jurečkovi v průběhu vzájemných jednání představili. Vláda to ale samozřejmě dostatečně nereflektuje. Naši zástupci a experti jsou připraveni o důchodové reformě jednat i s prezidentem Pavlem, který ovšem přes slibovaná jednání s opozicí hnutí SPD neoslovil, a znovu tak potvrzuje, že není prezidentem všech občanů. A protože nechci být příliš dlouhý, protože chci, aby se dnes projednalo ve druhém čtení zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené spoluobčany, pro které my jako SPD prosazujeme mnohem vyšší finanční pomoc, a zásadně nesouhlasíme s tím, že Fialova vláda v I. stupni závislosti nechce zdravotně postiženým spoluobčanům přidat ani korunu, přestože se jim příspěvek na péči nezvyšoval již více než osm let, a činí pouhopouhých 880 korun měsíčně, tak my samozřejmě - ale to bude dneska druhé čtení a já chci, aby to proběhlo, aby zdravotně postižení spoluobčané prostě aspoň něco dostali. SPD to tady navrhuje už dva roky, zásadní zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany, vy nám to tady blokujete celé dva roky a teď navrhujete úplně nedostatečnou verzi - tak já chci, aby se to projednalo, aby zdravotně postižení spoluobčané alespoň něco dostali, takže nebudu nijakým způsobem příliš dlouhý.

Takže navrhujeme ještě poslední, čtvrtý bod a my už jsme o tom mluvili na tiskové konferenci. Bod bude mít název Fialova vláda zavádí policejní opatření proti skupinám občanů s odlišnými ideovými postoji. Řeknu ten název znova: Fialova vláda zavádí policejní opatření proti skupinám občanům s odlišnými ideovými postoji. Je to opravdu úplně neuvěřitelné, co už Fialova vláda a ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN předvádí. Ale všichni tady máme, respektive my to máme - právě zveřejněné, dostal se nám do ruky dokument s názvem Priority Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje na rok 2024 a zde je přímo napsáno, že v oblasti veřejného pořádku se bude policie na základě pokynů Ministerstva vnitra, neboli ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN, že se budou zaměřovat na opatření proti skupinám s odlišnými ideovými postoji. Já musím říct, že tenhleten nastupující fašismus, fašistické metody Fialovy vládní pětikoalice, kdy vy už si nevíte rady a preference vám jdou, v podstatě klesají k nule, tak vy dokonce chcete šikanovat lidi, kteří s vámi nesouhlasí! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP