(15.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

My už s tím máme praxi, proto to říkám takhle natvrdo, protože vy jste vypnuli web našeho europoslance pana doktora Ivana Davida, bývalého ministra zdravotnictví a bývalého ředitele Psychiatrické léčebny v Bohnicích, soudního experta v oboru psychiatrie, a vy jste mu vypnuli jeho web Nová republika, vy, Fialova vláda. Vy jste tak drzí, vy prosazuje tak totalitní metody, novodobí fašisti prostě, takhle mi to připomíná, protože on tam nic špatného nepsal, jenom to byly pro vládní pětikoalici nepohodlné názory. Dali jste na seznam web Nová republika našeho europoslance, strany, kterou volí pravidelně přes půl milionu lidí, hnutí STAN s paní Pekarovou Adamovou a premiérem Fialou normálně zablokují web našeho europoslance Ivana Davida, protože má nepohodlné názory. Z čeho byl kdy obviněn, za co byl kdy odsouzen náš europoslanec, celoživotní lékař, bývalý ministr zdravotnictví, soudní znalec v oboru psychiatrie, který dělal soudní posudky, protože se specializuje na vrahy, na nejtěžší vrahy ve věznicích? Povolávaly si ho soudy na to, aby dělal posudky. To kdybyste slyšeli, když jsem se bavil s tím interně, jakou anamnézu by dal některým vládním představitelům, tak to nebylo hezké povídání, to bylo opravdu zajímavé slyšet od toho odborníka s celoživotní praxí. Je mu sedmdesát. To znamená, je to úplně neuvěřitelné.

Takže vy už jste s tím začali, s tím omezováním oponentních opozičních názorů, s tím, že umlčujete opozici, občany, nejenom tady ve Sněmovně, ale i občany. To jsou policejní opatření, která nově vyhlašuje policie na základě pokynů Ministerstva vnitra. Mám tady kopii toho dokumentu. Místo toho, aby se policie věnovala kriminalitě, skutečné kriminalitě - čemuž by se určitě ráda věnovala a my za policisty stojíme a podporujeme je - tak na základě pokynů ministra vnitra Rakušana se budou věnovat těm, kdo mají jiné než vládní postoje. Což je zcela jasné, že to tak bude, protože už jste to v praxi předvedli, viz ten příklad. Vy cenzurujete opoziční názory, jo? Vy normálně cenzurujete, protože nemáte argumenty, tak se snažíte všechny umlčet.

To znamená, chci dát mimořádný bod s názvem, který jsem tady už říkal: Fialova vláda zavádí policejní opatření proti skupinám občanů s odlišnými ideovými postoji, protože si myslím, že je potřeba, aby tady vysvětlili vládní představitelé, koho tím myslí. Koho tím myslíte, kdo jsou ty skupiny a jaké ideové postoje? Samozřejmě ty, které jsou kritické k Evropské unii, ty, kteří nevyvěšují ukrajinské vlajky a tak dále. Já si to úplně umím představit, protože vás tady sleduji už několik let a teď vás tady sleduji dva roky u vlády. Každý, kdo má jiný názor, než máte vy, je pro vás dezolát, populista, proruskej, prokremelskej, Putinův agent. To je přesně nástup totality.

Je potřeba ukončit vaši vládu co nejdříve a udělat všechno pro to, abychom vrátili do České republiky svobodu, demokracii a normální životy. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Vy jste říkal, že ten poslední bod je čtvrtým bodem, ale já ho mám jako pátý bod, tak popřípadě zda bychom si to mohli vyjasnit. Ten první...

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, je to pátý bod a dnes v tom pořadí to navrhuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: To znamená, návrh na projednání, ano? (Ano.) Děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan ministr Výborný, připraví se Klára Dostálová s přednostním právem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Vážená paní místopředsedkyně, kolegové z vlády, kolegyně, poslankyně a poslanci, děkuji za slovo. Cítím se povinován vystoupit, protože jsem pečlivě poslouchal vystoupení pana poslance Babiše, a musím tedy konstatovat, že navážu na ctěného pana poslance Nachera. Začneme s tím dezinformačním okénkem a začneme to rozplétat, protože tady zaznělo bohužel tolik dezinformací, že je potřeba na to poukázat, aby nebyla veřejnost - teď opravdu hovořím hlavně k veřejnosti - aby nebyla veřejnost matena.

Já si tedy dovolím ale začít ještě, s vaším svolením, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, k panu poslanci Nacherovi, který se tady zmínil o omluvenkách a interpelacích. Vůbec netuším, pane poslanče, prostřednictvím předsedající, kde jste vzal informaci o tom, že jsem ve čtvrtek omluven. Ještě jsem to prověřoval, nikde v systému moje omluvenka, kromě nějakých našich interních klubových poznámek, uvedena není. Já jsem doposud na všech interpelacích - myslím kromě jedněch na podzim - byl. Můžete se zeptat kolegů, vašich poslanců z klubu, s kterými jsem tady vedl interakci během interpelací. Ve čtvrtek jsem připraven na nich být, pokud nebudu v tu dobu zrovna komunikovat se zemědělskou veřejností, která se rozhodla využít Prahu pro představení techniky, kterou disponuje. Takže samozřejmě s nimi ten dialog povedu i při těchto příležitostech. Je možné, že to bude v době interpelací, ale budu se snažit případně od debaty s farmáři a zemědělci odskočit i na to, abych vám byl schopen zareagovat během interpelací. Tak tolik jenom k té poznámce, která tady z vašich úst zazněla.

Teď se spíš ale budu věnovat tomu, protože to jsem považoval za zásadnější než debatu o tom, kdo byl nebo nebyl, kdo bude nebo nebude na interpelacích, ale je to otázka toho, co tady zaznělo z úst pana poslance Babiše, protože to byla skutečně jedna dezinformace vedle druhé a je potřeba alespoň k některým se jasně vyjádřit. Bojím se, že on je tedy opravdu král dezinformátorů. Kdyby to byla nějaká národní soutěž, kandidát na první cenu je naprosto zjevný. Mrzí mě to, protože si zdaleka nemyslím - pan poslanec Babiš moc dobře ví, co říká. Říká to úmyslně, říká to cíleně, aby na tom získal své vlastní politické body, aby mátl veřejnost těmito dezinformacemi, anebo je varianta druhá, že je natolik hloupý, že ani neví, co říká a proč to říká. Nevím, co je horší v tomto případě, ale to je skutečně potom spíš jeho vlastní rozhodnutí.

Pojďme k věcem, které tady skutečně zazněly a je potřeba říct, jak se věci mají. Začnu bramborami. Zaznělo tady, že 70 % brambor musíme dovážet, že nejsme soběstační. Není to pravda. Ano, nejsme stoprocentně soběstační a pravděpodobně nikdy nebudeme, ale 75 až 80 % je soběstačnost v případě brambor v České republice. Data: roční plocha osázená brambory 21 680 hektarů. Stát prostřednictvím různých podpor směřuje do bramborářského sektoru částku - jsou to data, která se mi podařilo sehnat za rok 2022 - 120 milionů korun. 95 000 tun brambor, kterých bylo sklizeno v roce 2022, v roce 2023 to je podobně. Mimochodem, protože to je v zásadě citlivá komodita, tak tam směřují podpory jak z evropských, tak národních zdrojů, nejenom v roce 2022, ale i v roce 2023 tam směřovaly a podobně tomu tak bude v roce 2024.

Mimochodem, v rámci snižování byrokracie - je to jedno téma, které je teď velmi aktuální směrem k zemědělcům - právě u podpory bramborářů jsme přešli nebo přejdeme letos na sazbový systém čerpání dotací čili na hektar a nebudou tím muset bramboráři dokládat miliony dokladů tak, jako tomu bylo doposud. Je to další z kroků antibyrokratického snažení mého ministerstva, takže to je jedna věc.

Další věc, kterou bych tady chtěl zmínit, je otázka půdy. Tady bych možná apeloval na své kolegy, pana poslance Pražáka, pana poslance Kotta a další. Zkuste, kolegové, prostřednictvím paní předsedající, občas panu předsedovi říct, co jsme třeba probírali na zemědělském výboru, protože on by potom určitě byl informován o tom, že zemědělský výbor schválil pozměňovací návrh k novele zákona o zemědělském půdním fondu, který tam předložil náš kolega Karel Smetana, a který právě řeší to, aby do budoucna nebylo možné v České republice skupovat půdu některými zahraničními zájemci či investory. Toto se nestalo za vaší vlády, ten návrh tady předkládáme až dnes. Je to dobře. Jsem rád i za tu podporu, že jsme se na zemědělském výboru shodli na této věci.

Zase, Slovensko si vyzkoušelo tu anabázi, takže slovenský Ústavní soud proto vytvořil nějaký precedent, podle kterého jsme se pro jistotu s předběžnou opatrností řídili i v České republice. To znamená, není možné říct, že nikdo ze zahraničních zájemců nekoupí půdu v České republice. Musí to být recipročně, to znamená tam, kde my jako čeští občané nemůžeme zakoupit půdu, nebude moci občan tohoto státu zakoupit půdu v České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP