(16.10 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Takže tolik vyvrácení některých dezinformací, které tady zazněly.

Já jsem tedy přivítal to téma, které tady pan poslanec Nacher otevřel. Je potřeba si nejprve zamést před vlastním prahem a dát školení svému vlastnímu panu předsedovi, aby pochopil, co to ty dezinformace jsou, a že nejlépe budeme bojovat proti jejich šíření, když je sami šířit nebudeme a nebudeme to učit ani veřejnost. Takže děkuji za pozornost.

Jenom pro vás, pane poslanče Nachere - (já) se omlouvám, čeká mě setkání asi s 300 farmáři a zemědělci na vyhlášení mléčné farmy roku a vzhledem k rozbouřené situaci bych rád informoval o tom, jaké podpory směrem k zemědělskému sektoru jsou připravené, jsou nasměrované. Tak já se teď odeberu mezi farmáře a zemědělce. (Poslanec Babiš přichází a usedá do své lavice.)

Škoda že pan poslanec Babiš přišel až poté, co končím. (Poslanec Babiš volá z lavice a hlásí se o slovo zvednutím ruky.) Nemůžete, pane předsedo, vaším prostřednictvím, protože jsme v bodě přednostních práv, tedy není možné reagovat. (Poslanci hnutí ANO nesouhlasně volají z lavic.) Pak samozřejmě můžete s přednostním právem, beze všeho, nicméně já se odeberu za zemědělci a farmáři. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Abychom si vyjasnili situaci - samozřejmě pan předseda Babiš se může hlásit s přednostním právem, ale máme tady již pár přihlášených, to znamená, že nyní by měla vystoupit a je přihlášena paní místopředsedkyně Klára Dostálová, ta tu není, poté paní předsedkyně Alena Schillerová, ta tu také není, pak je s přednostním právem přihlášen Patrik Nacher, ten se vzdává. (Místopředsedkyně Dostálová vchází spěšně do sálu.)

Klára Dostálová dorazila. (Ministr Výborný opouští sál.) Paní místopředsedkyně...

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane ministře, neběžte. (Zvýšeným hlasem.) Vy jste lhal jak premiér Fiala! Zůstaňte tady! Vidíte ho? Zbabělec! (Smích z lavic hnutí ANO.) Kdo tady vybudoval největší zemědělskou firmu, nevíte náhodou? (Ministr Výborný se vrací do jednacího sálu.) On ještě dělal bábovičky, když já jsem prodával hnojiva. (K předsedající.) Takže můžu reagovat tedy? Dobrý den.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Samozřejmě, pane předsedo, máte přednostní právo (Poslanec Babiš: Tak zůstaňte, pane ministře.), ale musíte být ve frontě vždycky (Poslanec Babiš: Zůstaňte. Vy jste mluvil o dezinformacích.), pokud je někdo přihlášený. (Ministr Výborný gestikuluje a poté opouští sál.)

 

Poslanec Andrej Babiš: No (nesrozumitelné), tak už je pryč, pan ministr. (Smích z lavic hnutí ANO.) Pan ministr je profesí učitel, je tam od června 2023 a mně dává nějakou přednášku. A to potvrzuje to, že když my něco řekneme a odvoláváme se na zdroje jako Politico - to je probruselský plátek, který zveřejnil informace. Proč jediná Česká republika neudělala nic proti ukrajinskému zboží a udělalo to Maďarsko, Polsko a Slovensko? No, protože dělá politiku. Tenhle ministr, který teď utekl, nevím, za jakými zemědělci jde.

Agrární komora, já jsem ji tady citoval, Agrární komora citovala - a pan ministr, to mě nejvíc pobavilo, mluvil o našich ukrajinských přátelích. Tak já vám řeknu o tom ukrajinském příteli. To je největší výrobce drůbeže, jmenuje se Kosjuk. Já jsem s ním kdysi byl na obědě. Skončili jsme oběd a říká mi: Pojď se podívat na moji loď. Já říkám: Loď jsem viděl. Tak jsem šel na tu loď - měla 60 metrů, ještě tam měl další loď. Tenhle pán na Ukrajině podniká, ale je na burze v Londýně a má to registrované na Kypru. Takže Evropská unie pomáhá tenhle lidem, kteří moc daně na Ukrajině asi neplatí. Pan Výborný o tom neví vůbec nic, a dokonce tady začal tvrdit, že jsem hloupý. To řekl, že jsem hloupý, protože on tady je ministr - vůbec nerozumí zemědělství, je to neštěstí pro všechny zemědělce a to, že tvrdí - ano, my jsme nehlasovali proti prodloužení bezcelního dovozu ukrajinského zboží.

A ty informace jsou z Evropské unie. Evropská unie eviduje všechny případy, když se doveze nějaké kuře se salmonelou nebo nějaké kontaminované obilí nebo nějaká mouka. Takže pan ministr lhal, jako lže premiér Fiala. To je všechno o té půdě. Proč jste to dovolili po revoluci? To, že teď je nějaký návrh, že se něco změní? A proč v Maďarsku, v Polsku a ve Francii? Mohl se zeptat Macrona, jak to tam dělají, že si tam cizinci nekoupí půdu, že mají ty podmínky a různé netarifní překážky, jo? Takže o tom mluví. Já jsem tady citoval média - je to vyfutrované, je to tak zkrátka. A ten nárůst potravin, jak tady pan ministr o tom mluvil - to jsou údaje Českého statistického úřadu. Tak snad nelže.

Podle této vlády Eurostat lže, Český statistický úřad lže. Já jsem tady četl nárůst těch potravin za rok 2020 a 2023. Ano, tady. (Ukazuje materiál.) Pekárenské výrobky 31 %, rýže 31, mouka 22 %, ano. Teď samozřejmě inflace se vykazuje poměrově s předcházejícím rokem, takže pan ministr neví, o čem mluví. To vyjádření, pokud ho viděli zemědělci, musí být úplně konsternovaní. Je to ministr, který nedělá nic pro české zemědělství, nechrání české zemědělství a lže - lže, ano? A pokud teď to změní pan ministr, že tedy půda se nebude dát tak jenom, aby sem přišel nějaký investor, nějaký finanční investor, který nechce nic vyrábět a jenom kasírovat ten nájem - no, tak fajn, pokud si budou moci, nebudou mít výhodu cizinci, tak fajn. Ale to neplatí - měli to udělat po revoluci. Rozprodali všechno tady, všechno rozprodali, ano?

Emmanuel Macron si dneska pochvaluje v Praze, že Électricité de France, to znamená francouzský ČEZ, on ho vyvlastnil, 100 %. Proč? Aby zastropoval cenu elektřiny (Zvýšeným hlasem.) na 64 euro! Tak si to, vážení spoluobčané, přepočítejte, kolik to je. Je to tolik, co my jsme chtěli - 1 500 Kč za megawatt! To jsem tady řekl 18. 2. 2022, ano! Ale tahle vláda nahrává samozřejmě jenom výrobcům elektřiny.

Takže pan ministr mluvil o dezinformacích. No, nejprolhanější vláda, která lže od rána do večera v čele s panem premiérem, který skutečně - už jsem tady opakovaně říkal, to jsou fakta, to jsou čísla - no, tak pan ministr utekl, takže nemůže reagovat. Takže prosím vás, nevěřte mu ani slovo. To, co jsem tady říkal, je vyfutrované, jsou to data Českého statistického úřadu, jsou to data Evropské unie. Evropská unie to eviduje, tak si to dohledejte. Ale víte, jak fungují naše média? Naše média, když nechtějí, tak nepíšou - ani o Dozimetru, ani o kampeličce, o ničem. A dvojí metr, určitě Patrik vám to zase vysvětlí, jak to u nás funguje.

Takže to, co jsem tady řekl, je pravda. Možná ty brambory - ještě se na to podívám, jak to bylo, že jsem netrefil. Ale to nebylo o tom, že tady řešíme brambory. Bylo to o tom, že po revoluci politici se vykašlali na zemědělce i na potravináře, proto tady je minimum českých potravinářských firem. A ještě i ten chudák Jandejsek, který odmakal tu firmu od nuly, ještě z toho taky udělali proruského aktivistu. Neuvěřitelné. (Důrazně.) Demagogie! Propaganda! Lži od rána do večera, to je tahle vláda, a pan ministr to teď potvrdil. Že se schválila nějaká možnost, že by se nějak omezil dovoz z Ukrajiny? Ano, teoreticky ano - a nikdy to neuděláte, protože vy stále řešíte jenom Ukrajinu. (Důrazně.) Kašlete na občany České republiky, na podnikatele, na živnostníky, na zemědělce.

A co tam šel vyjednat teď pan ministr? Já si myslím, že zemědělci by se měli zamyslet nad tím, kdo je tu reprezentuje, měli by se sjednotit a ukázat svoji sílu tak, jak to ukazují ve Francii nebo v Německu. Takže já rád si o tom s panem ministrem budu tady povídat. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan poslanec Nacher, poté paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP