(16.20 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, pan ministr Výborný, který tady není už, tak řekl, že bychom mohli začít s těmi dezinformacemi a s jejich výkladem, a už vlastně popřel úplně tu nejzákladnější věc, že vlastně řekl, že ani poslanec s přednostním právem nemůže vystoupit. To není pravda, vždyť on taky vystoupil, reagoval a nenavrhl ani jeden bod, tedy mimochodem, když už jsme u toho. Pan předseda Babiš navrhl asi deset bodů, já jsem navrhl tři body, on nenavrhl ani jeden, jenom reagoval a zároveň přesvědčivě nám tady řekl, že nikdo jiný už reagovat nesmí. Tak už od toho to začíná.

Pokud jde o tu omluvu, tak já mám hlášeno, že tady pan ministr od 11 nebude. Já budu překvapen, jestli bude - když bude, v pořádku, ale on pak sám na mikrofon řekl, že bude se zemědělci, kteří protestují ve čtvrtek. Tak bude tady, nebo bude s těmi zemědělci? A když tady nebude, tak se mi předpokládám omluví, protože já jsem to hlásil a měl jsem tu informaci úplně precizně. Já bych si nedovolil vymyslet - tak půjdu po chodbě a říkám si, kdo bych tak asi řekl, že tady ve čtvrtek nebude? Nebude tady třeba Marek Výborný a zrovna od 11 hodin? Ne, tuhle informaci jsem dostal úplně přesně.

Pokud jde o tu inflaci - no, já to mám jenom malinké na mobilu, jo? Já se omlouvám, já jsem na čísla, to mě fakt baví. (Smích v sále.) Ano, 2 celé - mám malinký graf, jsem chtěl říct - 2,3 inflace. Ano, ta je skutečně takhle v této chvíli nízká. Ale za prvé se ptejme, z jaké základny - minulý leden to bylo 17,5. Já bych se jenom rád zeptal ministrů, jestli vědí, jak se bude inflace vyvíjet i nadále? Protože v případě, že řeknou, že ano, pak zpochybňují to, co řekli před Ústavním soudem, kdy v lednu, když bylo 17,5, tak nevěděli, jak se bude inflace vyvíjet, a proto narychlo udělali (Potlesk z lavic hnutí ANO.) tu změnu u mimořádné valorizace. Tak na to pozor - na to pozor, jo, co na mikrofon tady zazní. Buď politici vědí v lednu, jak se bude vyvíjet inflace, anebo ne. Ale nemůže platit, že 2023 nevěděli a letos to mají naprosto pod kontrolou a vědí, jak se to bude vyvíjet, jo?

Tady podle toho obrázku (Ukazuje.) vidíte - to červené je průměr inflace 27 zemí Evropské unie, to modré je Česká republika. My jsme v prosinci 2021 začali na 5 % - všichni, takže inflace v České republice byla na průměru zemí Evropské unie. To jsou fakta, já teď tady bojuji s dezinformacemi, které tady řekl Marek Výborný. A od té doby to modré, to jsme my. My jsme nad průměrem Evropské unie a klesá to všude, i v Evropské unii, takže chlubit se bez kontextu tím 2,3 % vůbec nedává smysl. Vůbec to nedává smysl, protože v celkovém kontextu jsme nad průměrem všech zemí Evropské unie, naše inflace patří mezi nejvyšší. Energetická inflace byla v prosinci nejvyšší a v lednu druhá nejvyšší. To jsou fakta.

A to je právě ono, protože vidíte, to je ten boj s dezinformacemi. Je to nepohodlná informace, že u nás je vysoká inflace. Je nepohodlná, tak se tomu dají různé nálepky. Takže to vlastně zavinila předchozí vláda, tu vysokou inflaci předchozí, ale tu nízkou, to už zajistila ta současná. No, tomu přece nemůžete, kolegové, věřit ani vy sami.

Pokud jde o Zemědělský půdní fond, to mi řekl tady kolega, to je tisk 579 - tak pokud mám správnou informaci, vy jste ho nestáhli, že komunikujete s opozicí, ale že nemáte shodu v koalici. Tak je také potřeba k tomu říct pravdivé informace.

O tom, že se koaliční poslanci fotí před DEZA, protože předjímají výsledek soudního jednání, to bychom také mohli debatovat o tom, kdo tedy tady šíří dezinformace - a takhle bych mohl pokračovat. Takže tady vidíte, že ono opravdu to není tak černobílé, jak tady občas - nebo dost často nebo skoro vždycky - říkají vládní politici. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já mám dneska na srdci dva body, které bych ráda zařadila - první bod s názvem Nepovedený migrační pakt, blokační menšina. Skutečně mě velmi mrzí, že pětikoalice nedovolila otevřít mimořádnou schůzi k migračnímu paktu, protože tam se prostě neustále kupí otázky, ale odpovědí se nedostává. Pro mě je absolutně nepřijatelné, že když vlastně se vyhrotí sama pětikoalice nebo vláda v podstatě ve finále, když celý migrační pakt i díky slovům komisařky Johnson - řekla, že největší podíl na tom, jak migrační pakt vypadá, má právě české předsednictví - vláda pak přehodnotila stanovisko, nejdříve to bujaře podporovali, nakonec tedy jsme se všichni tady dozvěděli, že se vláda zdrží

A v této situaci, kdy skutečně lidé se začínají ptát - ptají se, jak je možné, že vláda takto vůbec tento migrační pakt přijala nebo vůbec ho umožnila, když jsme se tak úspěšně, všechny vlády do roku 2021, právě těm kvótám nebo stanoveným počtům - ať jsem tedy přesně interpretačně podle současného migračního paktu, ale je to to samé - když se tomu ty vlády do roku 2021 bránily. A teď, jaká je situace? Připomeňme si tedy, co vlastně pan ministr Rakušan schválil. Jde tedy o relokaci, to znamená minimálně 30 000 lidí. Pokud nebudeme chtít přijmout uprchlíka, výpalné ve výši 20 000 eur, nebo je tam capacity building, neboli to znamená, že můžeme poslat nějaké svoje kapacity, například na ochranu vnějších hranic (Důrazně.) - pouze za předpokladu, že si to ten příslušný stát vyžádá. Nemůže si to Česká republika zvolit jako svoji variantu, musí o to požádat ta členská země. A ve finále tam je kvůli azylovému řízení přenesení odpovědnosti - to je v tom krizovém řízení, to znamená, že když bude velký příliv migrantů, budou požádány země, aby si přerozdělily kvůli azylovému řízení migranty, a tam skutečně stačí říct, že tady studoval nebo má nějaké bližší vztahy k České republice, a automaticky do České republiky bude přiřazen.

Další šílenost, která v migračním paktu je, je nařízení pod názvem Najdi a zachraň neboli Search and Rescue. To je doslova vlastně, když si to volně přeložíte do češtiny, "najdi si svého pašeráka a my tě zachráníme". Takže v tomto kontextu takto vypadá migrační pakt.

Jenom bych chtěla upozornit na to - a upozornil na to i pan ekonom Kovanda - že pokud by to bylo jako v loňském roce, že tady bylo 1,2 milionu uprchlíků, tak je to podle distribučního klíče, který je v migračním paktu, zhruba 70 až 80 000 lidí pro Českou republiku, krát 20 000 eur je 40 miliard korun. My tady nemáme na naše základní věci - školství, zdravotnictví, důchody - a vesele si tady schvalujeme tyto věci!

A já jsem nabrala trošku takového optimismu, ale opravdu jenom malinkatého, když pan ministr tady minulý týden přiznal, že to není úplně zdařilé, a proto že se vláda zdržuje - jaké to překvapení pro mě, když pan ministr zvolil debatu ve Vyškově místo toho, aby si zajel na Radu ministrů, kde se právě migrační pakt, Schengenský prostor a tyto věci řešily. (Potlesk zleva.) Já jsem tady vyzývala pana ministra i celou vládu, aby se pokusili ještě zachránit, co se dá, aby poslali omluvu do Varšavy, do Bratislavy, do Budapešti, zkusili najít blokační menšinu. Myslím, že nevím, jestli mně všichni rozumí, co to blokační menšina je, tak prosím tedy, to je pravidlo, podle kterého mohou návrh Rady Evropské unie zablokovat čtyři státy, to znamená, čtyři členové, ale musí zastupovat více než 35 % obyvatel Unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP