(10.00 hodin)
(pokračuje Martin Kupka)

A víme, že pokud by došlo k nějakému zpoždění toho projektu ke škodě České republiky, tak by to opravdu znamenalo přehodnotit postup a oddělit ty dva úseky. Ale věřím, že ve výsledku se podaří PPP projekt zvládnout v tomto směru a absolvovat stavbu ve zmíněném čase tak, aby do roku 2029, do konce roku 2029 motoristé opravdu mohli využívat v plném rozsahu alternativní trasu vůči D1.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře. Pan poslanec Kolovratník se hlásí do rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Budu velmi stručný, povím to, že pan ministr teď mé otázky zodpověděl naprosto plně, že rozumím té reakci, za kterou tady děkuji. Avizuji nebo konstatuji ten konec roku 2029. I já jsem si udělal nakonec výpočet tou trojčlenkou a skutečně rozdíl ve zkrácení jízdní doby jsou zhruba 3 minuty. V tomto kontextu souhlasím s tím, že stojí za to, za tím zkusit jít a pokračovat cestou PPP právě ve vztahu k budoucímu financování. Takže já za sebe jako autora interpelace konstatuji, že byla zodpovězena. Panu ministrovi za to děkuji a nebudu navrhovat žádné usnesení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já se dívám, abych byl v souladu s jednacím řádem, že interpelující může přijmout souhlasné nebo nesouhlasné stanovisko, ale vy nenavrhujete žádné usnesení, v tom případě nebude o čem hlasovat. Děkuji vám a končím tuto interpelaci.

Otevírám další interpelaci a ta je na prvního místopředsedu vlády a ministra vnitra Víta Rakušana, ale interpelaci má paní poslankyně Romana Fischerová a paní poslankyně Romana Fischerová se ze zdravotních důvodů omlouvá na celý jednací den. Podle jednacího řádu v případě nepřítomnosti poslankyně nebo poslance se interpelace nekoná a interpelace propadá, takže tato interpelace neproběhne.

Ještě přečtu omluvy, které jsou nové. Od 12 hodin z rodinných důvodů se omlouvá pan poslanec Milan Feranec, od 9 do 11 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Stanislav Fridrich, do 11 hodin z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Michaela Opltová, z členů vlády do 16 hodin z pracovních důvodů pan ministr Martin Dvořák a do 13 hodin z pracovních důvodů pan ministr Marek Výborný.

Otevírám další interpelaci. Ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci ukvapených závěrů raketového zásahu na území Polské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 591. Zahajuji rozpravu. Hlásí se pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, dnes již potřetí. Jsem zvědav, jestli se dostane ke slovu také nějaký z dalších interpelujících poslanců. Každopádně paní ministryně obrany tady dneska není. Pane předsedající, prosím o to, abychom tuto interpelaci přerušili do přítomnosti paní ministryně obrany. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám za váš návrh.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přerušení této interpelace do přítomnosti ministryně obrany Jany Černochové? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 95, přihlášeno je 96 poslankyň a poslanců, pro 57, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Jako další je interpelace na ministra životního prostředí, který se omlouvá, ale interpelaci otevřu a pak vám dám slovo, paní poslankyně. Ministr životního prostředí Petr Hladík odpověděl na interpelaci poslankyně Bereniky Peštové ve věci automatických třídících linek na odpad. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 592.

Zahajuji rozpravu. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jelikož je pan ministr celý den omluven, žádám o přerušení tohoto bodu do přítomnosti pana ministra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám.

I v tomto případě zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přerušení tohoto bodu do přítomnosti ministra životního prostředí Petra Hladíka? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 96, přihlášeno je 97 poslankyň a poslanců, pro 63, proti 1. Návrh tohoto usnesení byl přijat.

 

Přerušuji projednávání této interpelace.

Otevírám další interpelaci. První místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan odpověděl na interpelaci poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové ve věci systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. ledna 2024. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 619.

Zahajuji rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí? Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegové, kolegyně, já jsem dala písemnou interpelaci na pana ministra vnitra, a to především z důvodu návrhu systemizace, která nastala od 1. ledna 2024, kdy jsem ministra vnitra požádala, zda bych mohla dostat seznam konkrétně zrušených nebo sloučených služebních a pracovních míst. V návrhu, který se projednával na vládě, bylo například uvedeno, že se zruší 1 812 míst na Ministerstvu práce a sociálních věcí, ale nebylo tam konkrétně, které konkrétní třeba úřady práce a jejich kontaktní pracoviště se budou rušit. Zároveň jsem také pana ministra vnitra požádala, abych dostala počet lidí, kteří dneska pracují na jednotlivých rezortech a jejich pověřených úřadech v rámci dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti, včetně popisu jejich činnosti. Ani jednu z těchto věcí, o kterou jsem žádala v rámci písemné interpelace, jsem neobdržela.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan ministr se chystá reagovat. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Dobré ráno. Děkuju za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi reagovat na nesouhlas s mojí odpovědí na písemnou interpelaci. Ta se jmenovala systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. ledna 2024. Já jsem do této chvíle nevěděl, v čem přesně ten nesouhlas spočívá, od toho máme tohle ústní vyříkání si písemných interpelací. Nevěděl jsem, zda paní poslankyně nesouhlasí se snížením počtu o 2 636 systemizovaných míst, nebo s vysvětlením, jak tento údaj vzniká, případně snad zpochybňuje jiné údaje uvedené v odpovědi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP