(10.10 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Vím, že jste požadovala ve své interpelaci, a já to budu i citovat, detailní zpracování a předložení informace, jaká konkrétní systemizovaná místa, popis všech těch 2 636 míst, budou na služebních úřadech s účinností od 1. 1. 2024 zrušena nebo sloučena. Zároveň uvádíte, že z materiálu vůbec nevyplývá seznam konkrétně zrušených nebo sloučených služebních a pracovních míst.

Shrnu-li stručně svoji odpověď, kterou jsem vám dal, tak ta byla, že toto není možné, a já se vám pokusím v téhle chvíli vysvětlit, proč tomu tak je, a pokusím se objasnit problematiku, jak ten číselný údaj, který vláda projednala v rámci systemizace, vzniká, kdo je za něj odpovědný, jaké jsou vstupy do toho systému, a jakým způsobem se tedy k tomu údaji jako takovému dojde.

Proč z materiálu nevyplývá seznam konkrétně zrušených nebo sloučených služebních a pracovních míst? Systemizace - a tady zdůrazňuji - podle zákona o státní službě, kterou předkládám jako ministr vnitra k projednání, pracuje s počty systemizovaných míst, nikoli s konkrétními místy. Teď samozřejmě se nedíváme na každý jednotlivých služební úřad, díváme se na to, co předkládá Ministerstvo vnitra, předkládá to nejvyšší státní tajemník, podle zákona o státní službě. Chtěl bych odkázat na § 17 zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, kde vláda systemizací stanovuje pro každý služební úřad počet systemizovaných míst v rozdělení na pracovní a služební, počet míst v jednotlivých platových třídách, počet míst představených, respektive vedoucích, a ostatních zaměstnanců, počet míst s požadavkem státního občanství a počet míst se zákazem konkurence. Proto i údaj o snížení - ještě jednou, 2 636 míst - je údajem o počtu systemizovaných míst, o který poklesl celkový počet míst ve služebních úřadech v České republice. Konkrétní místa a jejich obsah, například jejich systemizační atributy, kterými jsou platová třída, trvání místa, obor služby, fond služební doby, jazykové požadavky a podobně, jsou věcí konkrétního služebního úřadu a i podle zákona tak, jak je stanoven, jsou věcí vnitřní systemizace, nikoli vlády nebo Ministerstva vnitra.

Další dotaz - nebo dotaz, otázka vyplývající z vašeho nesouhlasu, proč nelze zpracovat popis všech 2 636 míst, která byla s účinností od 1. 1. 2024 zrušena nebo sloučena. Údaj o snížení systemizovaných míst vznikl jako rozdíl mezi počtem systemizovaných míst dne 31. prosince 2023, to bylo 75 868 míst, a počtem systemizovaných míst dne 1. ledna 2024, což bylo 73 232 míst.

Teď důležitá poznámka. Údaj nevznikl tak, že bychom z návrhu systemizace každého ze služebních údajů separovali konkrétní zrušená místa a vytvořili jejich seznam. Kdybychom totiž tak učinili, a to je z pohledu té metodiky důležité, bylo by zrušených míst mnohem víc, než je celkové snížení. Vedle rušených míst současně nějaká nová místa vznikají. Proto tedy - ještě jednou - matematicky a jednoduše, snížení je prostým rozdílem mezi počtem zrušených a počtem zřízených míst. Stejně jako v písemné odpovědi tady uvedu jeden konkrétní příklad.

Služební úřad XY, který zruší 10 míst, označme je číslem 1 až 10, a současně zřídí 5 míst, označíme je písmeny A až E, sníží celkový počet o 5 míst. Položím otázku. Kterých 5 zrušených míst, čísla 1 až 10, uvedených do vámi zmíněného seznamu, mám uvést? Tato otázka nemá odpověď. Nově zřizovaná místa jsou totiž odlišná od míst rušených. Je to jiná platová třída, výkon jiné činnosti, mnohokrát jiný obor služby a podobně, a proto je ani kvalitativně v daném přehledu, ale i v daném fungování úřadu nenahrazují. Jinými slovy, není možné určit, která zrušená místa jsou nahrazena novými, a vytvořit z nich vámi zmiňovaný seznam rušených míst.

Údaj o snížení počtu systemizovaných míst je tedy pouze statistický údaj a znovu, odkazuji se na zákon o státní službě, kdy Ministerstvo vnitra, vláda, má za úkol tento statistický údaj uvést do důvodové zprávy, uvést právě ten zmiňovaný aritmetický rozdíl, o kterém se bavíme, a tenhle statistický údaj ukazuje jednoduše počet systemizovaných míst, o nějž se snížil celkový počet těchto míst ve služebních úřadech v dané sledované době, jak jsem uvedl, tohle byl rozdíl mezi 31. prosincem 2023 a 1. lednem 2024.

Zároveň mohu doporučit, mohu odkázat, mohu poslat materiál připravený k roční systemizaci, který projednala a schválila vláda. Ten obsahuje nejenom řadu konkrétních informací o jednotlivých služebních úřadech, ale i údaje souhrnné, které rozkrývají nejdůležitější otázky systemizace včetně těch, které jsem zmínil, což znamená včetně otázek metodických, metodologických, zákonných, to znamená, jak se k danému číslu dochází a jakým způsobem se tento údaj vytváří, jak se o něm dalším způsobem projednává a přemýšlí.

Samozřejmě je možné dát na jednotlivé služební úřady jistě konkrétní dotaz s konkrétním požadavkem, vyčíslením míst, bližší specifikace, to je určitě adekvátní, ale vaše interpelace - a na to se ještě jednou odkazuji - se týkala, a bylo to i v názvu, systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. ledna 2024. Byl to tedy materiál, který předkládalo Ministerstvo vnitra, který schvalovala vláda České republiky, a ten postupuje podle jasně daných pravidel zákona a metodiky, kterou jsem se tady pokusil podrobně i na konkrétních příkladech vysvětlit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Paní poslankyně chce reagovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za reakci, pane ministře, ale musím konstatovat, že s vaší odpovědí nemohu být spokojena, protože návrh systemizace jste předložil před týdnem také na vládu, kdy jsem si mohla některá ta konkrétní místa, která se rušila a která třeba se nově zřizovala, tak to tam bylo relativně podrobně napsané. Když jste to předkládal v listopadu a říkal jste tedy, že od 1. ledna bude 73 232 míst, tak jsem se ta rušená konkrétní místa - a nově zřizovaná - nedozvěděla. A musím říct, že vás v té věci kontaktovala i řada novinářů, kde bylo možné třeba se dozvědět, že právě když se nějakého ministerstva zeptali, kolik se ruší místa, tak řekli 58, a kolik lidí odejde, na to jste nikdy neodpověděli. Počet zaměstnanců jste pak odpověděli, ale kolik odejde lidí, jste neřekli. A je z toho patrné, že tím, že jste říkali, že od 1. ledna bude 73 232 služebních míst, tak mi vysvětlete, proč, když jste předložil minulý týden na vládu ten materiál, tak je tam napsáno, že bude 73 356 míst od 1. března letošního roku a že se to navyšuje pouze o 35 míst. Tak pokud si to odečtu od toho 1. ledna, tak mi to vychází, že už se to navyšuje o 124 míst. Takže to vůbec s tím nekoresponduje a já nechápu, proč materiál, který se předkládal v listopadu, neobsahoval ta konkrétní zrušená, sloučená pracovní místa a proč bychom na to neměli mít jako poslanci nárok, proč bychom to neměli vědět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP