(10.30 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Ten počet lidí, to vám, pane poslanče, pošlu přesně. Zatím je to pilotní projekt, takže jsou to lidé, kteří byli v jednotlivých krajích vytipováni na to, aby ten pilotní projekt probíhal, abychom ukázali, že je životaschopný. On opravdu životaschopný bude, a teď jenom predikce dopředu, bez konkrétního odrazu. Není to jediný rezort, se kterým vyjednáváme, MPSV, jsou tady jiné resorty, nejrůznější typy žádostí, služeb, evidence těch služeb, evidenční místo, pošta jako místo, kde člověk s pomocí nějakého úředníka dává žádost a nemusí jezdit na centrální úřad, to je určitě životaschopný koncept i za nás, za Ministerstvo vnitra. Hledáme nějaké možnosti. Pokud se podíváme na odbor azylové a migrační politiky, kolik toho teď mají, je stavěn na 450 cizinců na území, máme jich přes milion a i tady hledáme možné synergie. Je to koncept, který tu životaschopnost podle mě ukáže jednoznačně. Rád vám doložím konkrétní čísla. Teď jsem byl připraven na jiný typ interpelace, ale doufám, že ten základní systém jsem vám vysvětlil.

Takže spíš ještě jednou na paní poslankyni prostřednictvím pana místopředsedy. Jsem připraven hlasovat, už k tomu nemám asi dál co říci.

Jenom bych chtěl ještě jednou specifikovat o mé doplňující odpovědi, vysvětlení systému - a znovu, vaše interpelace se netýkala systemizace jednotlivých úřadů, ale té celkové - v čem jsem neodpověděl na vaši otázku?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane místopředsedo. Paní poslankyně má zájem ještě reagovat. Jsme stále v režimu rozpravy.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Určitě mám zájem reagovat. Pane ministře, podívejte se, když jste minulý týden předkládal na vládu to, že bude od 1. března 73 356 služebních míst, tak je to tam na jednotlivé rezorty a je tam konkrétně uvedeno, které místo se ruší, které místo se nově zřizuje. Nechápu, proč bych toto samé nemohla dostat tak, jak jste to předložil v listopadu v rámci systemizace, kde se tedy ta místa rušila, říkáte, že dochází ke snížení, a proč bychom nemohli vědět, která ta konkrétní místa, proč bychom si o to měli žádat každý rezort, když služební zákon spadá pod vás? Můžete mít určitě pravdu v tom, že pokud si žádám o informaci - a na to jste mi také neodpověděl - ohledně dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti, tak bych předpokládala, že tady můžete popřípadě namítat, že bychom si měli o to požádat ten jednotlivý rezort, ale v žádném případě tomu tak není u těch služebních míst a v rámci zákona o státní službě. Takže já nemůžu s vaší interpelací souhlasit a musím říct, že když vy tady říkáte, že jste nevěděl, proč s tou interpelací nesouhlasím, tak si myslím, že určitě mohlo dojít k tomu, že jste mě mohl kontaktovat nebo třeba přijít se zeptat, já bych vám to určitě velmi ráda sdělila. Vy moc dobře víte, že já vás k tomu vyzývám mnohokrát, k nějaké komunikaci a spolupráci, ale bohužel, z vaší strany to nikdy nebylo nějakým způsobem přijato nebo že byste na to nějakým způsobem reagoval.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér má ještě zájem vystoupit? Ano.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Paní poslankyně, teď samozřejmě prosím, ve vtipu - doufám, že to budete akceptovat, že to je odlehčené - myslím, že máme sedánek, prostřednictvím pana předsedajícího, v neděli spolu, vídáme se poměrně často, vídáme se tady na chodbách Poslanecké sněmovny, diskutujeme spolu vášnivě, dávají nás všude jako protidiskutéry, takže těch příležitostí určitě k nějakému neformálnímu hovoru je, ale tady se jedná o zcela formální postup. Je to prostě váš nesouhlas. Já jsem byl připraven, zvědav, na co se zeptáte při komentáři na ústní interpelaci, takže tady postupujeme formálně správně. Já vám na to odpovídám, sama jste si odpověděla u těch DPČ. Ano, to opravdu nesleduje ta velká systemizace, my nesledujeme dohody, dohodáře za jednotlivé rezorty. To je věc, která je zcela v kompetenci jednotlivých úřadů, takže na to se jich určitě můžete zeptat, a v rámci té velké systemizace my jako Ministerstvo vnitra ručíme za ten počet jako takový. Ten jsem tady stanovil, ten jsem se snažil vysvětlit, ale chápu, že jsem vás neuspokojil, vaši odpověď. Znovu nabízím, pokud máte konkrétní dotaz na Ministerstvo vnitra, jsem připraven, ale jinak vás odkazuji na další služební úřady, aby vás seznámily se svojí vnitřní systemizací, kterou my nekádrujeme, nekontrolujeme, tu my přijímáme od jednotlivých rezortů a schvalujeme celkové parametry.

Znovu, váš dotaz byl na bod na vládě, který se těmi celkovými parametry zabývá, a k tomu jsem i číselně odpověděl. Ale asi se neshodneme, rozhodneme hlasováním, které samozřejmě budu akceptovat, ať dopadne jakkoliv. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v rozpravě? Nevidím nikoho, čímž tedy rozpravu končím.

Táži se paní poslankyně Mračkové Vildumetzové, jaké navrhuje usnesení?

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Navrhuji usnesení, že nesouhlasím s odpovědí na písemnou interpelaci, a byla bych velmi ráda, abychom ty informace, které požadujeme, jako poslanci dostali.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Už jsem přivolal kolegyně a kolegy z předsálí. Je zde zájem o odhlášení. Prosím, abyste se přihlásili.

 

Rekapituluji, že budeme hlasovat o přijetí nesouhlasného stanoviska.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 97, přihlášeno 106, pro bylo 53, proti bylo 50. Zamítá se.

 

Tak to bylo těsné.

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu. Jedná se o interpelaci na paní ministryni Janu Černochovou, která odpověděla na interpelaci pana poslance Martina Kolovratníka ve věci poškozování české zahraniční politiky ukvapeními vyjádřeními. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 620 a já tímto zahajuji rozpravu.

Není zde pan poslanec Kolovratník. (Poslanec Kolovratník přibíhá do sálu.) Nevím tedy, odkud jste šel... (Smích v sále.).

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za potenciální vstup do silvestrovského vysílání některé z našich televizí. Dobíhaje z kanceláře volební komise, samozřejmě, prosím o přerušení této interpelace do doby přítomnosti paní ministryně. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP