(10.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Mě by třeba velmi zajímalo, která kontaktní pracoviště úřadu práce, a myslím si, že by to zajímalo velmi i mé kolegy, která se budou rušit v jednotlivých krajích, a i ostatní místa, protože já na to kolikrát i nahlížím a koukám, že vy hodně rušíte místa, která jsou blízko lidem, aby si mohli vyřizovat agendu, což jsou právě úřady práce a další, okresní správa sociálního zabezpečení, ale pak si tvoříte ta pro mě místa na rezortech, která někdy nazývám i papalášská, v rámci politických náměstků a dalších míst, a nemluvě o tom, že pořád zatajujete a nechcete nám říct, kolik lidí máte na dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti, což to číslo 73 000, teď už 356 míst, neobsahuje. My jsme se tedy zase z médií dozvěděli, že se utratilo už 145 milionů korun v rámci různého poradenství, za rady, tam třeba například na Ministerstvu vnitra to bylo za první pololetí 8 milionů, za druhé pololetí 14 milionů, a mě třeba osobně by zajímalo, na co byli ty experti, jakou měli pracovní náplň, jaká byla hodinová sazba a tak dále, protože myslím si, že ta částka je vysoká a zároveň že bychom opravdu měli tyto údaje vědět.

Takže já bych ještě byla velmi ráda, zda byste mohl zareagovat, proč nemůžeme mít na tyto údaje nárok a proč je nemůžeme dostat. Předpokládám, že pokud pod vás spadá státní služba, je pod vámi státní tajemník, každý rezort dá státnímu tajemníkovi své požadavky na zrušená a nově zřízená místa, a to se vždycky v tom materiálu konkrétně objevilo. Minulý týden na vládě, když tedy se to navyšovalo o těch 124 míst, když jste tam napsali pouze 35 míst, tak to tam konkrétně uvedeno bylo, ale v listopadu tam ten konkrétní seznam nebyl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jako další se hlásí pan poslanec Aleš Juchelka a poté registruji tedy pana ministra. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Vážený pane ministře, já to jenom doplním, ty dotazy, protože se to týká částečně i úřadů práce, a my se na to budeme ptát na dalším výboru pro sociální politiku, kde jsem nechal zařadit bod právě o aktuální situaci na úřadech práce. Právě tam se to týká taktéž těch řekl bych stovek zrušených míst, ne neobsazených, ale skutečně tam například z aktivní politiky zaměstnanosti vypadla celá řada pracovníků, a mě by zajímalo, protože jste byl právě vy na tiskové konferenci, kde jste ohlašoval společně s panem ředitelem České pošty, s panem ředitelem úřadu práce a s panem ministrem, tuším Jurečkou, anebo s někým z Ministerstva práce a sociálních věcí, právě vztah mezi úřady práce a Českou poštou, tak jakým způsobem to bude fungovat, poněvadž když vypadli pracovníci jak z úřadu práce, tak z České pošty, a víme, že se chystá pravděpodobně podatelna, bude se to jmenovat pravděpodobně Chytrá podatelna nebo něco takového, na pobočkách České pošty, aby tam mohli podávat žádosti například o státní sociální podporu nebo o dávky v hmotné nouzi občané, tak jakým způsobem to v tuto chvíli vypadá, jak vypadá ten pilotní projekt, kolika lidí se to týká, zdali už se třeba ti lidé školí a jak to vypadá se zákonem o státní službě, kdy oni musí samozřejmě přicházet do styku s osobními informacemi všech těch jednotlivých klientů. Jakým způsobem to tedy bude probíhat? A dokonce jsem slyšel, a budu se také na to ptát té druhé strany na MPSV, že by měl existovat nějaký fakturační vztah mezi úřady práce a Českou poštou, kdy za každou takovouto vyřízenou žádost by měly úřady práce platit České poště nějakou částku.

Tak já bych vás chtěl poprosit - a vím, že teď v tuto chvíli to pravděpodobně až tak do detailu asi nemáte připravené, ale pokud víte aspoň nějaké dílčí body toho, jak je daleko ten pilotní projekt, kolika lidí se týká, zdali se někdo školí, tak to si myslím, že asi byste vědět mohl, a jaký možná bude ten smluvní vztah mezi Českou poštou a úřady práce taktéž. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo. Ta interpelace teď dostává trochu širší rozsah, ale já se vrátím jenom k jedné formální věci, a tady se budu dotazovat nejdříve, prostřednictvím pana předsedajícího, paní poslankyně. Respektuji vaše právo - a určitě o tom rozhodne Sněmovna hlasováním a podle toho budu dále postupovat - nesouhlasit s mojí odpovědí. To jste vyjádřila tím, že to bylo zařazeno na dnešní projednávání. Já jsem ale odpověděl na otázky, proč to nebylo možné, co to je systemizace, s jakými údaji pracuje, a vy jste vlastně ty otázky zopakovala ve svém doplňujícím vystoupení, a z toho už mi nevyplývá, na co jsem neodpověděl. Takže ano, rozhodněme hlasováním o tom, zda jsem odpověděl či neodpověděl, ale já jsem se tady pokoušel vysvětlit, že systemizace podle zákona o státní službě, kterou předkládá ministr vnitra na vládu - ano, je za ni zodpovědný - pracuje s nějakými statistickými údaji, které vláda jako rámec schvaluje, ale že jednotlivá místa, jejich rušení, vznik případně nových systemizovaných míst, to je věcí i podle zákona vnitřní systemizace jednotlivého služebního úřadu. Takže pokud vy položíte dotaz na ten jednotlivý služební úřad, ten vám jistě odpoví. Ale to není záležitost, kterou by nějakým způsobem kontrolovalo, supervizovalo Ministerstvo vnitra. My supervizujeme ty počty jako takové. Tedy samozřejmě vám rád odpovím, pokud se budete konkrétně mě dotazovat nějakým způsobem, co se týká Ministerstva vnitra České republiky, případně organizací, které se týkají Ministerstva vnitra a jeho působnosti, nicméně určitě vám v detailu nebudu odpovídat na Ministerstvo práce a sociálních věcí, jejich systemizaci a podobně. Mohu ji statisticky uvést a doložit, což jsem učinil. A stejně tak znovu opakuji, že počet těch zrušených míst, pokud jich 10 zrušíte, 5 jiných zřídíte, tak o kterých se bavíme? To je jenom statistická veličina, která vzniká nějakým matematickým výpočtem.

Co se týká pošt, testování už probíhá v současné době. Na poštách pomohou zaměstnanci lidem jednoduše s elektronickým vyplněním žádosti. Znovu, ta pomoc směřuje především na lidi, kteří si neumí takovou žádost sami vyplnit, a kouzlo pošt je v tom, že jejich dostupnost je rozhodně vyšší než těch úřadů jako takových. Starším, imobilním občanům to určitě usnadní život v tom, že nebudou muset cestovat na úřad. Vztah pošty a Úřadu práce, jeho právní báze, je v současné době v jednání. Mluvil jsem o tom i s panem generálním ředitelem České pošty. Jejich právníci mezi sebou ten vztah vyjednávají, ale obecně tedy platí, že pošta je státní podnik, poskytuje státu služby a stát za ně logicky platit musí, takže ten základní vztah určitě takto nastaven bude. Pošta musí žít, přežít a vykazovat nějaké kladné pokud možno hospodaření, což se dlouhá léta nedařilo, nicméně úřady práce, MPSV chce mít samozřejmě také doloženo, že ten vztah je i pro ně výhodný, že rozsah služeb, který budou pošty poskytovat, pro ně v konečném důsledku může být i finančně výhodný v celém systému jimi poskytovaných služeb. Základním rámcem je tedy to, že pošta zajistí služby státu, které budou dostupnější lidem a nebudou přinášet pro stát zvýšené náklady. To je ten základní rámec, do kterého my se teď snažíme dostat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP