(15.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Snižování byrokracie - Ministerstvo zemědělství, a zase ve spolupráci se zemědělci, připravuje dva antibyrokratické balíčky. Proč dva? Jeden je legislativní, to znamená, tam bude potřeba upravit zákony. Doufám, že tady narazíme na podporu a bude to velká součinnost mezi koalicí a opozicí. A ten druhý balíček - rychlejší - se týká nařízení metodik a pokynů, které jsou v gesci Ministerstva nebo vlády nebo nějakých rezortních orgánů, a tam můžeme postupovat rychleji. Navyšujeme také podporu pro živočišnou výrobu skrze posílení dotací na welfare zvířat, přidáváme k plánovaným 670 milionům ještě 550 milionů, celkem 1,2 miliardy. (Předsedající: Čas.) To jsou jenom některé věci, které děláme, takže se zemědělci diskutujeme (Předsedající: Čas.), jejich požadavkům nasloucháme a děláme také změny.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Vnímám zájem o doplňující dotaz. Prosím, vaše minuta.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji. Já s vámi nesouhlasím. Kdyby tady totiž ta vstřícnost byla, tak dnešek by opravdu pro Pražany byl obyčejným dnem. Všude se chlubíte snížením cen potravin, které probíhá bohužel jen u pár sezonních a akčních produktů, ale jinak se jedná jen o kosmetické haléřové úpravy. Ale pokud nezměníte váš přístup k lidem, kteří chtějí udržet pro občany kvalitní a bezpečnou produkci, budete odpovědní za zvýšený dovoz z třetích zemí mnohdy nekvalitních potravin, za opětovné zdražování a likvidaci dalších zemědělců. Jste si toho vědomi?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní reakce pana předsedy vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ceny potravin klesají objektivně podle všech metodik, kterými se toto dá sledovat, ale i podle toho, když se podíváte, co se děje v obchodech. A to, že ceny potravin klesají v České republice, zatímco kolem nás ne, tak to je i výsledkem určitě nejen, ale i výsledkem vytrvalého tlaku české vlády, za který jsem byl někdy třeba i trochu zesměšňován, ale to je všechno jedno. Důležité je, že to funguje a že lidé mají dnes potraviny za přiměřenější ceny, než měli předtím.

Pokud jde o zemědělství, mluvíme o sektoru, který je v posledních letech ziskový, dokonce často rekordně ziskový, na který česká společnost přispívá z veřejných prostředků výraznými částkami. Když to zkombinujeme s evropskými prostředky, ročně ty dotace se pohybují kolem 40 milionů (miliard?) korun a to jsou všechno věci, které je potřeba do kontextu zemědělské politiky zasadit.

Se zemědělci vedeme vytrvalý dialog. Nejen že se setkávám s Agrární komorou, Zemědělským svazem, pravidelně s asociací soukromých zemědělců, ale navštěvuji také jednotlivé farmáře a bavím se s nimi o tom, co potřebují a které změny je potřeba udělat. Jsem si dobře vědom právě té byrokratické zátěže a přílišné regulace, která zemědělce svazuje, a proto také bojujeme v Bruselu za to, aby se tato věc upravila, a dělám to nejen kvůli levným potravinám - kvůli těm samozřejmě taky, ale i proto, že si uvědomuji to, co je na zemědělství také důležité, a to je, že zemědělci udržují naši krajinu, udržují život na venkově. To všechno jsou věci, o které se máme, musíme starat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přistoupíme k interpelaci pana poslance Tomáše Kohoutka, poté se připraví pan poslanec Kukla. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji. Vážený pane premiére, rád bych vás požádal o vyjádření postoje vlády ČR ve vztahu k jejím středoevropským sousedům a celkové vizi spolupráce v rámci regionu V4 rozšířené o Spolkovou republiku Německo a o Rakousko. Jsem přesvědčen, že v dnešním komplikovaném světě, v Evropě řešícím mnoho společných problémů, jako je migrace, Green Deal, společná zemědělská politika a další, se země velikosti naší republiky neobejde bez regionální spolupráce a vytváření společných postojů, a to zejména se svými sousedy, tedy zeměmi V4 a dál pak Spolkovou republikou Německo a Rakouskem. Jsem tedy silně znepokojen kroky vaší vlády ve smyslu omezování a redukce vztahů s našimi nejbližšími partnery, tedy Slovenskem, ale i Maďarskem. Jistě nemusíme souhlasit s některými postoji a vyjádřeními představitelů vlád sousedních států, nicméně mezinárodní politika a diplomacie je především o komunikaci a spolupráci, neboť jako samotná Česká republika při naší velikosti a ekonomické síle nemůžeme v Evropské unii vůbec nic. Problémy a společenské napětí v Evropě narůstá a jsem přesvědčen, že právě v této době je nutné vytvářet nadstandardní spojenectví a partnerství především s našimi sousedy.

Pane premiére, omezujete vztahy a komunikaci s Maďarskem, nyní hodláte omezit vztahy se Slovenskem. Na podzim nás čekají parlamentní volby v Rakousku, kde je velmi pravděpodobné, že uspějí Svobodní, čekají nás zemské volby ve Spolkové republice Německo, kde sílí AfD, příští rok budou v Německu volby do Bundestagu a může se stát, že AfD bude ve vládě. Vaším současným postupem se může stát, že veškeré, po mnoho let budované nadstandardní vztahy s našimi sousedy vaše vláda omezí a Česká republika zůstane osamělým ostrůvkem uprostřed střední Evropy. Co potom v Evropské unii sami vyjednáte při naší politické a ekonomické síle?

Pane premiére, uvědomujete si vy a vaše vláda důležitost a význam nadstandardních vztahů v rámci V4? Připravuje vaše vláda společné postoje a stanoviska v otázkách, jako je migrace, Green Deal, společná zemědělská politika, spolu s našimi sousedy (Předsedající: Čas.) a nejbližšími partnery, tedy zeměmi V4 tak, abychom maximálně využili nadcházející (Předsedající: Čas, prosím.) maďarské a polské předsednictví, nebo ho opět promarníte (Předsedající: Prosím.) jako vaše minulé předsednictví? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane poslanče, je opravdu potřeba dodržovat čas. Děkuji. A nyní reakce pana předsedy vlády. Prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Nevím, jaké vztahy ohrožujeme nebo omezujeme, nic takového se samozřejmě neděje. Česká republika má úspěšnou zahraniční politiku a na rozdíl od předcházející vlády se můžeme pochlubit i konkrétními úspěchy při vyjednávání v Evropské unii, právě proto, že se dokážeme domlouvat s dalšími zeměmi, že dokážeme vytvářet funkční koalice, že máme jasně stanovené priority a cíle, a proto se nám také daří a nemůže se nám stát to, co se stalo předcházejícímu premiérovi, že by schválil Green Deal a nevěděl o tom, nebo když říkal, že s polským premiérem bránil do rána Green Dealu, aby se pak ukázalo, že jestli má někdo nějakou výjimku, tak je to Polsko, a určitě ne Česká republika.

A to je právě to. My určitě chceme a rozvíjíme vztahy na konkrétních věcech i v rámci skupiny V4, kterou jste tady zmínil a na kterou narážíte. Nakonec nedávno jsem tady uspořádal setkání na premiérské úrovni, ale v rámci V4 prosazujeme české zájmy, a to je důležité. Důležité je položit si otázku, co je dnes zájmem České republiky a jakým způsobem tyto zájmy, tento zájem chceme prosazovat, a já jsem přesvědčen o tom, na rozdíl od svého předchůdce, že naším zájmem nejsou zájmy Viktora Orbána, maďarského premiéra. My máme jiné zájmy, abychom ochránili naši bezpečnost a zajistili naši prosperitu, a podle toho postupujeme a musíme postupovat.

Možná bych tady zmínil jednu obecnější věc. Vy jste tu svoji interpelaci nazval Střední Evropa, což mně je velmi sympatické, protože si myslím, že to je důležitý region, do kterého patříme. A já jsem si vzpomněl na slavný esej Milana Kundery o střední Evropě z roku 1983, který právě rozvířil debatu o střední Evropě, a někteří na něj hleděli tak, že vlastně - nebo kritika byla, že střední Evropa neexistuje, což je samozřejmě nesmysl. Jiní říkali, že vlastně tam Kundera v mnoha věcech nemá pravdu, ale Kundera tam vystavěl jedno dilema střední Evropy nebo charakteristiku střední Evropy, na které si myslím, že něco je, že to je prostor mezi svým způsobem mezi Západem a Východem, o který se soupeří, ale který kulturně patří k Západu, a tehdy byl unesen vlivem historických okolností po roce 1945 na Východ. Znovu podotýkám, ten slavný esej je z roku 1983 a já myslím, že dneska jde taky v mnoha směrech o totéž - jestli střední Evropa bude součástí, pevnou, jasnou, přirozenou součástí Západu, západních demokracií, západní Evropy, anebo to bude zase nějaký prostor, který bude váhat, který bude mezi a který bude vystaven východnímu ruskému tlaku. A já chci, aby střední Evropa, tak to cítím a je to součástí naší tradice, našeho přirozeného směřování, aby byla součástí Západu. Reaguji na svoje kolegy z jiných zemí, kteří mají jiný názor, a podobně pevně, jasně - pevné, jasné je stanovisko celé české vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP