(15.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Nicméně - já bych vůbec nebagatelizoval nebo neříkal, že není důležité, jak se díváme na ruskou agresi na Ukrajině. Je to důležité a je důležité, jaké vidíme její příčiny a jak je chceme řešit. Tam se diametrálně lišíme s naší pozicí a s pozicí vlastně dalších evropských zemí od Roberta Fica a Viktora Orbána a to se musí nějakým způsobem projevit v těch vztazích, ale, a to je důležité, neprojeví se to ve zhoršení vztahů mezi našimi zeměmi. To, že se neuskuteční mimořádný nadstandardní formát, což je společné jednání vlád, neznamená, že nebudou probíhat bilaterální jednání, že nebude probíhat debata o spolupráci ve všech konkrétních oblastech, tak jak je to důležité. Vy jste tady zmínil některé oblasti velmi správně, kde máme společné zájmy nejenom se Slovenskem, ale i s Maďarskem. To je třeba otázka energetiky, to je boj s nelegální migrací, to je třeba zemědělství, doprava, kde musíme propojovat tento prostor. To jsou věci, konkrétní věci, o kterých se bavme, na kterých společně pracujme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan poslanec položí doplňující dotaz. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Pane premiére, já jsem záměrně ve své interpelaci neřekl ani jedno slovo o Ukrajině, ani jedno slovo o Rusku, protože jsem nechtěl, aby se to zase stočilo na to jedno jediné téma. Já se vás ptám s ohledem na to, že nás čeká maďarské předsednictví v Evropské unii, následně polské předsednictví v Evropské unii, tak jestli stále považujete spolupráci v rámci zemí V4 a v rámci středoevropského regionu za klíčové? Protože, nezlobte se na mě, ale zejména otázky migrace, která začíná tížit celou západní Evropu - prostě střední Evropa a státy střední Evropy mají odlišné stanovisko, protože máme jinou historickou zkušenost, a v těchto věcech bychom prostě ty nadstandardní vztahy udržovat nadále měli, protože sami jako Česká republika v Evropské unii, pokud jde o naše zájmy, neprosadíme nic. Na to jsem se ptal. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní reakce předsedy vlády České republiky.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: To je, jako byste, pane poslanče, řekl: Budeme se bavit jenom o interpelacích, ale záměrně neřekneme slovo parlament, parlamentní kultura, vztah mezi opozicí a koalicí. No, to nejde! Nemůžeme se bavit o vztazích a ignorovat to, že agresivní Rusko kousek od nás rozpoutalo válečný konflikt, který se samozřejmě dotýká střední Evropy. To jinak nejde a to musí mít vliv na postoje jednotlivých zemí.

Pokud jde o druhou část vaší otázky, ale kdo toto nevidí, prostě nechápe, co se děje v zahraniční politice, jak se svět dneska... A o co jde? Bezpečnostní architektura Evropy, naše budoucnost, jakým způsobem se Evropa pod tlakem tohoto konfliktu mění? Bez toho nemůžete dělat zahraniční politiku a nemůžete o těch věcech vůbec přemýšlet. Ale abych odpověděl na vaši otázku, samozřejmě budeme spolupracovat. Vy jste se nepodívali na výsledky V4, na to, na čem jsme se domluvili. Vy nevidíte ty různé bilaterální a trilaterální projekty, které tady jsou. Samozřejmě že ta spolupráce je důležitá nejenom se zeměmi V4, také s Rakouskem a dalšími státy, které tvoří prostor střední Evropy.

Ale to, co je přece nejpodstatnější, je, abychom volili správnou strategii pro prosazování českých zájmů. Jestliže je českým zájmem budování jádra, musím vytvořit funkční spolupráci s klíčovou jadernou velmocí, a to je Francie, ale mohu a mám spolupracovat se státy, které jádro mají nebo ho chtějí rozvíjet, a to v tomto případě jsou zrovna země, jako je Slovensko, Maďarsko a teď nově Polsko. Tam vytváříme funkční spolupráci spolu s dalšími zeměmi, jako je třeba Francie, Belgie a ty, které prostě vsadily na jádro. Toto je přece správná politika: hájit české národní zájmy a hledat pro to vhodné strategie.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní přistoupíme k následující interpelaci, kterou přednese pan poslanec Martin Kukla, a následně se připraví pan poslanec Špičák. Pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kukla: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážený pane premiére, mám na vás dotaz ohledně programového prohlášení, konkrétně ohledně lesů. Váš ministr 3. 2. 2022 spustil sběr žádostí a ta výzva pro vlastníky lesů se jmenovala příspěvek na podporu adaptace lesních ekosystémů, spustil to pan ministr Nekula, a každý, kdo podal jenom o den později toto ohlášení, tak byl krácen. A dneska, pokud se podívám do kalendáře nebo na hodinky, máme 7. března 2024, takže de facto už více jak dva roky od spuštění těchto žádostí nebo ohlášení - a my už jsme spolu tady jednou na to interpelovali, vy jste tady nebyl - a já jsem se dozvěděl, že v rámci České republiky přišlo 3 700 ohlášení, je to zhruba 2 miliony hektarů, je to de facto 79 % plochy lesů v rámci České republiky. Samozřejmě jsem ty dotazy směřoval i na Ministerstvo zemědělství a zde jsem se stále dozvídal, že se to odsouvá, že nemáme notifikaci. Dneska už dle sdělení Ministerstva zemědělství notifikaci, co se týká Evropské unie, máme. A můj dotaz směřuje: Kdy konečně začnete přijímat žádosti na výplatu, protože za rok 2022, 2023 se vlastníci lesa ještě nedočkali podpory. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju pěkně a nyní vystoupí s reakcí a odpovědí předseda vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, vy jste svou interpelaci nazval Programové prohlášení vlády - vlastníci lesů. Já využiju té příležitosti, že se máme bavit o programovém prohlášení vlády, a jenom připomenu, co v něm říkáme o lesích a lesním hospodářství.

V programovém prohlášení vlády se píše, že "lesy jsou naše národní dědictví, ne továrny na dřevo. Zajistíme transparentní hospodaření státních lesů a jejich obchodní politiky s důrazem na ochranu lesa a rozvoj lokálních zpracovatelských kapacit. Budoucí zisky ze státních lesů nepůjdou do státního rozpočtu, namísto toho budou přispívat k obnově lesních ekosystémů a ochraně vody. Podpoříme vlastní výrobní kapacity při realizaci běžných těžebních a pěstebních prací i včasnou asanaci vznikajících kůrovcových ohnisek." Také mluvíme o podpoře obnovy lesů po kůrovcové kalamitě: "Prosazujeme cílené, nikoliv plošné kácení, následnou péči a kompenzaci ztrát. Pomůžeme odpovědným soukromým vlastníkům. Ve státních lesích zásadně upřednostníme v rámci hospodaření mimoprodukční funkce lesa." A dále slibujeme, že "prosadíme změny vyhlášek, které zjednoduší realizaci nepasečných způsobů hospodaření v lesích, a vytvoříme strategii obnovy a přestavby lesních porostů". A tak bych mohl pokračovat, ale nechci chodit do detailů. Jenom připomenu základní strategii, která se týká lesů a lesního hospodaření. Taky bych chtěl říct, že toto programové prohlášení je naplňováno. Mohl bych zde zmiňovat přijatá opatření v rámci lesního hospodářství, ale dotknu se těch dotací a financování. Ministerstvo zemědělství, i když dotaz na konkrétní lhůty, a kdy co bude vypsáno, by asi měl skutečně spíš směřovat na ministra zemědělství. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP