(15.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Kde vidím problém, který se nepodařilo řešit ne teď, ale dlouhodobě, je poměr mezi nárůstem financování regionálního a vysokého školství, a tam ten problém je trošku v tom, že prostředky na mzdy v regionálním školství měly v podstatě charakter kvazimandatorních výdajů, a dnes bych řekl, že mají charakter mandatorních výdajů, protože jsme nejenom slíbili 130 % průměrné mzdy, a my jsme to i uzákonili, a myslím, že i hlasy napříč politickým spektrem, takže je to mandatorní výdaj. To peníze pro vysoké školy nemají a my musíme garantovat to, aby i rozvoj financování vysokého školství byl dostatečný.

Pokud jde o těch 130 % průměrné mzdy, tam nikdy nebylo řečeno, že každý bude mít 130 % průměrné mzdy. To by byla interpretace, která tady tedy nezazněla od pana poslance Raise, ale je interpretace, která se někdy objevuje, a současně se musí říct, že to je vztaženo k posledním dostupným údajům, jak to děláme u jiných typů pevně stanovených nebo procentně stanovených mezd. Třeba u platů politiků, soudců se také vztahujeme k nějakým údajům, ale můžeme to dělat až zpětně, čili nemůže to nikdo interpretovat tak, že to má být aktuálně. Pokud jde o platy, rozepsaný průměrný měsíční plat učitelů v roce 2024 je 52 412 korun, což proti roku 2023, ten rozepsaný už v tuto chvíli znamená zvýšení o 2 500 korun. To je prostě statistický údaj, kterým bych chtěl snad trochu korigovat to, co tady pan kolega Rais zmínil.

Jinak k tomu celkovému financování, a to je také dobré pro ten celkový kontext si připomenout: do školství šlo meziročně o 5 miliard více. V lednu jsme navýšili finanční prostředky o 4 miliardy korun. Školství má zajištěny finanční prostředky na letošní rok, na aktuální školní rok. Slíbili jsme, že se v polovině roku k tomu vrátíme, podíváme se, jak probíhá dofinancování potřeb se začátkem návazného příštího školního roku, a budeme se bavit o tom, jestli se tam objevily nějaké problémy.

Byla tady zmíněna finanční politika předcházející vlády vůči školství, tak já připomenu jenom jedno číslo. Oproti rozpočtům minulé vlády jde do školství, tedy oproti roku 2021, jde do školství o 35 miliard korun víc - 35 miliard korun navíc! To není málo, když si uvědomíme, že třeba rozpočet Ministerstva kultury je 18 miliard. Můžeme říct, že rostou počty, má to nějaké náklady, ale toto jsou fakta a rozpočet státu (Předsedající: Čas!) prostě má také nějaké limity.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Doplňující otázka, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Rais: V prvé řadě děkuju za odpověď. Navážu na tu autonomnost vysokých škol, což znamená samozřejmě, že by měla také přijít nějaká změna ve vysokoškolském zákoně, což čekám, čili dotaz je, kdy konečně tato obec, parlament, dostane k dispozici ten zákon, protože co dovede jeden děkan udělat na Vysoké škole ekonomické, to všichni vidíme. To je první dotaz.

Druhý, jenom taková připomínka - trochu jak doma, když řeknu "však jsem ti to říkal", samozřejmě okamžitě jsou ti lidé naštvaní - ale možná že si vzpomenete, a ve stenografických záznamech bychom to určitě našli, když jsme hovořili o tom, že dneska mandatorní výdaje, těch 130 %, že je nemáte dávat do zákona. To bylo jak v druhé sezoně, když tam byl kolega Plaga (Přesedající: Čas, prosím.), tak i teď jsme to říkali také, a opět jste to tam dali. Takže... (Předsedající: Čas, prosím, pane poslanče!) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s reakcí předseda vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Někdy dobře míněná věc má trošku nečekaný dopad, a to je ten, že někteří jiní se cítí znevýhodněni, že něco takového nemají, a ti, co to mají, zase mají pocit, že to mělo být třeba víc nebo jinak. Takže toto já do jisté míry musím uznat, ale přece jenom bych chtěl tu myšlenku hájit v tom smyslu, že my jsme se přece snažili o jednu věc, která je naprosto zásadní. My jsme se snažili učitelské povolání, které je v české společnosti velmi prestižní, ale není atraktivní, zatraktivnit, a prostě říct mladým lidem, kteří se rozhodují, že budou učitelé: Podívejte se, když se pro tuto kariéru rozhodnete, stát - a proto ten zákon - vám garantuje, že budete patřit ke střední třídě a nebudete mít problémy uživit svoji rodinu, a proto se pro to rozhodněte. S tímto úmyslem jsme to dělali. Samozřejmě matematicky můžeme přemýšlet i nad tím, že když dorovnáte učitelům mzdu tak, aby to bylo 130 % průměrné mzdy, tak zase zvyšujete průměrnou mzdu pro to příští srovnání, a tak to jde pořád donekonečna. To jsou věci, o kterých se určitě můžeme bavit, ale ten úmysl byl jasný. Chtěli jsme všichni vyjádřit podporu učitelskému povolání a garantovat nějakou jeho kvalitu.

Vysokoškolský zákon bude předložen. Dnes o tom shodou okolností mluvil pan ministr školství na tom setkání, co jsme měli v Hradci Králové. Tam je jedna důležitá věc - kromě těch, které tady byly zmíněny - a ta se týká úpravy podmínek pro doktorandy, a to si myslím, že je naprosto správná věc, a čeká na ni celá akademická obec.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. My přikročíme k poslední interpelaci v tomto bloku a tu přednese paní poslankyně Iveta Štefanová. Prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážený pane premiére, o nedostatku zubařů hovoříme už dlouhou dobu, hovoříme o tom opakovaně. Situace se bohužel ale nadále pouze zhoršuje, a to hlavně v některých regionech, jako je Moravskoslezský kraj, ale i další periferní oblasti, kde dostupnost stomatologie je v podstatě nulová. Ta situace je samozřejmě výsledkem dlouhého vývoje a nedostatečné činnosti, nebo respektive nečinnosti několika vlád. Příčin problému je samozřejmě více než mnoho, řešení není jedno a není jednoduché, ale dostupnost primární zdravotní péče, jako je stomatologická péče pro občany České republiky, musí být prioritou jakékoliv vlády, a tady bohužel vnímám i u této vlády, že to řešení se nechává víceméně na krajích a ze strany státu nepřichází nic.

Tak se táži, pane premiére: Je pro vaši vládu dostupnost stomatologické péče pro naše občany priorita? Řešíte na vládě i problémy tohoto charakteru? Přijde nějaká pomoc ze strany státu pro ty kraje, kdy a jaká? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně i za dodržení času a nyní odpověď předsedy vlády Petra Fialy. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní poslankyně, děkuji za tuto interpelaci, to je také důležité téma. Určitě vás mohu ujistit, že se naše vláda tomu věnuje, stejně jako se věnujeme nedostatku praktických lékařů, pediatrů, nedostatku zdravotnického personálu, dokonce bych řekl, a vy jste to sama zmínila, problém třeba u zubních lékařů nevznikl teď, ale je dlouhodobý, a i v těch jiných oblastech je to dlouhodobé. Dokonce bych já zase poctivě řekl, že i předcházející vlády se snažily nějakým způsobem s tím něco udělat, a stejně jsme ještě daleko od toho cíle, kdy bychom s tím mohli být spokojeni.

U zubních lékařů je situace ještě možná o něco komplikovanější. První věc, když se podíváme na čísla: podle údajů České stomatologické komory máme v České republice zhruba 8 700 zubních lékařů. Při 10,5 milionu obyvatel České republiky na jednoho zubního lékaře vychází 1 210 pacientů, které by měl mít v péči, a když se na tato čísla podíváte, ten počet je vlastně dostatečný a srovnatelný s jinými zeměmi. Problém je, že to tak v praxi není. Ten problém je způsoben z velké části tím, že část zubařů poskytuje péči výhradně mimo systém zdravotního pojištění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP