(16.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní prostor pro pana ministra. Prosím, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za otázku, která míří k problému, který se ukazuje v průběhu let jako stále naléhavější. No, byrokracie je tam proto, že ji tam minulé vlády nastavily, včetně té vaší. Je to strašně moc let stejné a podle mého soudu je to zbytečné, já s vámi souhlasím z velké části. Ten koncept ověřování předchozího studia prostě pochází z dob poměrně vysoké regulace trhu a přehledného vzdělávacího systému u nás a v dalších zemích, a ukazuje se, že v dnešním světě vzdělávání hrají čím dál větší roli i instituce, které vůbec nemají oficiální statut třeba vysoké školy. Já jsem minulý týden navštívil Škodovkou založený Institut 42, který je velmi prestižní, žádaný, respektovaný zaměstnavateli a není vysokou školou podle českých zákonů, takže ho nelze ani uznat. Tak si myslím, že nás čeká vážná politická debata o celém konceptu uznávání, abychom ten systém modernizovali pro dnešní dobu. Má to ale samozřejmě celou řadu souvislostí včetně finančních, sociálního pojištění a podobně. Prostě dlouhou dobu si na to stěžují ti, kteří tím procesem procházejí. On má velmi podobnou podobu na vysokých školách, které uznávají pro své potřeby předchozí studium, a také často vystavují ty posuzované poměrně detailnímu zkoumání předchozího studia, a myslím si, že je namístě, abychom zejména vůči důvěryhodným zemím postupovali nějakým zjednodušeným způsobem, a Spojené státy mezi ně patří. Já teď nechci popisovat detailně ten proces. V zásadě se žádají informace, které ti lidé často nemají okamžitě po ruce a musí je dohledávat. Ročně je zahajováno asi 3 000 řízení tohoto typu na Ministerstvu školství. Za minulý rok jich bylo podáno 3 016, uzavřeno bylo 2 318 a necelých sedm set - 698 žádostí - je pořád ve stavu nedořešenosti, protože nebyly dodány nějaké detailní údaje.

Já jsem po svém nástupu přistoupil k reorganizaci administrativní struktury, která se tím zabývá, a od 1. ledna je agenda v rukou samostatného oddělení, které podléhá vrchní ředitelce sekce pro vysoké školství. Přiznám se, nevím, kolik je tam v tuto chvíli úvazků, ale posilovali jsme tu kapacitu, protože se pokoušíme dohnat zpoždění a ten velký balík nevyřízených žádostí.

Ale já bych opravdu vyzýval k vážné a praktické debatě se zákonodárci. Ono to má dopad do celé řady oblastí uznávání kvalifikací, ale myslím si, že bychom ten systém měli zjednodušit, debyrokratizovat a udělat ho také uživatelsky přívětivějším, aby ti lidé nemuseli dokládat nejrůznější opisy a podobně u škol, které pocházejí ze vzdělávacích systémů, které nemusíme podezřívat z toho, že by byly ještě v menším pořádku, než je náš vlastní.

Děkuji za tuto otázku, zabýváme se tím a je to důležitá věc.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane ministře. Zeptám se pana poslance, zda je zájem o doplňující otázku? Je tomu tak. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Děkuji, pane ministře, za odpověď. Jenom před závorku: všimněte si, já jsem nekritizoval vás ani osobně, ani tuto vládu, že bych řekl: předtím to byrokratické nebylo a je to byrokratické až za vás. Jenom v momentě, kdy se mi začaly množit ty žádosti, jsem se obrátil na vás v souvislosti i s kontrastem toho, že my prostě opravdu chceme, aby mladí lidé v zahraniční studovali, ale nechceme a neměli bychom to chtít komplikovat rodičům, kteří tady musejí obíhat, potom platí sociální, zdravotní pojištění jako v tomto případě, pak jim to stát zpětně vrací a je v tom zmatek. Můžu vás ubezpečit, že bych takovou interpelaci dal i na vlastního ministra školství, jako jsem to dělal v minulém volebním období.

Jinými slovy, já vás pak jenom poprosím skutečně o zpřesnění všech čísel (Předsedající: Čas.), jak jsem se ptal, abychom to nějakým způsobem posunuli, a nabízím pomoc v té debyrokratizaci. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Ano, já vím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Má zájem pan ministr o odpověď? Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Moc děkuji. Nechci vést žádnou lacinou polemiku opozice-vláda. Myslím si, že je jasné, že takto historicky máme nastavený systém, do kterého jsme zatím málo zasáhli, a potřebuje elektronizaci a potřebuje zjednodušení a v některých případech, nějaké blokové výjimky, abychom to nezkoumali v žádném detailu, protože prostě ty země mají nějaké standardy v zajištění kvality, a pokud to dokážeme, zjednodušíme život sobě, ministerstvu, vysokým školám a těm lidem taky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další na řadě je pan poslanec Kubík, který bude interpelovat pana ministra Stanjuru. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Kubík: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře. V poslední době se na mě obrací spoluobčané jako na předsedu podvýboru pro cestovní ruch a sdělují mi své zkušenosti nebo jejich nejbližšího okolí s bankomaty společnosti Euronet. Když jsem se tou kauzou začal zabývat, ona už je dneska na světě a zatím jsem bohužel nenarazil na žádné stanovisko Ministerstva financí, a je to s podivem, protože tato forma obohacování nadnárodní společnosti v lidech způsobuje nedůvěru vůči nástrojům, které využívají běžné banky. Bohužel pro turisty je to pak další z řady podvůdků a nástrah, na které při pobytu na našem území narážejí. Nejdřív jsme se zbavili pověsti taxikářů a směnáren, tak bohužel je to další ostuda České republiky, a pak když člověk na cestovatelských fórech čte, že v Čechách už kradou i bankomaty, tak z toho člověk nemá radost.

Na svých webových stránkách a v dalších dostupných materiálech tato společnost Euronet EEFT chlubí přístupem ke globální platební síti Euronet Worldwide s možností moderních nástrojů pro hotovostní, bezhotovostní platby a nabízejí je v poslední době zvláště malým obcím anebo restauračním zařízením. Předpokládám, že tato firma disponuje všemi potřebnými povoleními pro poskytování bankovních služeb. Není tedy nic snadnějšího, než aby instituce Ministerstva financí provedly nějaké šetření a kontrolu této firmy, ostatně jak v mnohých případech to jde udělat téměř okamžitě, a ten fakt, že lidé díky tomuto podezřelému fungování bankomatů přicházejí o peníze, bohužel tady je.

Proto bych se chtěl zeptat nebo položit dvě otázky: za prvé, zda s tímto problémem, jak firma Euronet působí na území České republiky, už jste byl seznámen, a za druhé v podstatě, jestli je ve vašich možnostech nějak zastavit toto obírání lidí (Předsedající: Čas.) a našich turistů?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane poslanče, a nyní prostor pro pana ministra. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Kdybych chtěl být extrémně stručný, řeknu: ano, jsem, a na druhou otázku: velmi omezené možnosti. Ale nebudu tak stručný.

Ten problém jste popsal, on reálně existuje, takže spíš si jenom popišme legislativní situaci, v které jsme. Poskytování platebních služeb je regulováno evropským právem, konkrétně směrnicí o platebních službách PSD2. Jestliže provozovatel bankomatu poskytuje samostatně platební službu, výběr hotovosti, musí získat oprávnění u České národní banky, ne u Ministerstva financí. Zákon o platebním styku pak obsahuje povinnost informovat klienta o poplatcích s výběrem hotovosti. Za nedodržení informačních povinností jsou stanoveny sankce, které uděluje regulátor - Česká národní banka.

Klientovi ale nemusí být poskytována pouze jen platební služba výběr hotovosti, ale provozovatel nezávislého bankomatu - tím se myslí někdo, kdo není banka, jenom poskytuje službu - může nabízet i jinou, řekl bych v uvozovkách službu mimo rámec regulace finančního trhu, ale v takovém případě dohlíží na dodržování pravidel a zákona Česká obchodní inspekce. Poskytovat klientovi službu, aniž by byl řádně informován o úplatě, může představovat klamavou obchodní praktiku, za kterou jsou stanoveny poměrně vysoké sankce, na českém trhu 5 milionů korun, ale pokud to má unijní rozměr, což v tomto případě klidně může mít, tak ty sankce mohou být i mnohonásobně vyšší. Sankce pak uděluje i Česká obchodní inspekce, na finančním trhu česká banka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP