(16.10 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Já jsem zaregistroval, že vy jste hovořil, že vy jste o této věci chtěl hovořit s policejním prezidentem, a proto se vás ptám. Určitě není možné tyto věci tolerovat. Chci se tedy zeptat, jak bude Policie České republiky postupovat, protože vy samozřejmě řídíte policejního prezidenta, který následně řídí policii. Jak budou řešeny ty věci v oblasti přestupků, které byly zjištěny v dopravě, to znamená ta rychlost, potom rušení ročního klidu, případně tam mohl být i nějaký alkohol a drogy, případně technický stav těch vytuněných vozidel? Obecně se chci zeptat: Jsou tyto srazy nějak v hledáčku policie? Nasazuje se tam nějak operativa? Počítá se s nasazením nějakých sil a prostředků, aby se mohlo velké množství těch vozidel, kterých bylo více než sto padesát údajně, vůbec nějakým způsobem zvládnout?

Chtěl bych na tyto otázky získat vaši odpověď nebo vůbec váš pohled, jak na toto hledíte, protože se domnívám, že zejména zablokování Nuselského mostu v Praze bylo velice skandální.

Potom ještě doplním, mám připravenou doplňující otázku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní má slovo pan ministr Rakušan. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Odpovím na otázku, mám odpověď připravenou, i údaje od Policie České republiky i k silám a k prostředkům.

Dovolte mně pár sekund jenom využít k minulému týdnu, kdy jsem se opět podíval do záznamu z jednání Poslanecké sněmovny a trochu jsem nevěřil vlastním uším ani očím, kdy mě tady opoziční poslanci dlouhodobě chválili, a to je snad jediná věc, že jsem účasten na interpelacích snad nejčastěji ze všech ministrů. Minulý týden jsem byl na dlouhodobě plánované zahraniční cestě v Polsku. Jednal jsem na bilaterálu s polským ministrem vnitra a to se někdy ministrům prostě stává. Tak jsem vlastně úplně nerozuměl těm výhradám, že jsem se tady jednou neúčastnil. Dnes mám také pracovní program, budu asi do tři čtvrtě na pět přítomen.

Nicméně bych chtěl říci, že dopoledne jsem byl na písemných interpelacích a ze tří podaných písemných interpelací od opozičních poslanců, a byl jsem tady přítomen, byla vznesena jedna. Takže pokud poukazujeme na to, kolik ministrů je účastno, tak pokud poslanci dávají své písemné interpelace, tak by poté i oni mohli být přítomni na pracovišti, pokud i ministr je ochoten odpovídat. Jenom poznámka: prosím, chovejme se regulérně. Jinak já ty statistiky mám rád, stejně jako s účastmi na evropských radách, tak já vám rád podám i svoji statistiku účasti na interpelacích. Děkuju.

A teď už k odpovědi. Ta situace byla vážná, já jsem také nebyl spokojen, a to jsem řekl i do médií. S policejním prezidentem jsem o té věci hovořil. Jak vypadala samotná situace? Opatření byla skutečně nasazena i toho 24. února, a to přímo v části Praha-Štěrboholy. Na místě konání policisté ztotožnili a zkontrolovali více jak 200 zúčastněných vozidel a jejich řidičů, včetně samozřejmě kontrol na alkohol, včetně kontrol technického stavu vozidla, a veškeré přestupky jsou a budou řádně řešeny. To byly ty Štěrboholy jako takové.

Po oficiálním skončení akce bylo ukončeno i opatření v daném místě s tím, že se účastníci rozjíždějí. Pražská policie podle svého vyjádření neměla indicie o tom, že by mělo setkání pokračovat na jiném místě v Praze či mimo ni. Na území Jičína policie na místo přijela, nicméně v době příjezdu těchto motoristů v uvozovkách byly dostupné hlídky z podstatné části vytíženy jinou neodkladnou činností, nicméně operativně se policie pokusila maximum sil shromáždit i tam. Samozřejmě veškerá přestupková činnost byla zaznamenána, zaznamenána samotnými policisty na místě, i třeba za pomoci kamerového systému a podobně, a veškeré přestupky tam spáchané jsou logicky vyhodnocovány.

Zablokování na Nuselském mostě, o kterém se nejvíce psalo, trvalo fyzicky 3 minuty. Reagovala policie na vzniklou situaci a povedlo se ten most opravdu za velmi krátkou dobu uvolnit. Nicméně souhlasím s vámi, že kritičtí musíme být, proto jsem o tom s policejním prezidentem mluvil, a také v téhle chvíli na připravovaných a avizovaných tuningových srazech bude maximum možných dostupných kapacit. Nebudu prozrazovat detaily policejní operativy, ale policie připravuje i mimořádná opatření, která tady budou, to znamená, maximum shromážděných sil, maximální dokumentační možnosti policie celé té akce jako takové. Policie samozřejmě bude přítomna na těch místech i před samotným zahájením akce, bude ji celou sledovat a i po jejím oficiálním ukončení jsou připraveny policejní síly na to, aby situace vyzněla, vypadala a reálně proběhla lépe, než tomu bylo na tomto tuningovém srazu.

Správně mi tady říkáte, že mám pod sebou služebně policejního prezidenta, proto jsem s ním o tom dlouho hovořil a proto jsem požádal, aby Policie České republiky přijala taková opatření, aby nebyla žádná pochybnost o tom, že toto v mnoha ohledech protiprávní jednání nebude tolerováno a že skutečně ten zásah a zákrok bude rázný a nekompromisní. To mně také od policie bylo přislíbeno - to také schválně vysílám do veřejného prostoru, třeba i k těm, kteří se té akce chtějí účastnit a měli by snad v úmyslu se dopouštět nějakého jednání, které není slučitelné s pravidly silničního provozu, a mnohdy ani se zákonem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Zeptám se, zda má pan poslanec zájem o doplňující otázku? Je tomu tak. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane ministře. Já jsem rád, že se shodneme na tom, že to protiprávní jednání, které tam bylo zaznamenáno, bude nějakým způsobem řešeno, padni komu padni, protože když někde jsou třeba lidé, dostávají pokutu, že jedou na padesátce pětapadesát, získávají (odevzdávají?) za to dva body a nějaké peníze, tak prostě i tyto věci jsem rád, že budou řešeny.

Zároveň budu rád, že jste s policejním prezidentem hovořil, protože já jsem poslanec zvolený za Plzeňský kraj a jedno z těch dalších tuningových setkání těchto závodníků v uvozovkách by mělo proběhnout tento víkend někde na Plzeňsku. V pondělí budu mít jednání s krajským policejním ředitelem ohledně poměrně tristní situace u nás na Plzni-severu, kdy z 25 policistů na jednom obvodním oddělení 8 podalo žádost do civilu, protože nejsou spokojení s tou současnou situací. Potom tedy jsem zvědavý, případně už to pondělí bych promluvil s panem krajským ředitelem, nebo bych vás přitom interpeloval nadále. Jsem tedy rád, že tomu věnujete pozornost, že jste s policejním prezidentem hovořil, že operativa se tomu bude věnovat, protože opravdu toto nesmíme dopustit.

A k té věci: jsem rád, že chodíte na interpelace. Jste jeden z lidí, kteří opravdu sem chodí, když jsou přítomni.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Čas. Děkuji. Má zájem pan ministr o odpověď? Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ano, už jenom komentář, dodatek k tomu. Určitě vám pan krajský ředitel potvrdí, že ta věc s ním byla řešena ze strany policejního prezidia, a určitě jsem právě mínil tu akci v Plzeňském kraji, na kterou se policie zvláštními prostředky, nebudu prozrazovat konkrétně jakými, připravuje, a myslím si, že těm účastníkům, pokud se čehokoliv dopustí, a to zdůrazňuji, život určitě neusnadní.

Ještě dodatek. V současné době se vyhodnocují všechny dostupné materiály a kamerové záznamy, zjišťuje se totožnost účastníků i toho pražsko-jičínského srazu a ex post se samozřejmě bude právo vymáhat i v rovině správního řízení. Určitě tomu napomůže i ta kontrola 200 účastníků, kteří pokračovali dále, kterou provedla Policie České republiky v části Praha-Štěrboholy. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další v pořadí je pan poslanec Nacher, který bude interpelovat pana ministra Beka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, pane ministře školství, já mám interpelaci a zase ji budu mít takovou informační, že cílem není vás nachytat, ale cílem je něčemu pomoct. Ta interpelace se týká studentů v zahraničí a administrativní náročnosti pro jejich rodiče. Mně už totiž opakovaně přišlo mailem několik stížností rodičů, že je velmi administrativně náročné tady nahlašovat, že jejich dítě studuje někde v zahraničí. Tady mám konkrétní příklad, aniž bych jmenoval, v Americe ohledně potom placení sociálního a zdravotního pojištění, a že to množství těch věcí, co musí rodič dokládat - potvrzení o studiu, učební plán vystavený zahraniční školou... Nemám na to tolik času, abych to četl. U něčeho chcete originál, v jazyce v takovém, makovém, pak napíšete, že to je nedostačující a bez dodání náležitých dokladů nelze posoudit postavení studia v zahraničí vzdělávací institucí, jestli je na úrovni studia středních či vyšších odborných škol v České republice.

Moje dotazy tedy směřují za prvé: proč je to tak administrativně náročné, když my chceme, aby naši studenti jezdili do zahraničí se vzdělávat a pak se sem vraceli, tak proč to těm rodičům tak komplikujeme? Kolik zaměstnanců na Ministerstvu školství se tomu věnuje? Kolik je takových studentů v zahraničí, abychom měli ten poměr, jestli třeba tam máte oddělení, kde to třeba řeší 3 lidé, a těch studentů je 50 000? A jestli a někdy, kdy a jak snížíte míru byrokracie pro rodiče, potenciálně pro studující v zahraničí? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP