(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ty požadavky, pane ministře, takže vy jste měli splnit slib na spuštění podpory zaměstnanosti na venkově, sleva na sociální pojištění od roku 2023. To byl ten slib, který řekl vicepremiér Jurečka před dvěma lety, na kterém se shodla vládní koalice v roce 2022. Tak co se stalo, že jste nesplnili ten slib? Podal na to ruku pan Jurečka. Vaše nabídka je údajně nějaké 2 miliardy.

Potom jste slibovali, že nebudete krátit národní podpory ve výši 5 miliard. No, samozřejmě že jste to krátili. Všechno, co jste slibovali, jste nesplnili, ano? Jestli je to v rámci džihádu proti Babišovi - no, mně je to srdečné jedno, absolutně srdečně jedno. Vy totiž o tom zemědělství nevíte vůbec nic. (Obrací se na ministra zemědělství Výborného. Ministr se ohrazuje.) No, nevíte, vy jste tam tři dny i s cestou. Já jsem v roce 1991 prodával zemědělcům hnojiva na roční odklad, neměli ani peníze. Buďte rád, že tady je taková firma registrovaná. Buďte rád, že tady platí odvody, z kterých vy žijete a vozíte se v autě. Možná právě odvody Agrofertu přispěly na ta vaše auta a na ty vaše cesty, na ty vaše diety a nevím, co všechno máte.

Takže jste říkali, že budete nedanit evropské dotace a vrátíte daň z nemovitostí - taky nesplněno, že budete aktivně (vystupovat) v EU - tady jsou požadavky. Takže jste nesplnili vůbec nic, jo? Já to tady můžu číst dlouho. Škoda že tu není Margit, ta si zlomila nohu a nemůže tady mluvit. Takže samozřejmě budou všichni říkat: Jo, Babiš lobbuje za svoje. Prosím vás, já v této zemi, už málokdo bude chtít podnikat za vaší vlády, protože lepší je jít podnikat do Německa nebo do Maďarska nebo na Slovensko. Vy děláte všechno pro to, aby tady podnikatelé vlastně už víc nepodnikali, všechno, včetně cen energií, včetně zdaňování a tak dále. Takže to je o tom, že zkrátka vždycky ta vaše obrana je, když já mluvím - tady je to vyzdrojované - že lžu. Ne, vy lžete, vy jste nic nesplnili. Měl jste férově říct: Ano, nejsem schopen ve vládě prosadit pro zemědělce to, co jsem slíbil, protože zkrátka Stanjura to nechce, protože Stanjura je premiér, protože premiér neexistuje, protože to neřídí. Za naší vlády to bylo tak, že ministři chodili za mnou a my jsme chodili za Schillerovou, aby sehnala peníze. Ona je sehnala. U vás je to tak, že Stanjura říká: Peníze nejsou. (Ministr Výborný reaguje smíchem.)

Můžete se smát, kolik chcete. Víte, pane ministře, mně je to úplně jedno, já se politikou neživím na rozdíl od vás. Víte, já se živím za své a v politice jsem zdarma, všechny příjmy posílám samoživitelkám, tak nevím, co se mně vysmíváte. Možná přijde den, kdy nebudu v politice, a pokud vy shodou nešťastných okolností budete ministr zemědělství, tak ti zemědělci budou fungovat jinak, to vám garantuji. Co si vlastně myslíte? Vy žijete z našich peněz. Co to je za aroganci? Co si vy myslíte v té vládě, že co jste, že tam budete věčně? No fajn, tak uvidíme, kolik lidí tady zůstane. To je neskutečné. (Potlesk z levé strany sálu.)

Vy nejste schopen přiznat ani fakta, jo? Minule jste tady vedl řeči o půdě, že teď to chcete změnit. No super, to vám tleskám. Vy lidovci jste měli vlastně vždycky zemědělství, vždycky jste ho měli, tak proč jste dovolili prodávat půdu cizincům? Proč to nedovolí ve Francii nebo v Polsku nebo Maďarsku? Kolik naši zemědělci zaplatí za nájem těm, co si jenom koupili půdu? Víte, kolik je to ročně, pokud se nepletu? To je také, co vy jste vlastně tady způsobili, že zemědělci ročně v rámci pachtu vyplatí vlastníkům zemědělské půdy 13 až 15 miliard. Vy jste zvýšili Státní pozemkový úřad navýšením pachtovného z 2,2 % na 5,8 % z průměrné ceny zemědělské půdy. Takže vy jste jim navýšili pachtovné, navýšili daň z nemovitosti, navýšili daně, vzali všechny dotace. Na čem je založená Evropská unie? Na dotacích pro zemědělství. Kdyby nebyly dotace, tak naši zemědělci jsou jedni z nejlepších. Je pravda, že na Ukrajině ti zemědělci mají násobně vyšší plochy než tady, jo? Takže tady je to všechno sepsané. Ponížili jste národní dotace o 50 % na 2,6 %. Také jste slibovali, avizoval jste, že nebude zisk, že nebudou zálohy, zemědělci byli ujišťováni, že objem výplat bude do konce roku stejný jako v minulých letech, ale bylo vyplaceno jenom 8 miliard proti 15. Tak to jsou všechno nesplněné věci a vím, že vy tady budete zase vykládat, že Babiš lže, ale to jsou všechno podklady od Margit Balaštíkové, která by měla tady vystupovat, a bohužel nemůže vystupovat. Takže děláte všechno pro to, abyste ničili ty zemědělce.

Jsem strašně zvědav, když tohle pokračuje... Když se podíváme na statistiku dovozu ukrajinského zboží do České republiky, když už tedy nevěříte, v roce 2019 bylo dovezeno 96 000 tun a v roce 2023 366 000 tun. Takže je to kolikrát? Čtyřikrát víc, o 400 % se to navýšilo, jo? Pokud se chcete dohadovat o tom, jestli na Ukrajině fungují stejné technologické postupy, stejné zakázané pesticidy, stejné zakázané další látky, tak potom už nevím, o čem, ale vy nejste schopen přiznat ani ta fakta, o tom to je, ani fakta. Já jsem minule uvedl špatné údaje o bramborách - tak říkám, ano, já jsem to otočil, není to 30, ale 70 - ale vy nikdy nejste schopen to přiznat.

Takže podstata je v tom, že Česká republika z celé V4 podporuje ukrajinské zemědělce - to jsou ti nadnárodní, ti globální, to jsou ti oligarchové na Kypru, co mají ty obrovské lodě, ale v pohodě - a Ukrajině toho moc nezůstane, když si to všechno tyhle nadnárodní společnosti odtáhnou pryč z Ukrajiny. Takže vy vlastně pomáháte komu? Vy nepomáháte Ukrajincům, vy nepomáháte Ukrajině, vy pomáháte zahraničním společnostem, které tam skoupily půdu, které tam zkrátka podnikají za jiných podmínek než v Evropské unii. Podnikají skvěle a všechny peníze odtáhnou, takže těm vy pomáháte. Českým zemědělcům nepomáháte, to je tak, a pan premiér ještě vyhrožuje. Pan premiér vlastně říká zemědělcům: Protestovali jste? No, tak já si ještě rozmyslím, jestli ty 2 miliardy tam dám, nebo nedám. Tohle kdybych já někdy řekl, tak celá Česká televize provládní a všechny další weby provládní a Milion chvilek nenávisti, už by byla hned demonstrace. To je neuvěřitelné, ne? Protestovali jste, máte smůlu, 2 miliardy si ještě rozmyslím. Takhle se schvaluje rozpočet? Nevím, já tomu nerozumím, takhle se schvaluje rozpočet? (Obrací se na poslankyni Schillerovou.) Slyšela jste někde mě, že bych tohle řekl?) Ne? No tak. Ale máme ten dvojí metr, máme tady ta média, která fandí vládě. Je to skutečně neuvěřitelné, jak to tady funguje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP