(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Už budu končit, pane poslanče. Kolik je hodin? (Dívá se na tabuli.) Takže bohužel je to tak, občanům televize vymývají mozek. Pan premiér tady vykládal o tom, že my nechceme jednat o důchodové reformě, která žádná reforma není, a tady mám celý podklad od paní Schillerové, veškerou korespondenci jednání s panem Jurečkou. Dvakrát tam byla, nikdy nedostala podklady. Pan Jurečka si udělal fotky - má splněno, jednal jsem s opozicí, ale nic neprojednal. Nic neprojednal, takže jsou to jenom píár schůzky. Ale pan premiér to celé otočil.

Lži o zemědělství - o zemědělcích jsem mluvil. Samozřejmě, pan premiér tady mluví o Slovensku. To je skvělé, že my tady máme u ministryně obrany bývalého ministra obrany, který všechny slovenské zbraně poslal na Ukrajinu. Takže oni teď, pokud nepřijdou ty F-šestnáctky i ty obranné systémy, všechno je pryč. Naštěstí naše paní ministryně to neudělala, jo?

Takže jsem toto chtěl tady sdělit, aby lidi věděli, kde je pravda, protože pravda tady nevítězí, protože vítězí prolhaná vláda, prolhaný premiér s podporou prolhaných médií, hlavně Česká televize. Samozřejmě určitě tam bude zase reportáž, tak si tam hlavně dejte to, o kolik přišli evropští zemědělci, o peníze.

A Ukrajině pomáháme. Dostali 80 miliard eur, dostanou ještě 50 miliard eur. Česká republika pomáhá, všichni pomáháme. Ale pokud skutečně chceme i Green Dealem, i nekalou konkurencí všechno tady zničit tak, aby se nám nestalo, že jeden krásný den, když nebude úroda, nebude ani to jídlo. Děkuju za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Znamená to tedy, pane předsedo, že jste nenavrhl žádný bod, jenom jste body vyjmenovával? Rozumím tomu tak, žádný bod jste nenavrhl, tak jestli je to takto v pořádku? (Poslanec Babiš souhlasí, že nenavrhl.)

Nyní s přednostním právem je přihlášen pan ministr Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Abych tedy neporušil jednací řád na rozdíl od mého předřečníka, navrhnu formálně bod Informace o podpoře české vlády českým farmářům a zemědělcům. Já jsem to tady shrnul včera. (Reakce v sále.) Nechci porušovat jednací řád, proto říkám, že tento bod, na kterém netrvám, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já jsem to včera řekl tady v interpelacích. Kdyby tady pan poslanec Babiš byl, tak by to ode mě slyšel, ale myslím, že jeho hodinové tradiční okénko plné lží, dezinformací a breku je potřeba krátce okomentovat.

Prostřednictvím paní místopředsedkyně, pane poslanče, kdybyste potřeboval kapesník, tak vám rád půjčím, protože to je neuvěřitelné, co tady předvádíte. (Ukazuje balíček papírových kapesníků. Potlesk zprava, bušení do lavic zleva.) Kdybych měl všechno komentovat, tak tady strávíme další hodinu a nedostaneme se k práci, kterou tady vy - vy blokujete, nikdo další. Ale některé věci je potřeba říct naprosto jasně.

Začnu tím úplně na konci, co jste zmiňoval. Pokud jde o penzijní reformu, třikrát kromě jednání, která proběhla, třikrát jste byli osloveni panem vicepremiérem Jurečkou k jednání jako hnutí ANO, ani jednou jste na to nereflektovali. Nikdy jste nepřinesli nic konkrétního, to vám potvrdí pan poslanec Juchelka. Nikdy jste na stůl nic nepřinesli. A zároveň platí to, co řekl pan vicepremiér, ta jednání neskončila. Tak se pochlapte. Pochlapte a přijďte s nějakými nápady. My jsme připraveni, a říkal to pan vicepremiér jednoznačně, my jsme připraveni se o penzijní reformě bavit se všemi, i s opozicí. Chceme, abychom se k tomu postavili aktivně, a ne tak, že řeknete: Nikdo nás nepozval, když to není pravda.

Za další. Pokud jde o zemědělství, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vy jste nejenom král dezinformátorů, ale i král lhářů, a jestli si myslí někdo tady, nebo vy myslíte, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou, tak vám tedy garantuji opravdu, že to pravda není. A ještě do toho namícháte pěkně koktejl nenávisti a ubohých útoků na Ukrajinu. Styďte se!

A teď zcela konkrétně - slib, který jsme dali jako vláda, ne jenom pan vicepremiér, jako vláda - českým zemědělcům, o 2 miliardách korun, které byly tehdy, ano, navázány na podporu zaměstnanosti na venkově, to je pravda, tak jsme ale také splnili a já jsem to řekl zástupcům všech vládních organizací včetně Asociace soukromého zemědělství už minulý pátek. Ano, bavíme se o té cestě, protože ukazuje se, že cesta přes podporu zaměstnanosti není v souladu s evropskou legislativou. To byste i vy jako bývalý premiér a ministr financí mohl vědět, že tady jsou nějaké limity, a my se bavíme o tom, jakým způsobem tuto podporu pro rok 2025 skutečně našim zemědělcům jsme schopni doručit. Detaily jsem tady řekl včera na interpelacích, stačí si přečíst stenozáznam, pane poslanče.

Pokud jde o národní dotace, tak opět, ano, zkrátili, abychom je ale zkrátili, abychom je o tu miliardu, kterou jste dostávali vy, kteří tady máte ty velké potravinářské komplexy a máte bohaté zisky každoročně, i v krizových letech. Fakt tyhlety zisky vám stačí a nepotřebujete ani korunu národních dotací! Proto bychom zrušili program podpory dotací právě pro velké potravináře. Chápu, že se tady asi potrefená husa ozvala, nelze to nazvat jinak.

A hnojiva? Že vás hanba nefackuje. Kdo tady je dominantní v segmentu hnojiv, nejenom v České republice, ale i v Evropě. Chcete poradit? Já myslím, že to moc dobře víte. Vy jste tady využili situace v roce 2022 a 2023 a zneužili jste české zemědělce, české farmáře právě proto, abyste je odrbali - odrbali! - na hnojivech. Podívejte se na zisky! Podívejte se na ty zisky právě v těch krizových letech! Fakt. Že vás hanba nefackuje. Když tady někdy něco říkáte, tak je potřeba říct taky Ba je potřeba říct pravdu, jak se věci mají.

A poslední věc. Pokud jde o Ukrajinu, na kterou vy tady uboze útočíte, prodloužení bezcelní dohody není za stejných podmínek - znovu to opakuji, řekl jsem tady i včera - není za stejných podmínek jako doposavad. Stačí si přečíst to B. Chápu, že vám to pan poslanec Hlaváček (Havlíček?) neřekne. Je to to samý. Všechny koně v jedné stáji se chovají úplně stejně. Je to za podmínek rozšíření o komodity, kde bude nastaven automat, kde nebudou nastavena automatická ochrana opatření. Týká se to vajec, kuřecího masa, cukru, a my usilujeme, já i pan premiér, o to, aby se to rozšířilo o obiloviny a o olejniny. A i kdyby ne, tak i tam safeguardová procedura bude výrazně přísnější, než byla doposud. Čili jestli tady někdo hájí zájmy českých zemědělců, českých farmářů, jsem to já a naše vláda. To vám mohu garantovat.

Já bych opravdu mohl pokračovat dál, ale nechci to zdržovat. Myslím, že je načase, abychom se pustili do dnešního programu. Proto jsem byl asi tak desetkrát kratší než vy. Pojďme se věnovat tomu, co je opravdu potřeba. Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane ministře, trváte na zařazení toho bodu? (Ano.) To znamená... Navrhujete to tedy, Informace o podpoře vlády jednotlivým zemědělcům.

Ano, s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš. (Hlásí se předsedkyně Schillerová, že chce jít s přednostním právem po něm.)

Pardon, vy jste se vyměnili tedy? Dobře. Takže poté bude následovat paní předsedkyně Schillerová.

Kolegyně, kolegové, prosím vás o klid. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: No, já nevím, co pan ministr chtěl těmi kapesníky říct. Co jste tím chtěl říct, pane ministře? Vy jste o málo starší než moje starší dcera. Vy jste si hrál na pískovišti, když já jsem prodával hnojiva. Co vy mi tady děláte... (Bušení do lavic zprava. Potlesk zleva.) Můžete bouchat, kolik chcete, jo? Takže kdo co zneužil? Z čeho se vyrábí hnojiva? Víte to vůbec? Asi ne. Víte to, z čeho se vyrábí hnojiva? Z čeho? (Ministr Výborný z lavice odpovídá, že jednací řád mu nepovoluje, aby mu odpověděl.) Jednací řád?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo? Pane předsedo? Pokud chcete odpověď, dotazovaný vám ji nyní nemůže poskytnout.

 

Poslanec Andrej Babiš: A z čeho se vyrábí čpavek? No, z plynu přece! Kdo tady dovolil explodovat ceny na plyn a na energie? Kdo? Kdo? Co vy stále vykládáte o tom Agrofertu? Buďte rád, že tady vůbec podnikáme, buďte rád, a platíme miliardy odvodů. Kolik mají řetězce zisk? Kolik je jich tady, šest? Kolik měly? 13 miliard? Kolik je tady potravinářů a zemědělců? O čem vykládáte, prosím vás? Radši mlčte, nic o tom nevíte. Bohaté zisky? Zisk 2, 3 %, to je bohatý zisk? Co o tom víte? Vy jste v životě nepodnikal, tak mě tady nepoučujte, prosím vás. (Potlesk zleva.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP