Středa 28. února 2024

(12.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Já se omlouvám, že tady říkám ty paragrafy, ale samozřejmě musíme se opírat o fakta. Přeložím do češtiny. Ty kvóty de facto nemají limit a v průběhu času se mohou zvyšovat. Jinými slovy, je to jakési otevřené stavidlo. A aby bylo jasné, tak je snad patrné, že země, jako je Německo, jako je Francie, jako je Španělsko a tak dále, by byly beneficienty z tohoto systému, protože oni jsou buď vstupní, nebo cílovou stanicí, čili ty kvóty by si jednoznačně mezi sebe rozdělovaly země, jako je Česká republika, země další střední Evropy, Balkán a tak dále. Pro nás to bylo nepřijatelné. A je to nepřijatelné! Mimo jiné proto, že se hlavně řeší důsledek, o něco méně se řeší příčina. Ten problém stále zůstává, jakkoliv se to snaží Evropská komise zabalit do různých prohlášení. Ale ta podstata není v tom, že se snaží hledat ochranu vnější hranice a zabezpečit takzvanou návratovou politiku. Ta podstata je v tom, že se budou přerozdělovat migranti. O to se tady hraje. Všechno ostatní je nesmírně obecné. Proto tedy to naše stanovisko bylo takové, jaké bylo. Nicméně vláda stála v jednom šiku v té době za ministrem vnitra, za panem vicepremiérem Rakušanem.

A teď střih, jsme v únoru roku 2024. Hlasování - a Česká republika se zdržela, údajně tedy kvůli byrokratickému zatížení. To všichni víme, že je blbost, že to je nesmysl, že to je jenom zástupný důvod. Ale proč tedy nehlasovala proti? Problém je někde úplně jinde. A ten je v tom, že nám nezbývá než se dnes pouze dívat na to, že to bude přijato Evropským parlamentem. Všichni víme, že k tomu dojde. A musíme si přiznat, že se budeme muset pravděpodobně přizpůsobit. Otázka je, jak k tomu tedy poté přistoupíme, zejména tato vláda. A je třeba si přiznat, že to bylo za nemalého přispění vlády Petra Fialy. Ano, budou přijaty kvóty. Navzdory tomu, že všechny země s výjimkou České republiky Vé čtyřky se postavily proti. Proto tvrdím, že tato vláda se stala jednoznačně bezpečnostní hrozbou České republiky. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, nejsilnější strana vládní koalice se stále ještě jmenuje ODS. A i když je dnes ODS vklíněna mezi své progresivnější a asertivnější koaliční partnery, nezaznamenala jsem, že by se ODS už zřekla svých konzervativních a realistických hodnot, se kterými se její zde přítomní poslanci ucházeli o přízeň voličů ve volbách v roce 2021. Jestli dovolíte, paní místopředsedkyně, něco si tady podám, něco důležitého. (Bere si ze své lavice brožuru.) Děkuji za vstřícnost.

To, co držím teď v ruce, je velmi kvalitní, a říkám to bez ironie, velmi kvalitní pracovní materiál z dílny ODS nazvaný "ODS a migrační krize". Usuzuji, že je někdy z roku 2015 nebo 2016. A i když je to už osm nebo devět let, i tehdy Evropská unie a s ní i Česká republika řešily úplně stejný problém jako dnes. Tím problémem byla migrace ze zemí Středního východu a severní Afriky. A nepřekvapivě i tehdy byl zájem nejvlivnějších zemí Evropské unie, shodou okolností zemí migrační krizí zatížených nejvíce, stejný jako dnes, a to odklonit uprchlíky i do zemí, které pro ně tolik atraktivní nejsou, například do České republiky. Jak? No přece prostřednictvím přerozdělovacího mechanismu, který zavede přerozdělení uprchlíků pomocí povinných kvót pro jednotlivé členské státy EU.

Tehdejší ODS nebyla na pochybách, že přijetí tohoto mechanismu by bylo v přímém rozporu se zájmy naší země a jejích občanů. Na čtrnácti stranách této brožury nám proto Petr Fiala a jeho tehdejší kolegové nabízí pádné argumenty, proč Česká republika nikdy nesmí přistoupit na to, co nám silou své diplomacie nutila Angela Merkelová, Jean-Claude Juncker nebo Donald Tusk. A já ty argumenty podepisuji. A myslím, že by je podepsal snad každý konzervativně a realisticky smýšlející Čech. Ostatně dovolte mi ocitovat pasáž z tehdejší debaty s Petrem Fialou, kde mluví o ochraně naší civilizace. Video z výstupu, za který premiér sklidil bouřlivé ovace auditoria, je dodnes ke zhlédnutí na stránkách ODS.

Cituji premiéra Fialu historicky v jeho výroku: "Já nevěřím v to, že všechny kultury a civilizace jsou si rovny. Nejsou! Vždyť všichni utíkají na západ. Proč asi? Protože pro průměrného člověka je tady nejlepší sociální zabezpečení, ekonomické, kulturní, hygienické a já nevím jaké. Tahle civilizace dokázala nejvíce pozvednout obyčejného člověka po všech úrovních. Tak tuhle civilizaci přece musíme hájit. To si můžu spočítat zdravým rozumem. A jakákoliv jiná cesta je sebevražedná. A Evropa dnes páchá sebevraždu. A já se na tom nechci podílet," prohlašuje ten stejný Petr Fiala, který se ale už v roce 2023, 2024 plácá s ministrem vnitra Rakušanem po ramenou za to, že Německu, Francii a Itálii kývli na přerozdělovací mechanismus, který je zeleným semaforem pro další hordy běženců z Afriky a Asie a červenou kartou pro dosavadní vzdor České republiky.

Pojďme dál. 17. ledna 2018. Střih. Předseda ODS Petr Fiala hovoří právě od tohoto pultíku. Dovolte mi připomenout jednu moc důležitou část. Zbytek je samozřejmě k nalezení na stenozáznamu. Cituji: "No a když se podíváme na návrh, který musíme v té debatě taky mít na paměti, no tak co zjistíme? Že se tam mluví o stálém automatickém mechanismu relokace migrantů bez horního limitu, o výpočtu kvót na základě HDP a populace, rozmisťování žadatelů, kteří dostanou na výběr ze čtyř států, které zatím přijaly nejméně žadatelů. A druhá věc, které si tady všimněme, která se tady opakuje pořád dokola v těch různých návrzích, je, že státům, které se na přerozdělování odmítnou podílet, může být omezen přístup k evropským fondům a k podpoře na navracení migrantů do zemí původu. A toto je záležitost, na kterou musíme být taky opatrní a kterou musíme velmi důsledně odmítat. Ale musíme být proti tomu, protože to je princip, který je zcela jednoznačně proti základním hodnotám spolupráce evropských zemí. Nelze prostě směšovat otázku přerozdělování migrantů s kohezní politikou, s fondy a dalšími, dalšími věcmi. To je naprosto nepřiměřený způsob nátlaku, já bych to nazval i vydíráním, které česká vláda musí jednoznačně odmítnout. Je to postoj, ke kterému by tato Sněmovna měla vybavit mandátem vládu České republiky a vyzvat vládu k tomu, aby velmi důsledně hájila zájmy České republiky, stavěla se proti nesmyslným návrhům, které obsahuje reforma dublinských pravidel, a hlavně všemi prostředky se snažila zabránit dvěma věcem, a to je, aby nový Dublin obsahoval návrh na přerozdělení migrantů, a taky to, aby odmítání takového principu mohlo vést k jakýmkoli finančním sankcím a postihům těchto zemí, které dělají to jediné, na co mají vlastně právo - brání svoji suverenitu a brání hodnoty, na kterých je společná Evropa založena." Konec citace Petra Fialy z roku 2018. ***


Související odkazy


Videoarchiv12:40


Přihlásit/registrovat se do ISP