Středa 28. února 2024

(16.10 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

V rámci trialogu, který pak proběhl na základě schváleného mandátu Evropským parlamentem 20. dubna, potom rozhodovali velvyslanci. A velvyslankyně dostala mandát od české vlády, aby se zdržela. Takže já se ptám, když tady si vlastně říkáme, co všechno to obsahuje, i vy sám máte problémy s některými ustanoveními, proč tedy není pozice České republiky zamítnout? Prostě být proti? Co to je zdržet se? My tady vlastně říkáme, že jsou tam problémy, a sami pak říkáme, že se zachováme ani tak, ani tak, to znamená ani obutá, ani bosá.

A ještě jednu věc, kterou bych si hrozně ráda vyřešila s panem předsedou Okamurou. Vy jste tady opravdu velmi nefér mluvil o zemědělství, byť se to vůbec netýká migračního paktu, ale dovolte jenom velmi krátkou reakci na to. Naopak, naopak, buď jste měl nepřesné informace, ale naopak bylo zasedání výboru AGRI, to znamená výboru pro zemědělství, který dal protinávrh, ten výbor, AGRI dal protinávrh na návrh Komise, aby se vůbec pokusili přes tento výbor v Evropském parlamentu tu pozici vylepšit. Naopak se tomu výboru podařilo na ten seznam dát také obiloviny, olejniny a med. A hlavně, změnilo se referenční období, které bylo 2021 až 2022, protože Evropská komise tam měla rok 2022 až 2023, což je k ničemu, protože dovozy byly rekordní právě v tu dobu. Naopak se zavedla povinnost jasně deklarovat destinaci zboží z Ukrajiny a hlásit povinně, zda tam skutečně do té deklarované destinace to obilí, například, dorazilo, nebo ne. Pan Hlaváček, kterého jste tady jmenoval, se zdržel, protože neprošel návrh hnutí ANO na zavedení cel. Takže moc prosím, aby opravdu tyto věci byly dány do souladu, protože naopak pan poslanec Hlaváček z hnutí ANO se velmi snažil prosadit cla, a právě proti tomuto návrhu byla celá lidovecká skupina, přestože pan ministr Výborný sliboval v Bruselu zemědělcům toto prosadit.

Takže já bych byla ráda, aby se věci říkaly tak, jak jsou. Byla bych ráda, abych skutečně vláda se pokusila nějakým způsobem zamezit schválení migračního paktu v Evropském parlamentu. Pojďme hledat další cestu i v kontextu těch návrhů, které jste říkal vy, aby se to dopracovalo, aby tam skutečně zmizely ty kvóty, takové ty podprahové informace, viz těch 60 %, které v podstatě budou členské země zavazovat jako takové.

Já jsem si dovolila připravit návrh usnesení. Vím, že schůze nebude schválena, že to usnesení nebude kde načíst, ale myslím si, že by měli občané České republiky vědět, s jakým usnesením by chtělo přijít hnutí ANO.

1. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že vládou České republiky v rámci předsednictví jí připravený a následně panem ministrem Rakušanem na Radě EU podpořený migrační pakt je nepřijatelný a ohrožuje bezpečnost České republiky a její suverenitu;

2. vyzývá vládu České republiky, aby učinila okamžité kroky k nepřijetí migračního paktu v rámci Parlamentu EU na schůzi v dubnu 2024, a ukládá vládě pravidelně informovat Parlament České republiky.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A vzhledem k tomu, že zde už není nikdo přihlášen s přednostním právem. (Poslanec Benda se hlásí o slovo.) Vidím zde pana předsedu.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, prosím o devítiminutovou přestávku na poradu poslaneckého klubu ODS.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Takže vyhlašuji přestávku do 16.18. Děkuji. (Poslanec Benda hovoří mimo mikrofon.) Čtyři minuty? (Poslanec Benda: Devět.) Devět minut. Já jsem rozuměl pět. Aha. Tak se omlouvám, takže devět minut. Takže do 16.22.

 

(Jednání přerušeno v 16.13 hodin.) ***


Související odkazy


Videoarchiv16:10


Přihlásit/registrovat se do ISP