Středa 28. února 2024

(16.00 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Ten návrh z června výrazně zpřísňuje hraniční procedury i návraty nelegálních migrantů. To je úplně otočená logika. Čím je zveme? Ten návrh zpřísňuje hraniční proceduru a návraty, takže pokud vysíláme signál, že zpřísňujeme, prodlužujeme detence, jaké je to pozvání? Já téhle logice vůbec nerozumím a myslím si, že nejlíp ukazuje, jakým způsobem se tady účelově pracuje s věcmi vytrženými z kontextu.

Po dobu těch zmiňovaných dvanácti týdnů se lidé, kteří nelegálně vstoupili na území Unie, považují za takové, jako by na území Unie reálně vůbec nevstoupili. Tohle nikdy nebylo, to je nový mechanismus. Ti lidé, kteří doteď vstoupili na území Evropské unie, už byli zataženi do toho mechanismu. Ano, jsou tady, vstoupili, jsou u nás, musíme se o ně nějakým způsobem postarat, zahájit celé procedury, po dvanáct týdnů. Absolutní novinka. Ti lidé jsou považováni jako někdo, kdo nikdy na území Evropské unie nebyl. Když se během těch dvanácti týdnů neprokáže legitimní důvod k tomu, aby bylo zahájeno třeba azylové řízení, oni jsou posláni zpátky.

Tohle je nepopiratelné zpřísnění, které prostě ten, kdo četl ten migrační pakt... Chtěl bych pochválit pana kolegu Radima Fialu, protože z toho jeho vystoupení jsem měl pocit, sice si vybral jenom nějaké pasáže, ale že jako jeden z mála tenhle dokument opravdu četl a nějakým způsobem tady celkem jasně ty věci odargumentoval, byť spolu nesouhlasíme.

To, že se zajistí osoby, u kterých neexistuje důvod pro pobyt v Evropské unii, jsem už říkal. Dáváme tím jasně najevo, že Evropa nemůže přijímat lidi bez ohledu na počty. To říká celá Unie. Proto se celá Unie shoduje na nutnosti celoevropského řešení. Pokud se tady bavíme o tom, že je nějaká - to bylo časté - solidarita povinná. No, solidarita je dohodnutá v rámci toho, že aby byla skutečně solidaritou, tak musí fungovat. Protože já jsem tady od vás slyšel: povinná solidarita, to je protimluv, nic takového nemůže existovat, nesmysl. Ale už jsem od vás neslyšel to B. Už jsem od nikoho neslyšel, co je ta nabízená solidarita, s čím tedy přicházíme k těm státům, které jsou pod tím migračním tlakem.

Já si prostě myslím, že dlouhodobě jako Česká republika ze solidarity na evropské úrovni jenom těžíme. Dlouhodobě jsme byli zvyklí těžit z benefitů, ano, solidarity evropských států vůči nám. A teď, v téhle chvíli, my solidaritu odmítáme. Ona je dohodnuta tak, že není dána tím, že musíme povinně někoho přijímat. Můžeme si vybrat další dva typy solidarity. Ale já rozhodně nebudu ten, a myslím si, že celá vláda, kdo se bude stydět za to, že v rámci Evropy chceme hledat společné koncepty, společná řešení, která solidaritu musí obsahovat a vždycky taková funkční řešení solidaritu také obsahovala. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poslední s přednostním právem je přihlášena paní místopředsedkyně Dostálová.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Opravdu slibuji, že už budu velmi stručná, ale dovolte mi pár reakcí. Ráda bych reagovala jak na pana ministra Rakušana, tak na pana předsedu Okamuru, protože budeme muset dát některé věci na pravou míru.

Pane ministře Rakušane, jenom bych vás chtěla ubezpečit, že jsem to velmi detailně četla. Opravdu jsem si dala velkou práci a ten migrační pakt jsem si velmi podrobně studovala. Proto jsem kolikrát byla až zaražená nad tím, jak jste mohli něco takového vůbec připustit. Já se s vámi shodnu, a jsem ráda, že jste to tady řekl, že to je špatné, nedostatečné. No ale pak se přece nabízí otázka, jak jsme to tedy mohli, nebo vy jako vláda, podpořit. Povinné relokace nelegálních migrantů nechceme - ale ono to tam je! A už jsme si to tady řekli několikrát, jak já, tak samozřejmě kolegové z SPD, protože prostě ta relokace... Dokonce tam je to pravidlo, že když ty státy nebudou přerozdělovat ty migranty a budou radši prostě dávat výpalné nebo peníze Evropské komisi a nebude to dosahovat minimálně 60 %, tak nám to prostě Evropská komise nařídí. To tam je a to nemůžete popřít, že by to tam nebylo.

Také jste řekl, že jsme neměli žádné návrhy, jak to tedy řešit. No ale to není pravda, pane ministře. My jsme vždycky apelovali na to, aby jakýmkoliv způsobem migrace, když se řeší, aby se řešily příčiny a nikoliv až následky. Co jsme chtěli řešit, byla ochrana vnějších hranic, to znamená podpora Frontexu.

Efektivní návratová politika. Mnohokrát jsme se bavili na úrovni toho, že jsou potřeba například otisky prstů, aby se nám právě nestalo, že my ho vyhostíme a on se nám tam obratem vrátí znovu a celý ten proces nákladově pojede zase za tou Evropskou unií, a tak dále.

Boj proti pašerákům. A jaký je výsledek? V migračním paktu jsou lodě, dokonce prioritní záchrana těch lidí, kteří budou na moři a bude je prostě Evropská unie vyřizovat jako první.

Spolupráce s třetími zeměmi. Kde je nějaká dohoda s Tuniskem například nebo s nějakou jinou zemí, kde se bude odehrávat prostě ta azylová politika, aby skutečně nemohli vstoupit na území Evropské unie, byť samozřejmě v rámci tedy detenčních zařízení?

Pak říkáte, že úředník to připravil, že stejně tak to úředník připravil za nás jako za vás. Pane ministře, úředník jedná na základě politického zadání. Za vlád hnutí ANO jsme prostě úředníkům jasně řekli, že kvóty nikdy, kdežto vy jste šli na tu povinnou solidaritu, která se pravděpodobně, jak už to tady bylo několikrát zmiňováno, vymkla z rukou. Ta povinná solidarita, a znovu to zopakuji, je buď relokace, výpalné neboli finanční prostředky, capacity building, to znamená prostě vybudování nějaké technické pomoci, pokud si o to ten členský stát požádá. To znamená, nemůže si sama Česká republika říct, že vyšle někam policisty, a tím to má vyřešené, anebo přenesení odpovědnosti.

Sama komisařka Johansson potvrdila, že největší práci na migračním paktu, tak jak je v aktuální podobě, odvedlo české předsednictví. Tak prosím neříkejme si tady, že s tím nemá vláda České republiky nic společného a nemohla na to reagovat. Já bych pochopila, kdybyste tady vystoupil a řekl dobrý, jsme jenom lidi, každý se může splést, udělali jsme chybu. Bereme zpátečku, prostě chápeme, že je tam spousta věcí, které jsou pro Českou republiku nepřijatelné. Kdybyste vystoupil na mikrofon a řekl, co uděláte pro to, aby Evropským parlamentem ten migrační pakt neprošel, to bych brala, a dokonce bych vám i zatleskala.

Jestli mohu ještě krátce k panu předsedovi Okamurovi. Pane předsedo, prosím, když si tady budeme sdělovat některé věci... Já oceňuji, že jste uvedl na pravou míru to Renew, protože skutečně poslanci hnutí ANO, kteří jsou součástí frakce Renew, nikdy, a už jsem to tady zdokumentovala, nikdy nehlasovali pro jakoukoliv podobu migračního paktu nebo povinných kvót.

Když se tady podíváme na to, jak se vlastně teď vyvíjí to hlasování o migračním paktu, tak si musíme říct, že existuje na půdě Evropského parlamentu výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitro. V květnu 2023 hlasoval například pro ty migrační kvóty, nebo povinné kvóty, pan poslanec Zdechovský. V tom výboru pro občanskou svobodu, spravedlnost a vnitro nemá Česká republika žádné zastoupení. Máme tam pouze pozice náhradníků, kterým je právě pan Zdechovský, který bohužel tedy ty povinné kvóty odhlasoval v květnu 2023. Pak je tam pan Vondra a pan Kovařík. Ale u toho zmíněného hlasování, které bylo teď k tomu migračnímu paktu, tam žádný z českých účastníků nehlasoval.

Evropský parlament 20. dubna 2023 v podstatě měl potvrdit pozici toho výboru pro občanskou svobodu, spravedlnost a vnitro, aby potvrdil vlastně tomu výboru ten mandát, že s tímto mandátem souhlasí Evropský parlament, aby se jednalo v rámci trialogu. Trialog už tady pan ministr správně označil. Jsou to samozřejmě zpravodajové parlamentu, Evropská komise a předsednictví, což bylo myslím Španělsko v té době. Většina byla pro. A tady, pane ministře, včetně vašeho pana Polčáka za hnutí STAN, byli pro. Byla pro paní Maxová, byli pro všichni Piráti. To znamená Kolaja, Gregorová, Peksa. Proti byli všichni poslanci za ANO, ODS a SPD. ***


Související odkazy


Videoarchiv16:00


Přihlásit/registrovat se do ISP