(17.00 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Pokud se to v minulosti dělo na půdě této Poslanecké sněmovny, tak pokud se dobře pamatuji, tak to byl tenkrát samotný Andrej Babiš, který tady zatáhl své děti, on, svým aktivním vystoupením z tohoto místa, do té veřejné debaty. Nebyla to opozice, ale byl to přímo on osobně. A myslím si, že opravdu toto se dít nemá, že jsou nějaké momenty, které by měly být jasně nedotknutelné.

Dovolím si také ještě požádat, aby možná v průběhu dneška nebo zítřka zaznělo od představitelů hnutí ANO, jaká je tedy jejich jasná pozice, pokud jde o naše závazky v rámci NATO, pokud jde o to, jakým způsobem chceme postavit naše ozbrojené složky opravdu na úroveň 21. století a že na to musíme dát také nějaké finanční zdroje a že samo se to od sebe nestane. Kdyby tady jasně zaznělo, jaký je náš přístup k zahraničním otázkám, jako je otázka přistoupení Ukrajiny do Evropské unie, jak se na to díváme v kontextu jednoho společenství EU a jestli Česká republika i z pohledu hnutí ANO je státem, který tyto kroky je připraven podporovat. Jak se díváme na tu otázku přístupu k těm, kteří se chovají jako teroristé, kteří rozpoutali válku na Ukrajině a kteří nerespektují žádné demokratické principy, žádnou svobodu slova, svobodu vyznání a podobně, jak to dělá dneska Putinův režim. A jak se dívá představitel hnutí ANO, ať už je to jeho předseda, nebo kdokoliv z vedení, na spolupráci s těmi, kteří dneska se jezdí setkávat se zástupci Putinovy administrativy, poklonkují jim a dělají politiku, která je vlastně tou, která omlouvá některé kroky, které Putin a jeho režim páchají, ať už je to přístup k maďarskému premiérovi, k jeho vládě, nebo ať už je to přístup k Ficovi a i k některým jeho členům té vlády. Ať se jasně vyjádří k tomu, na čí straně v těchto důležitých otázkách dnešní doby hnutí ANO a jeho představitelé stojí.

Ale znovu bych se závěrem chtěl vrátit k tomu - bylo by fér, aby kromě omluvy na Twitteru zaznělo jasné vyjádření k tomu e-mailu z minulého týdne, omluva kolegovi z vlády a jasné distancování se od podobných praktik, které prostě do vyspělého společenského světa ani do vyspělé demokracie nepatří. Nemají tam mít co dělat. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr Válek, připraví se pan ministr Bartoš. A než vám udělím slovo, přečtu omluvu. Omlouvá se Josef Kott od 15.30 do 16.15 z pracovních důvodů.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, vážené dámy, vážení pánové, jakkoliv se nebojím tvrdých politických střetů, tak jsem stále bytostně přesvědčen, že podobně jako v medicíně, i v politice měla probíhat diskuse, diskuse argumentů, diskuse faktů, diskuse odborných debat, která vede ku prospěchu České republiky a jejích občanů. Jsem přesvědčený, že slušnost v politice není zbabělost, slušnost v politice není slabost, ale slušnost v politice je něco, co posouvá naši zemi dál. Proto mně přijde absurdní, aby někdo sbíral kompromitující materiály na svoje oponenty a pomocí těch nahrazoval neschopnost diskutovat, neschopnost argumentovat a ve svých blekotavých projevech plných novotvarů a husákovské českoslovenštiny pak neargumentoval, ale jenom urážel.

Jsem přesvědčen o tom, že řada poslanců z opozice jsou velmi schopní, slušní lidé, a já jsem velmi rád, že s nimi v oblasti zdravotnictví mohou spolupracovat. My se nemusíme shodnout, můžeme mít rozdílné názory. Ale je dobré, že diskutujeme, a je dobré, že se snažíme posunout české zdravotnictví směrem dál, že se snažíme hledat cestu, jak pomoci našim pacientům, občanům České republiky. Nevěřím tomu, že členové hnutí ANO jsou cedule, které vytiskne majitel ANO hnutí, a pak je rozdá na lavice a je jedno, jestli tam sedí, nebo tam visí. Pro mě se těžko smiřuje, že by se měla vracet doba, kterou jsem zažil v době komunismu, kdy člověk měl obavu říct politický vtip, kdy člověk nevěděl, kdo je udavač, kdo je agent StB, kdo na koho donáší, kdy když nešel do prvomájového průvodu, tak další den byl předvolán na místní výbor nebo na skupinu SSM a tam musel vysvětlovat, proč tam nešel, a kdy na řadu z nás měla StB svoje složky. Nechci, aby se vracela doba kmotra Mrázka a některých jeho spolubyznysmenů, kteří pomocí složek vydírali Českou republiku a vedli si složky na svoje soupeře, aby pak s nimi mohli zamávat, aby na ně mohli zaklekávat, aby je mohli likvidovat. Tam, kde chybí inteligence, slušnost a argumenty, nastupuje zbabělost a složky. Na druhé straně jsem optimista, protože pokud ty složky jsou podobné, jako měl pan poslanec Babiš informace o hejtmanu Moravskoslezského kraje předtím, než odvolal hejtmana Vondráka, nasadil tam stíhaného člověka, tak v těch složkách asi nebude nic, co veřejnost neví, tedy to, kolik mám dětí, co dělám, čím jsem se živil a co umím. A za to já se nestydím.

Ale já jsem se nechtěl bavit o těchto věcech, protože mi to připadá nedůstojné a hloupé. Poslanecká sněmovna tady není kvůli tomu, aby debatovala o praktikách jednoho bývalého agenta StB. Poslanecká sněmovna je tady kvůli tomu, aby posunovala český stát kupředu, aby pracovala na zákonech a aby hledala, jak zlepšit život v České republice. A součástí toho je zvýšení bezpečnosti, zvýšení bezpečnosti v naší zemi, zvýšení bezpečnosti v celé Evropě. Já jsem přesvědčený, že není jediný člověk v této místnosti, i kdyby tady byli všichni poslanci, který by si před pěti šesti lety dovedl představit, co je schopen provést šílenec v Moskvě, že je schopen navázat na ty nejhorší praktiky totalitních režimů a diktatur a že je schopen a ochoten rozpoutat bezostyšně další válku v Evropě a nezastavit se. A to je důležité - nezastavit se.

Chtěl bych jasně říct jednu větu a tou je dnes tolik skloňovaná bezpečnost naší země. Ta nespočívá jen v tom, že nám nyní nehrozí nepřátelské tanky za hranicemi, jak jsme mnohokrát zažili, naposledy v roce 1968. Vychází také z toho, že jsme pro naše spojence předvídatelným partnerem, který nepřekvapuje unáhlenými a nepromyšlenými kroky a výkřiky, které pak musí odvolávat. Tak je třeba jednat. Nepřekvapovat, spolupracovat a být partnerem našich partnerů. Být důvěryhodným partnerem. Nelze zpochybňovat naše závazky vůči spojencům v NATO. Je naprosto nepřijatelné, aby pro politický zisk kdokoliv, kdokoliv útočil na armádu České republiky. Politické body nemůžeme a nikdo nesmí vyměňovat za plivání na naši armádu. A co je naprosto mimo mísu, je jakákoliv bagatelizace toho, co se děje, toho, co se děje na Ukrajině, toho, co se děje kolem nás, a snižování hrozby, kterou pro nás představuje ruský teroristický režim. Ne demokratický - teroristický režim! To by mělo být něco, na čem po dnešní schůzi bude shoda nejen mezi koalicí a opozicí, ale mezi všemi poslanci a mezi všemi občany České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP