(20.30 hodin)

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem myslel, že se k tomu úplně nedostaneme, že se budeme věnovat spíš těm bezpečnostním tématům, ale když už jsme tady načali to téma e-mailu, tak si myslím, že jak tady pořád posloucháme zaklínadlo, že to byl soukromý e-mail, tak on to byl pracovní e-mail. Protože všichni tady jsme v práci. A pokud píšu pracovní pokyny svému asistentovi, který má smlouvu s Kanceláří Poslanecké sněmovny a je placen tímto státem z peněz daňových poplatníků, tak je to pracovní e-mail. A doporučuji tedy, příště, když už pracujete s těmi zdroji, tak ty informace najdete na vlada.cz. Nemusíte využívat zdroje bulvárních deníků. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí paní poslankyně Ožanová, následuje paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím zareagovat na jednu věc, kterou, vaším prostřednictvím, paní předsedající, řekla paní místopředsedkyně Richterová. Když jsem ji poslouchala, tak řekla: bezpečnost se nemůže politicky handlovat. No škoda, že tato věta nezazněla u kauzy Dozimetr, která se projednávala v této Sněmovně, u šifrovaných telefonů pana ministra Rakušana. Pan ministr Rakušan není nějaký ministr, je to ministr vnitra, používá šifrované telefony z kauzy Dozimetr. A připomínám, bezpečnost se nemůže politicky handlovat. Kolegyně, kolegové, vy jste politicky handlovali bezpečnost našeho státu u pana ministra vnitra a vy teď budete něco říkat, že pouhé informace o něčem jsou bezpečnostní riziko, a tady budete vyvolávat zbytečnou schůzi?

Mě by zajímalo, víte, když my jsme odešli, bylo to z nějakého protestního důvodu. Ale proč jste odešli vy, koaliční poslanci? Proč vy jste nebyli na schůzi, kterou jste svolali? Já jsem totiž seděla v kanceláři, dívala jsem se a poslouchala jsem a ve vašich lavicích bylo prázdno. To, že my něco demonstrujeme, je fajn, ale co jste demonstrovali vy? Že vás to nezajímá.

Jenom si ještě jednou dovolím připomenout: bezpečnost se nemůže handlovat. Ale tu jste vy, koaliční poslanci, handlovali ze STANem v kauze Dozimetr a šifrované telefony. Víte, co mě u té kauzy nejvíc naštvalo? Když jsem se tady vyjadřovala, připomínala jsem, že já jsem měla nelegální odposlech v kanceláři, a jeden poslanec ze STANu se mi na chodbě vysmál k takové informaci! Tehdy jste svolávali schůzi, že má nějaký poslanec s prominutím odposlech? (Předsedající: Čas!) Ne!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Peštová, následuje paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já nebudu reagovat teď na pana poslance Vomáčku, prostřednictvím paní předsedající, protože tady není v sále, já si počkám, až dorazí, teď jdu na paní poslankyni Richterovou, vaším prostřednictvím.

Paní poslankyně Richterová, prostřednictvím paní předsedající, posloucháte se, co říkáte? Proč jste si svolali tuhletu schůzi? Když jsem vás poslouchala před tím týdnem a něco, tak jste byli pohoršeni nad e-mailem pana Babiše. Vystoupili jste, měli jste plamenné projevy, že prostě jste se domluvili jako koalice, že tohleto, musíme svolat mimořádnou schůzi. Najednou jste zjistili, že nemáte dostatečně nabito, a najednou jste to začali nafukovat. Takže teď jste z toho udělali bezpečnostní riziko státu. Co jsou bezpečnostní rizika státu? Vy jste najednou prostě zjistili, že už nemáte, co byste tady prodali, tak začnete tady fabulovat a začnete vysvětlovat, co kdysi řekl Babiš, když kandidoval proti Pavlovi v prezidentských volbách, kdy nepochopil, nebo respektive neporozuměl té otázce, on se za to několikrát omluvil, to snad bylo dvěstěkrát už, nebo možná víckrát v médiích protřásáno, ale vy to tady budete mít jako mantru. Protože jste najednou zjistili, že ten e-mail vám nestačí. Vy jste pochopili, že v tom e-mailu vlastně není vůbec nic. Vaše rešerše jsou mnohem vypracovanější než to, co chtěl Babiš, aby mohl vystoupit potom v Poslanecké sněmovně. Vy byste si opravdu měli zamést před vlastním prahem, než něco začnete říkat. Ta vaše fóra jsou opravdu výživná! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí paní poslankyně Richterová, následuje pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za slovo. Opravdu se mi to neříká lehko, protože to je velká věc. Ale my tady zkrátka jsme proto, že pohár přetekl. Protože máme jednu velikou obavu, že po těch letech, kdy jste jako hnutí ANO neřešili například to, že energetika může být zneužita jako zbraň a že ta přílišná závislost na ruském plynu je pro nás nebezpečná, o tom už se tady mluvilo, já to jenom chci připomenout, že to je systémové, že bylo ignorováno toto riziko z vaší strany, když jste byli ve vládě, na rozdíl třeba od vlády polské. A že teď jsme v situaci, kdy je potřeba vydržet v podpoře Ukrajiny, která bojuje i za náš dlouhodobý strategický zájem i za naši bezpečnost. A není to snadné. A vy tuhle odolnost celé naší společnosti podrýváte a zejména tak činí váš předseda Andrej Babiš. A dokládali jsme to tady konkrétními výroky, konkrétními činy. Protože jeho slova jsou velice mocná, jsou to činy, a že to, když označuje například ukrajinské obilí za kontaminované, a ono není, tak to má obrovský negativní dopad. Je to prostě bezpečnostní riziko v celku té společenské soudržnosti. A je potřeba to říct naplno, že Andrej Babiš vůbec nemusí říkat věty jako: ostatní vlády hájí národní zájmy, ta vaše je proukrajinská. Takovouhle větu on říká dobrovolně. A on tím naprosto jasně staví české zájmy proti těm ukrajinským, i když to není pravda. Prostě náš zájem je, aby oni uhájili své území. A v tom je podporujeme, protože tím brání tomu, aby se Rusko přiblížilo k nám. Ale to, že on to takto říká, je jeho volba. Čili v situaci, kdy se tady slabší brání a hájí zachování mezinárodního práva, tak je prostě rizikem toto úsilí podrývat a říkat třeba: nemyslím si, že bychom měli pokračovat v dodávání zbraní. To je obrovské bezpečnostní riziko.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Lang, následuje paní poslankyně Zajíčková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Tak když malý člověk pronese velkou myšlenku, tak je to hodné zaznamenání. Tady mi to připadá, že to je od Aše k Tatrám, jo? Od Aše k Tatrám je to prostě. Přesně jak říkala moje ctěná kolegyně Berenika Peštová, vy jste to měli vyprázdněné, prostě jste to podcenili, protože v rozporu jenom opravdu s tím jedním soukromým e-mailem to nemůžete absolutně dát, vyděsili jste se i možná z těch preferencí volebních. A teď tady slyšíme, že vlastně už to není tedy o soukromé, soukromé korespondenci, to zase kolega Vomáčka, prostřednictvím paní předsedající, tam s tím nesouhlasím, protože to byl soukromý e-mail, to, co říkal pan Michálek, to radši nebudu ani komentovat. Prostě my si připravujeme nějaké podklady, chceme něco vědět třeba na některého ministra, třeba zbytečného ministra pana Dvořáka. Ten když tady před tím rokem nastoupil, tak já jsem si na něj taky udělal jakýsi tedy, můžeme to nazvat, složku, že jsem se ho zeptal, kde byl, jak byl, doptal jsem se i do Hradce Králové na celý jeho prostě, jak tam zářil ještě v Občanském fóru a tak dále, až po jeho finálku. Je to tedy složka, nebo není to složka? Je to prostě rešerše poslance, který si připravuje na svůj projev a chce prostě s někým komunikovat.

V tom průběhu času tady taky zaznělo, že bychom si měli si dát pozor, že nemůžeme s těmi ministry, jak říkal kolega Hendrych, zase prostřednictvím paní předsedající - prosím vás, kdy jindy? Já si za tím stojím. Pan ministr Lipavský to řekl, řekl to, jak to řekl, a prostě z mého pohledu je to bezpečnostní riziko. Z mého pohledu je bezpečnostní riziko pan Lipavský tím svým projevem, je to paní Decroix, jak se vyjadřovala v televizi, a je to paní Urbanová. Já si za tím stojím. A ať mi tady tyto dvě dámy a ten pán doloží fakta a neříkají mi něco o tom, že jak říkala tady paní Richterová, prostřednictvím paní předsedající, něco o nějaké energetické bezpečnosti, něco, co zaznělo v jedné větě v rámci prezidentské kandidatury, což bylo tisíckrát vysvětleno.

Vy už nevíte, čeho se chytit! Já už nevím, čeho se chytíte! Vy budete tu pšenici a toho kohouta tady recyklovat ještě pět let, jo? Prostě je to strašný! Vy si to neuvědomujete. Vždyť to lidi sledujou, ještě není půlnoc. Uvědomte si, že je čas, je tři čtvrtě na devět, takže lidi ještě nespí. A ti občané to vidí, vidí to vaše zoufalství.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Čas! Paní poslankyně Zajíčková, následuje pan poslanec Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Souhlasím v jedné věci se svými kolegy z ANO, že člověk neví, na co reagovat dříve, protože to, co tady zaznívá, je opravdu neuvěřitelné. Tak já to vezmu odzadu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP