(20.20 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

A poslední - k paní kolegyni Zajíčkové: Babiš spojuje tuto koalici. Skutečně, k tomu patří říci jediné. A není to málo? Já bych vám všem přál, abyste stihli za ten rok a půl něco pro lidi této země ještě udělat a zlepšili si reputaci, protože teď už jsme díky vám úplně na dně. Díky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka nyní vystoupí, následuje pan poslanec Lochman. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji, paní předsedající. No, já opravdu jako koukám na to, jak tady tato vláda a vládní koalice se chová opravdu dětinsky, infantilně. A důsledkem tady této infantilní politiky je tady tato mimořádná schůze Sněmovny, kdy to je hysterická odpověď na jeden soukromý e-mail Andreje Babiše, který se snaží získat podklady na svou řeč ve Sněmovně. Tady tato vláda a vládní politici jsou skutečně včetně poslanců přeborníci v nálepkování. V nálepkování nejen opozice, ale i různých občanů. Vidíme to u zemědělců, kdy pan Křeček, který je ekonomický poradce této vlády, jim řekne, že jsou dezoláti, ruský švábové, tak to dali také do toho veřejného prostoru politici vládní koalice, a tak dále.

A teď, protože už pravděpodobně populismus netáhne, tak si vymysleli bezpečnostní hrozbu. Pokud tady máme demokracii a pokud ji ctíme, tak není možné, aby vládní koalice nálepkovala opozici, že je bezpečnostní hrozbou, bez jakýchkoliv podkladů. To dělají pouze totalitní státy, to dělají totalitáři, kteří se opozice bojí. Vidíme to například v tom zmiňovaném Rusku, tam nálepkuje jeden za druhým opozici jenom proto, aby vyhrál ten jeden jediný prezident skvělými osmdesáti procenty.

Co se týká samozřejmě těch jednotlivých demokratických principů, o kterých tady mluvila moje kolegyně Zajíčková, vaším prostřednictvím, tak tady jsme si už pana Novotného probrali. Probrali jsme si to zneužívání těch dětí. Kde byla paní Zajíčková a další morální majáky, když se tady zneužíval syn našeho expremiéra Andreje Babiše? Samozřejmě nebyli nikde. Nenapsali panu Novotnému, panu Kalouskovi, kteří se s ním fotili, že ho zneužívají. Je to opravdu hrozné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan poslanec Lochman, následuje pan ministr Jurečka - s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Dobrý den. Já už jenom velmi krátce. Prostřednictvím vás, paní předsedkyně, paní Peštová řekla na ten e-mail: vždyť na tom není nic divného, kdokoli z vás, kdo se připravuje do televize, si něco takového zadává. Já myslím, že tohle říká vše. Protože u nás si nikdo nic takového nezadává. Jestli je tohle u vás standard, tak chápu, že to, proč se tady dnes potkáváme, nechápete.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan ministr Jurečka, následuje pan poslanec Hendrych. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Ta debata se za poslední asi půlhodinu větví, tak já si dovolím jenom zareagovat. Rozdíl mezi minulostí Andreje Babiše a minulostí Petra Pavla je v tom, že Petr Pavel se z ní nevykrucoval, postavil se k ní čelem, reflektoval, omluvil se, řekl, že to považuje za chybu ve svém životě. Andrej Babiš nám říká, že se bude do konce svého života soudit, nerespektuje rozhodnutí soudního orgánu na Slovensku, včetně Ústavního soudu, a říká nám, že on byl ten hodný estébák, říká nám, že tam byl omylem, že ho tam přihlásila maminka a podobné věci. Myslím, že to jsou zásadní rozdíly v tom, jak se k tomu postavil Petr Pavel a jak se k tomu neumí postavit Andrej Babiš. (Hlas z pléna.) To jsou fakta. Já nelžu, nepokřikujte na mě. Já konstatuji to, co zaznívalo od obou těchto mužů.

Pak mi tedy zásadně vadí, když tady říkáte, že naše vláda chce nějakou třetí světovou válku. To říkal váš předseda, že chceme nějakou třetí světovou válku, že chceme zavléct Česko do války. Naopak, my podporujeme to, aby se Ukrajina ubránila proti agresi Ruska, aby Putin už nešel nikam dál směrem ke Slovensku, Polsku, Pobaltí, směrem k České republice, protože to je právě v zájmu naší bezpečnosti, abychom neměli agresora na svém území a abychom nebyli zataženi do války. Chováme se v principu úplně stejně, jako se chovali spojenci v období let 1940, 1941 až 1945. Také vaší rétorikou mohli chodit a volat do Berlína a říkat: my chceme mír, milý Adolfe, nechtěl bys už udělat ten mír? Ne, když máte agresora, který nechce mír, protože napadl někoho jiného, tak se s ním holt musí vybojovat ten mír na tom bojišti. Bohužel. Říkám to se smutkem, ale bohužel. Takže my podporujeme našeho spojence v tom, aby se dokázal ubránit, a jsme v táboru těch států, které se to snaží tou podporou realizovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Hendrych, následuje pan poslanec Vomáčka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážení páni ministři, já stručně na pana poslance Letochu, vaším prostřednictvím, který tady mluvil asi před pěti minutami. Já jsem to možná úplně nepochopil, ale vy jste mluvil o tom, že je nebezpečné kritizovat státní instituce, zpochybňovat státní instituce. Tak já tedy nevím. Já si myslím, že kde jinde než v Poslanecké sněmovně, v největší politické aréně tady v České republice, se máme vyjadřovat k činnosti ústředních orgánů státní správy nebo některých jiných významných institucí? Já třeba jsem tady poměrně pravidelně s kritikou Ministerstva práce a sociálních věcí, nikdo mi to nikdy nevyčetl, mám se toho tedy odteď vzdát? Nerozumím tomu, možná byste to mohl upřesnit.

Potom tedy ještě velice stručně na to, co říkal před chvílí pan ministr Jurečka. Přiznal v podstatě, že pan Petr Pavel je jakýmsi favoritem asi pětikoalice, protože tady to byla jako jasná obhajoba, byť to můžeme interpretovat různě, ale co jsem já zachytil v té prezidentské kampani, on ledacos přiznal z té své minulosti, to, co bylo nezpochybnitelné, to přiznal, ale co si pamatuju, tak mlžil o tom, co bylo náplní kurzů, kterých se účastnil v té době, to tedy opravdu nepřiznal na rozdíl od lidí, kteří byli také jejich účastníky, a tak dále. Když už jsme u toho, já jsem o tom mluvit nechtěl, také mlžil o tom, na jakou konkrétní činnost byl připravován. O tom mlžil, to si ještě z té prezidentské kampaně pamatuju. Takže já bych tedy jaksi se nepouštěl na tenhle led obhajoby pana současného prezidenta, byť respektuji, že byl zvolen řádně občany České republiky. To nezpochybňuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Vomáčka, následuje pan předseda Michálek.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Já jsem ve stejné situaci, před kterou tady před chvilkou byla paní Peštová, která - prostřednictvím předsedající - která sem přišla, chytla se za hlavu a nevěděla, na co reagovat. Ale ona má tu jednu možnost, že se může chytit za svůj ohon vlasový, kdežto já tu možnost nemám. A vy když jste se chytila, tak vám to hnedka naskočilo a věděla jste, jak tedy postupovat, tak proto já jsem si teď vzal jak písemné podklady, tak mobil.

Co se týče toho, co řekl pan ministr Lipavský, tak ta přesná citace zní: Mně přijde, že už začíná být bezpečnostním rizikem. To je přesná citace, kterou pan ministr Lipavský řekl v Otázkách Václava Moravce.

Druhá věc, na kterou bych tedy velmi chtěl zareagovat, tak to je, že my tady neustále posloucháme něco o soukromé korespondenci a zároveň o tom, jak jsou všichni neschopní. No, já si myslím, že soukromá korespondence by to byla, kdyby to neposlal neschopný člověk někomu naprosto jinému. V tom případě jestliže on to poslal, tento člověk, a já tady neříkám to jméno, naprosto cizí osobě, ta to dostala, tento e-mail, a postupovala naprosto správně, že to zkrátka předala novinářům, novináři to zveřejnili. A kdyby to nezveřejnili, tak by to přece byl jeden metr a pan kolega Nacher, prostřednictvím předsedající, by měl možnost psát o tom, jak se tady používá dvojí metr. Takže novináři pouze použili to, že dostali informaci, tak jak je to na koaliční poslance a na našeho pana předsedu, tak udělali tu samou práci, hlídači demokracie, vůči vašemu panu předsedovi. (Předsedající: Čas.) Tak to nenazývejte soukromou korespondencí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan předseda Michálek, následuje paní poslankyně Ožanová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP