(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 97. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak nejprve všechny odhlásím a požádám, abyste se každý přihlásil svou identifikační kartou, případně abyste mi oznámili, kdo žádáte o vydání karty náhradní.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Omlouvá se paní poslankyně Věra Adámková do 10.15 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Jana Bačíková z celého jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Jaroslav Bašta z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Roman Bělor od 10.15 do 12 hodin z pracovních důvodů, Jan Berki z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Lenka Dražilová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Tomáš Dubský z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Eva Fialová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Romana Fischerová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Martin Hájek od 15 hodin z pracovních důvodů, Marie Jílková do 12 hodin z pracovních důvodů, Zdeněk Kettner z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Ondřej Kolář z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Radek Koten do 19 hodin ze zdravotních důvodů, Jan Kubík do 12 hodin ze zdravotních důvodů, Michal Kučera z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jan Lacina z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Petr Liška od 9 do 12 hodin z pracovních důvodů, Ivana Mádlová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Ladislav Okleštěk z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jana Pastuchová od 15 hodin z rodinných důvodů, Jaroslava Pokorná Jermanová z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Lucie Potůčková z celého jednacího dne bez udání důvodu, Jan Richter z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Pavel Svoboda z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Bohuslav Svoboda z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Michaela Šebelová od 10 do 12 hodin z pracovních důvodů, Antonín Tesařík z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Barbora Urbanová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Milada Voborská do 10 hodin z pracovních důvodů, Pavel Žáček z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Mikuláš Bek z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Pavel Blažek do 13 hodin z pracovních důvodů, Jana Černochová z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Petr Hladík do 10 hodin z pracovních důvodů, Michal Šalomoun od 18 hodin z pracovních důvodů, Vlastimil Válek od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů a Marek Výborný z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty. To by byly doposud došlé omluvy.

Nyní budeme pokračovat v projednávání bodu

 

1.
Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku

Tento bod byl přerušen včera, v úterý 19. 3., ve všeobecné rozpravě. Nyní požádám, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zástupce navrhovatelů, pan poslanec Jakub Michálek, který je jak zástupcem navrhovatelů, tak zároveň zpravodajem.

Budeme pokračovat v přerušené všeobecné rozpravě, do které je přihlášena řada poslanců, nicméně mám zde také řadu přednostních práv. Abych se ujistila, protože to je seznam domluvený včera večer, že bude platit, že to takto je v pořádku, tak to ještě načtu, aby každý věděl, jaké pořadí je nyní platné. S přednostním právem se jako první hlásí pan předseda Andrej Babiš, poté pan místopředseda Karel Havlíček, paní předsedkyně Alena Schillerová, pan předseda Radim Fiala a jako poslední je v řadě přednostních práv paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Poté by se mělo dostat na poslance přihlášené řádně v rozpravě.

Prosím, pane předsedo, můžete se ujmout slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobré ráno. Jsem rád, že tady můžu vystoupit. Dnes zase zemědělci protestují, protože tahle vláda je snad jediná, která nemá ráda zemědělce, a doufám, že jste viděli moje video s traktorem. To video jsem točil speciálně pro pana ministra financí a pro pana premiéra, kteří říkají, no představte si, jaké oni mají traktory. No tak že doufejme, že ten zásah bude velký, a stejně jako známý kohout Silver, kterého viděly na sítích dva miliony lidí, že to bude úspěšné, a já myslím, že toho Silvera viděli i ve Francii, protože Francie se probudila a říká, že nechce obilí, které se nevyrábí podle standardů Evropské unie. Tak vida, i takový kohout může mít vliv celoevropský.

No, já myslím, že normální člověk nechápe, proč byla svolána tahle schůze. Dokonce to nechápe ani náš oblíbený novinář Radek Bartoníček, aktuálně.cz, který se ptal včera, proč je tahle schůze. No tak je to klasika, je to samozřejmě antibabišovská schůze, schůze proti hnutí ANO. A já myslím, že jsme měli svolat schůzi na úplně jiné téma.

A tady čtu titulek Blesku: Šokující slova Hlubučka po roce a půl mlčení. Redla - to je ten organizovaný zločin - přivedl Rakušan, říká Hlubuček. Pomáhal prý s financemi. My stále opakujeme, že STAN vznikl jako organizovaný zločin ve Zlínském kraji a postupně rozprostřel svá chapadla až do Prahy. No a co tedy vlastně říká pan Hlubuček? Redla, to je ten od Krejčíře, měl prý Hlubučkovi představit přímo předseda hnutí STAN Vít Rakušan. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP