(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Představte si, že přijde předseda strany, které jste součástí, a přivede vám někoho a řekne: Toto je člověk, který nám pomáhá, ať už finančně, nebo jakkoliv v rámci strany, tak vy s ním samozřejmě přirozeně budete komunikovat, odůvodnil navázání vztahu s bývalým spolupracovníkem Krejčíře. A prosím vás, to je Blesk. Blesk nemá rád moc hnutí ANO. Majitel Blesku říkal, že má stejné hodnoty jako tato vláda. No tak nevím, jestli už nezmění názor teď. (Pobavení a potlesk v levé části jednacího sálu.) Takže všichni víme, že je to organizovaný zločin, že tenhle člověk, ten investigativní novinář, krycí jméno Mňau-mňau... (Pobavení v levé části jednacího sálu.) Víte, kdo to je? No, tak ten dělá ten rozhovor. Tak co to je, toto? Hlubuček potopil Rakušana. No ale k tomu se dostanu.

Takže podle mého názoru měla být mimořádná schůze a my jsme ji navrhovali. Ale Dozimetr samozřejmě, když to chtěla vysílat Dobiášová v Reportérech, kteří vysílají jenom Babiše a Agrofert, no tak Mňau-mňau jí to zakázal. No. Tak my víme, jak fungují média, my víme, že náš největší soupeř jsou média. Kdyby byla objektivní média v naší zemi, tak už máme padesát procent, si myslím já tedy. Takže to je první bod. Myslím si, že by nám pan Rakušan, ten tady rozdával nějaké složky. Nevím, jestli to byla smlouva na ten kryptotelefon, který používal tenhle organizovaný zločin, když kradli, aby ani NCOZ a žádné služby u nás je vlastně nemohly poslouchat. No ale o tom se mluví málo, protože je potřeba mluvit hlavně o Babišovi.

No, a co je další bod, který bychom měli tady řešit? A to je úplně jako šokující. Já myslím, že pražská kavárna musí být z toho úplně vyřízená. Ale oni jsou tak vyřízení, ta média, že se o tom mlčí. A víte proč? Protože vláda Petra Fialy je prvním, a vážení spoluobčané, dobře poslouchejte, porevolučním kabinetem, jemuž soud prokázal podíl na otevřené cenzuře. Ano, proto šéf organizovaného zločinu hnutí STAN Rakušan chodí - přemaloval to logo, to bylo zničené, teď je narůžovo, a říká, že bez cenzury. No, dělá si snad srandu. My máme ve vládě totálně neschopného premiéra, ten ani vlastně už ani neví, o čem mluví, ale nejnebezpečnější člověk vlády je Rakušan, který zneužívá svoji funkci. On ji ještě zneužil předtím, než nastoupil. Zavolal si policejního prezidenta a řekl: Končíš. Rozvědka. O tom budu mluvit. Se budete divit, jak jednotliví ministři vnitra, a nemám na to důkazy, ale jsou na to velké indicie, jak zneužívali rozvědku, která je absolutně mimo kontrolu, a bylo by dobré možná, aby poslanci se ptali.

No, takže o čem to je? Když se mluvilo o nové totalitě, tak to byl skandál. Tak můžeme to nazývat nová demokracie. Nová demokracie, která tvrdě prosazuje cenzuru. Tvrdě. Takže dva roky poté, co provozovatelé internetu na výzvu vlády v souvislosti s válkou na Ukrajině zablokovali některé weby k Fialově vládě kritické, odvolací soud teď označil takové jednání za protizákonné a následně vyčíslí výši škody. Možná je to na hraně, ale je k tomu potřeba odvaha, hájil tehdy krok své vlády premiér, který tam nejdřív dosadil nějakého koně Radka Pokorného. A pokud nevíte, kdo to je, tak ten pomáhal Bakalovi tunelovat, ten pomáhal Bakalovi v rámci OKD. A celá ta parta, ten Miloš Růžička, co zakládal tu kampeličku, tak nejdřív tam byl ten Klíma, který měl rozhodovat, která informace je správná, kterým médiím dáme peníze a kterým nedáváme peníze. Tahle vláda brutálně korumpuje média. Teď přichází i s navýšením poplatku České televize. No to je totálně provládní televize, ty jejich pořady aktivistické. No a o tom nedělním pořadu ani nebudu mluvit. Takže pan premiér řekl - možná je to na hraně, ale je k tomu potřeba odvaha, hájil tehdy krok své vlády premiér. Takže ne. Podle soudu je hrana svobody slova úplně jinde. Jinde. A vládu to snad trochu zchladí v jejích opakovaných cenzurních snech.

Já jsem tady objevil komentář, který tedy napsal řekl bych takový protibabišovský komentátor, bývalý blízký spolupracovník Topola, tedy pana premiéra Topolánka. A co on říká? Martin Schmarcz: Lídr ANO si zjišťuje, jestli má ministr Lipavský děti. Ano, protože jsem se ho chtěl zeptat, když stále mluví o válce, ale k tomu se dostanu, a neměl jsem složku, žádné složky jsem nikdy neměl. Je z toho mimořádná schůze Sněmovny. Jeden politik řekne o druhém, že je - tady je to slovo nějaké - ale to jsme řekli neoficiálně. Všichni to řeší. Vláda nechá vypnout zpravodajské weby, podle mínění Městského soudu v Praze nezákonně, a nějak to v tom humbuku zapadá. Chyba, říká. No samozřejmě. Média vždycky, některá, neříkám, že všechna, vymlčí zkrátka to, co chtějí vymlčet, o čem nechtějí mluvit. A to známe my dobře. Zásahy státu do svobody slova a myšlení představují hrozbu prvořadé důležitosti, říká pan Schmarcz. Dle odvolací instance bylo odstřižení některých webů, jež vláda po zahájení ruské invaze na Ukrajině označila za dezinformační, nezákonné. Vláda nezákonně zrušila některé weby. Kdo byl ten lídr? No tak kromě pana premiéra Fialy samozřejmě Rakušan. Ten tady by rád rozhodoval o všem, odsuzoval lidi, Andreji, už je čas, a tahle videa. To si pamatujete, ne? A to řízení stále běží. Ale už tento verdikt, který navíc doprovází nařízení, aby obvodní soud začal vyčíslovat škodu, je důležitý. Významná justiční autorita jim říká, že nelze nikomu zakázat vyhledávat a šířit informace jen na základě názoru kabinetu. Ale to oni chtějí. Oni prosazují jenom jeden názor a někteří aktivističtí novináři jim v tom fandí. Jeden názor. Pamatujete? To jsme už tady měli. Měli jsme to tady, jakkoliv zásahy do svobody projevu, práva na informace se musejí dít striktně na základě zákona. Vláda, respektive Ministerstvo vnitra, policie a tajná služba si ostatně musely být dobře vědomy, že nemají žádný zákonný podklad ony weby zakázat. Místo toho stát požádal soukromé firmy, které poskytují připojení, aby je technicky odpojily. Ony vyhověly a nyní má jedna z nich, T-Mobile, problém se soudní žalobou.

Vypadá to, že tímto podivným postupem mimo zákon, v uvozovkách, dostala ústavnost hned tři údery naráz. Za prvé došlo k lehkovážnému zásahu do základních občanských práv a svobod, aniž by zřejmě kdokoliv ze zúčastněných hlouběji zkoumal, zda takto lze vůbec postupovat. Připomíná to nechvalně známou praxi z dob komunismu - tady někdo stále mluvil o totalitě, o složkách, pan Rakušan, no, nechtěl bych ho zažít za totality, hlavně ne v padesátkách tedy - z dob komunismu, kdy jste formálně měli zaručena všechna práva, ale fakticky stačilo, aby nějaký papaláš zvedl telefon a zavolal na patřičná místa.

Za druhé se porušila zásada "není trestu bez zákona", jak říká Listina základních práva svobod v článku 17. Cenzura je nepřípustná, vážená vládo. Svoboda projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem. Ano. Vláda žádný paragraf necitovala, ve kterém přípise, pouze uvedla: Jedná se o informační válku, ve které musíme být odvážní a důsledně využívat veškeré možnosti k tomu, abychom ji neprohráli. Takže nemáme jednat zákonně, ale odvážně, pane premiére? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP