(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže tato vláda na program a na práci pro Českou republiku a naše občany rezignovala a zaměřila se jen na podporu Ukrajiny. Fialova vláda vyměnila Čechy, Moravany, Slezany a koneckonců i Slováky za Ukrajince, které má na prvním místě, a občané České republiky nejsou pro vládu pětikoalice důležití, což dnes a denně dokazuje svojí politikou, například naposledy při protestech českých zemědělců. Mimořádné schůze o věcech, které trápí Českou republiku, jako jsou drahé energie, chybějící léky, příspěvky na péči nebo vaše korupční kauzy Dozimetr, Kampelička, to odmítáte projednávat, ale na výmysly o bezpečnostní hrozbě si najdete čas hned, protože jediné, co je váš program a co tuto nesourodou vládu spojuje, je Antibabiš.

Svoláním schůze se Fialova vláda chce usnést na pomluvě a lži, že jsem bezpečnostní hrozba. Protože plácání o populismu a extremismu přestává fungovat, tak si vaši píáristé vymysleli bezpečnostní hrozbu. Podobně jako v roce 2021, když jste mě dali na plakát s Putinem, chcete v lidech vyvolat strach a pocit nebezpečí. Přitom to největší ohrožení naší země je militaristická, zradikalizovaná Fialova vláda, která stále mluví o válce. Ani já, ani hnutí ANO jsme nikdy nezpochybnili naše členství v Evropské unii a NATO. Naopak jsme jasně deklarovali, že šlo o naše nejlepší rozhodnutí, máme jasno, že pro oboje není alternativa. Nikdy bych nezpochybnil článek 5. Kdyby byla napadena členská země NATO, tak jí přispěcháme na pomoc. Ta manipulace toho aktivistického moderátora v České televizi, a já vám to dneska přečtu znovu, protože to je jedna z opakovaných lží, tak jako je složka lež, tak ta pomoc je lež a další. A to, že to opakujete stokrát, tak já vám to zkrátka vyvrátím, protože to jsou fakta. Takže samozřejmě, že bychom pomohli. V rámci naší vlády i naše gripeny hlídaly pobaltský prostor. Ale to neznamená, že hledání mírového řešení, příměří, prostřednictvím diplomacie je tabu. Přestaňte už stavět rovnítko mezi ukončením bojů, příměřím a proruskou orientací. Místo abyste obavy spousty lidí z války brali vážně, tak jim nadáváte a děláte z nich prokremelské dezoláty. Vy se debaty o konci bojů bojíte, protože byste neměli žádné téma. Kdyby došlo na příměří, vy přijdete o své jediné téma.

Pokud jde o e-mail, šlo samozřejmě o soukromou korespondenci a po skandálním vystoupení pana Lipavského plného lží provládní České televize jsem se chystal reagovat. Tak jsem zadal týmu vypracování rešerše, jak to říkají Piráti, abych ho konfrontoval s jeho výroky. Zadávání politických rešerší je úplně běžné, nejsou to žádné složky ani kompra, vy všichni to děláte taky. A já musím tedy říct, Piráti, chapeau, jak se říká. Fakt, vy to umíte skvěle a děláte to už od roku 2017. Ta rešerše nebo podle vás složka na Brabce je geniální. Já jsem se teď dozvěděl, že Richard Brabec, kolik má dětí, to jsem ani nevěděl, kde bydlí, je tam na něj všechno. Vy jste to sem přinesli. Ale o tom samozřejmě provládní novináři nemluví. Takže žádné složky ani kompra. Včera se Radek Bartoníček ptal na tu divizi Agrofertu. Samozřejmě ten provládní novinář zase, protože celá tahle kampaň teď jede, ty lži, a já vám to všechno dneska vyvrátím. Poprvé jsem vlastně zjistil, jak to tady funguje, média a všechno.

Takže to první křivé obvinění s takzvanými složkami, které neexistovaly, přišlo v roce 2015. Někdejší poslanec ČSSD Šincl, který v rozporu s vládní dohodou - a já jsem byl ministr financí - a v rámci takzvaného porcování medvěda, to jsem zrušil, se nechal zlobbovat a chtěl přesunout 22 miliard pojišťovnám. Vážení přátelé, vy dobře víte, když občas tady nějaké návrhy zákonů píšou nějaké subjekty mimo Sněmovnu. Ano, tak jsem řekl kolegům, aby mi zjistili, kdo je to ten Šincl, když je to poslanec naší koalice. To jsem si myslel, že jsou jednotní, to jsem ještě nevěděl, jak to funguje, ty přílepky. A on se stal králem přílepků. Tak jsem řekl, udělejte mi monitoring. Znovu opakuji, vždycky jsme všechno dělali z veřejných zdrojů. Vždycky. No a dal jsem si to do šanonu, nalepil lísteček, abych se orientoval, a stejně to tak dělám i dneska, a ne tak sofistikovaně jako Piráti. Skutečně oni to dělají úplně skvěle a dělají to strašně dlouho. Takže já si myslím, že je úplně normální, když jdu do nějaké debaty nebo na nějaké jednání, tak si udělám podklady, k nějakému zákonu nebo... Takže pan Šincl začal mluvit o složkách a média se toho chytila a vznikla stokrát opakovaná lež. A je to sprostá lež, nikdy žádná složka neexistovala. Ale ten kobercový nálet, jak to teď máme, a teď to není Seznam Zprávy na prvním místě, ale jeho divize, ta malinká nová divize, která se totálně změnila, Novinky. I když jsme jasně říkali tomu novináři: Jaké kompro? Četl jste vůbec ten mail, co tam je? Četl? Ale většina to nečetla, protože mají jasno v tom, že Babiš může za všechno. Takže víte, co je kompro? To je, když pan bývalý ministr obrany, za kterého klesl rozpočet o 7 miliard, bývalý ministr pro Evropu Vondra, kauza Promopro, stovky milionů ukradli, když on vytahuje rusky psaný hanopis a křivě obviňuje organizátora zemědělských protestů Jandejska z kolaborace s Ruskem. Kompro je Langerova Kubiceho zpráva, ale není to rešerše z veřejných zdrojů. Kompro podle médií sbíral hejtman Půta z organizovaného zločinu STAN. My jsme nikdy žádná kompra na nikoho nesbírali ani nevyráběli.

A ty děti, které tady jely samozřejmě. Ale já ty děti mám jasně zasazené v kontextu války. Já jsem řekl v prezidentské debatě, že nepošlu syna do války, protože nevidím důvod, aby tady byla třetí světová jaderná válka, jak o tom mluví stále náčelník Generálního štábu Řehka. A my nemáme nic proti naší armádě, my máme rádi naše vojáky, taky jsme jim pomáhali a oni nám v rámci covidu. No tak jsem do toho napsal, když už mi poslali tu rešerši, jestli má děti. No a já myslím, že my rodiče, aspoň já to tak mám, když máme děti, tak máme děti na prvním místě. Radši sami se obětujeme, ale neohrozíme naše děti. O tom je ta debata stále. O tom je ta debata. (Potlesk v levé části sálu.) A obvinění z nějakého zneužívání dětí je od pětikoalice naprosté chucpe, hlavně od pana premiéra, který by si měl ten e-mail přečíst. Vždyť to z toho jasně z toho e-mailu vyplývá. Jasně to vyplývá z toho mailu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP