(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A co říká pan premiér? Pan premiér - a včera jsme viděli, že asi trhnul rekord ve vyslovení jména Andrej Babiš, 37krát se mu to povedlo, a ty desítky lží, tak to byl taky jako velký rekord. A pan premiér z toho udělal sprostou lež. Cituju jeho slova z tiskové konference: Závažný je především obsah toho mailu - zjistěte mi něco o tom člověku. Není to pravda, pane premiére. Není to pravda. Já vám to tady přečtu. (Hledá v materiálech.) Honzo, udělejte mi teze, podklady na toho... pět teček. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na děti (?), jak byl v Dauhá se vyfotit, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba, udělejte teze. No a co je strašně zajímavé a k tomu se ještě dostanu, tam byla jedna poznámka. Takže pane premiére, vy lžete. Nikdy jsem neříkal - zjistěte mi - až když přišla ta rešerše podle Pirátů, tak - tady to mám - jsem se zeptal, tady je to napsané, je to jasný důkaz: Má děti? Jazyky? Protože to nevím, tak jsem se zeptal. Takže všechno jste to překroutili, ta vaše média od Novinek přes Seznam Zprávy a další. Zase jenom lžete, pane premiére, jo?

A tady píše pan premiér - zjistěte mi něco o dětech. Není to pravda. Já jsem se ptal, jestli je má! Abych se ho zeptal, jestli mu to nevadí, že stále mluví o válce. Když se tedy podle médií děti bály, když jsem já v prezidentské debatě o tom mluvil a novináři říkali: no, děsí, Babiš děsí děti. A tahle vláda, co nám říká? Fiala nám říkal, že jsme ve válce, prezident, všichni stále mluví o válce, stále, od rána do večera. Dneska se ty děti nebojí? Já se bojím o svoje děti. Já myslím, že každý normální rodič se bojí.

Takže tady píše pan premiér: To jsou praktiky, které nám nemohou být lhostejné a nemohou být lhostejné ani společnosti. No, já jsem předpokládal, že jedním z kritérií pro vysokoškolského profesora je porozumět psanému textu a být schopen kritického myšlení. Takže jediné vysvětlení je, že pan Fiala záměrně vytváří dezinformace a manipuluje veřejností a sprostě lže. Naopak pětikoalice během kampaně do Sněmovny systematicky zneužívala mého psychicky nemocného syna. Zvlášť jistý starosta z ODS, jehož veřejné vyjadřování smrdí víc než otevřený kanál a kterého pan premiér veřejně podporuje. Známe to video. A když bylo po volbách, tak mého syna odkopli. Hnus! Hnus.

Takže pětikoalice svolává mimořádnou schůzi k soukromé korespondenci... (Hledá v materiálech.) soukromé korespondenci, kterou jsem logicky vysvětlil, ale odmítá debatu o energiích, příspěvku na péči, důchodech, korupci ve vládních řadách, mafiánech z Dozimetru a černém financování vládních stran, o Fialově kampeličce - tady bychom mohli mluvit dlouho. Pračka na peníze ODS, kam si premiér odložil milion, kde rejdily tajné služby, kde se tunelovaly stamiliony pro Ukrajinu a další podivnosti, třeba kdy Fialův poradce v rámci kauzy IKEM uložil desítky milionů korun do kampeličky. Jde jen o odvádění pozornosti, o neschopnosti vládnout a hledání vnějšího nepřítele. No, pan Lipavský i pan Rakušan tady použili ten whataboutismus, jo? Tak to je ono! To je ono.

Skutečné bezpečnostní riziko není Babiš, který mluví o vašich kšeftech a korytech a který na rozdíl od vás se neživí a nikdy nebude živit politikou. Bezpečnostní riziko je vaše politika, která povede k tomu, že Česká republika může ztratit suverenitu - ztratí suverenitu, když se chce vzdát práva veta v Evropské radě - zbavit se koruny a plně se podřídit rozhodnutím z Bruselu, což je plán samozřejmě STANu, Pirátů a TOP 09. Vždyť Piráti, když už měli pocit, že vyhrají volby a pan Bartoš bude premiérem, tak byli v Bruselu, jasně to řekli. Jo? Takže bezpečnostní riziko je tahle vláda, která vyjednala a obhajovala zrádný migrační pakt Evropské unie. A je lež, že je to podle našich not. Zase tady včera lhali. Dá se to všechno dohledat. My jsme zastavili kvóty ilegálních migrantů. Je to největší nebezpečí pro Evropu, ano? A to dojednal pan Rakušan a pan premiér to odmávl místo toho, aby to změnil, jak my jsme to udělali s Chovancem, který ho taky na vlastní triko schválil, a potom jste to změnili po mé intervenci. Během českého předsednictví nechala odsouhlasit největší šílenosti Green Dealu, jako zákaz spalovacích motorů, emisní povolenky pro domácnosti a osobní dopravu, a kývla na politiku vedoucí k potravinové a energetické závislosti na ostatních zemích.

Takže ta schůze je tady ze dvou důvodů. Za prvé proto, že jeden aktivista napráskal do médií moji soukromou korespondenci, kdy jsem se rozhodl reagovat na nestoudné lži a pomluvy pana Lipavského v debatě České televize. V minulosti jsem takové útoky ignoroval a je jich strašně moc. Neuvěřitelné. Já jsem si udělal rešerši, no, to je na hodiny, ty výroky, kde mě uráží, ano? Ale tentokrát to bylo přes čáru. Bylo to přes čáru, co řekl pan Lipavský. Ale ona je to strategie, protože pan premiér o tom mluví, takže už nejsme populisti, ano, ale jsme - tedy já hlavně - jsme to bezpečnostní riziko.

A za druhé jsme tu proto, že pětikoalice zjistila, že její preference jsou v troskách, a já, když jsem viděl ten průzkum Kantaru v České televizi, i tak si myslím, že ten průzkum neodpovídá realitě, že to bylo spíš, nevím, jestli je to náhodička - Kantar, který vždycky pro Moravce dělal ty správné průzkumy, tak teď úplně uletěl, jestli to byla nějaká promyšlená věc, vystrašení, mobilizace nebo nevím co. No a potom přišli s absurdním obviněním z bezpečnostní hrozby.

Takže já se svým týmem často mluvím o válce na Ukrajině, zaznívají různé názory, ale moje otázka vždy je: vy byste poslal svého syna na ukrajinskou frontu? Nebojíte se o své děti? Já jsem teď byl nedávno u lékaře a tam jedna paní má kontakty ve Spojených státech. A tam mluvila s jednou matkou, která má tři syny. A ona přišla o dva syny v rámci války v Perském zálivu proti Iráku. A teď se bojí o toho posledního syna, že by musel jít do války proti Rusku. Ano, to je realita. Matka, děti - možná tomu někdo nerozumí. A tohle když řeknu, tak spousta lidí se zamyslí.

Takže na to konto mě poté, co jsem vyslechl všechen ten radikální militarismus, kterým v České televizi se oháněl pan Lipavský, mě logicky zajímalo, jestli má tedy děti, protože jsem mu chtěl veřejně tu otázku položit. A už jsem to říkal, děti jsou pro mě nejdůležitější, a já myslím, že každý rodič nechce posílat děti na smrt. To je úplně zbytečné. Já se nestydím za to. Já jsem z generace, která o válce slyšela od rodičů a prarodičů, takže si dovedu představit, co to znamená. A vždy jsem o tom mluvil. Já jsem konzistentní. V rámci prezidentské kampaně jsem to řekl v České televizi, že si vymyslel ten aktivista nesmysl, že Rusko napadne Polsko. Já si vůbec ani nechci představovat, co by mohla znamenat jaderná válka. My vidíme tu hrůzu na Ukrajině. Je to strašné, umírají lidi, civilisté, jo?

Takže potom, když jsem to viděl, tak jsem chtěl vypracovat rešerši. No, tak jak se dělají informace? Jak se získávají informace? Jak se dělají rešerše? No tak, že političtí analytici stejně jako novináři čerpají z veřejných zdrojů. I ty ale často selektivně a záměrně interpretují skutečnost v náš neprospěch. Takže žádné kompro. Kompro je to, co ukazoval Vondra, kde křivě obvinil Jandejska. Rešerše je, když na webu ODS zjistíte, že Vondra lže, když tvrdí, že neumí rusky, jelikož ve svém oficiálním životopise uvádí znalost ruštiny. Takže znovu opakuji: rešerše, žádné složky, je to všechno lež. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP