(11.50 hodin)
(pokračuje Martin Dvořák)

Stejně tak jsem měl nachystáno, že bych panu poslanci ještě jednou připomněl Čapkovo dílo Matka, které mluví o tom, že i matka, která přišla o tři syny a o svého manžela během války a chtěla to nejmenší dítě uchránit válečných útrap, ve chvíli, kdy zjistí, jak barbarsky a brutálně se chová agresor, který střílí do malých dětí, tak prostě jde a i to svoje poslední dítě do války pošle, protože cítí potřebu postavit se zlu, a to i za cenu obětí ve vlastní rodině a vlastního posledního dítěte. Takže v tom je rozdíl mezi naším postojem a postojem pana poslance Babiše, který se domnívá, že se bránit nemáme, protože je lepší nechat naše děti žít v porobě. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Quittová a připraví se pan poslanec Lang. (Omyl.) Ano, takže paní poslankyně ruší svou přihlášku, takže požádám pana poslance Langa s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Dobrý den. Děkuju, paní předsedající. Na pana ministra Dvořáka. Já bych chtěl říct, pane ministře, že dnešní schůze je bezpečnostní hrozby pro Českou republiku. Já vaše vyjádření například o tom, že bychom se měli zbavit práva veta, že bychom ho měli přenechat do Evropy, považuji za bezpečnostní hrozbu, kterou jste vyřkl. Považuji za bezpečnostní hrozbu vaše vyjadřování k tomu euru, kdy prostě, já nevím, 70 nebo 75 % české společnosti si nepřeje veto (euro?), my na to teď také máme - jedna z těch našich petic, která je velice úspěšná, je právě za zachování české koruny. Takže i já toto v dnešní době těžké ekonomické situace považuju za další bezpečnostní hrozbu. Takže vy pro mě představujete v těchto dvou aspektech bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Bžoch a připraví se pan poslanec Benešík. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo. Budu jenom stručný. Já myslel, že tahle schůze byla svolána na ten hysterický e-mail, že se zatahují děti do politiky. Ono to v tom e-mailu ani nebylo, ani pan bývalý premiér a teď předseda hnutí Andrej Babiš děti nezatahoval do politiky, ale vy jste to teď přesně udělal, pane ministře. Vy jste to přesně udělal! Vy jste zatáhl ty děti do politiky, když zase mluvíte synu Andreji Babišovi! Vy to děláte neustále! Vy se styďte! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Benešík. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já budu reagovat na svého předřečníka ohledně eura. O tom zavedení si můžeme myslet, co chceme, ale nevím, jestli je bezpečnostní riziko to, že občané České republiky v referendu o přistoupení do Evropské unie, v jediném referendu, které v České republice kdy bylo konáno, rozhodli také o tom, že máme přistoupit do eurozóny. To už je rozhodnuto. Pokud vůli občanů České republiky považujete, prostřednictvím paní místopředsedkyně, za bezpečnostní riziko, tak je to prostě otázka, jak kdo co vnímá. Já si myslím, že diskuse o euru je naprosto legitimní, ale hlavně - my jsme o tom už v referendu rozhodli. Záleží jenom na čase. Prostě součást té otázky tehdy v tom referendu, v jediném referendu, které bylo v České republice kdy organizováno, bylo, jestli také se vstupem do Evropské unie souhlasíme se vstupem do eurozóny. A přes 70 % občanů se k tomu přihlásilo. Takže 70 %, nebo respektive daleko víc než 70 % občanů České republiky je podle pana poslance asi bezpečnostní riziko.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je připraven pan poslanec Lochman, připraví se pan poslanec Vondráček a pan poslanec Foldyna. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl poděkovat, prostřednictvím vás, panu kolegovi Benešíkovi, protože přesně to jsem chtěl říci. Jestli pan kolega Lang si myslí, že všichni, kteří hlasovali v referendu před těmi lety, jsou bezpečnostní riziko, tak to tam posouváte velmi krásně, pane kolego!

A jinak že tu pan kolega Dvořák reaguje? Tak nedivme se! Dvě a půl hodiny tady mluví bývalý agent StB, všechny pouráží (poslanci ANO bouchají do lavic), mluví o tom, jak někdo tady lže, útočí na média, útočí na armádu. Celou dobu to, co tu děláte poslední dva měsíce, a pak se divíte, že se bráníme, že bráníme Armádu České republiky, že bráníme svobodná média? No budeme je bránit, i když se vám to nelíbí! I když si je nemůžete koupit! Budeme je bránit!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček, připraví se pan poslanec Foldyna. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. To se tak člověk něčemu přihlásí a pak to mezitím někdo zase trošku změní. Pane kolego, vy tak bráníte ta svobodná média, až jste zavedli cenzuru, a už vám to řekl i soud! (Smích a potlesk poslanců ANO.)

Vy tady chcete po opozici, aby vám podpořila nějaké usnesení, a včera jste strávili celý den tím, že jste tady na nás plivali, řešili jste Antibabiš, teď zase vytahujete StB. Proč bychom vám vůbec někdy něco měli takhle schvalovat? A do čeho nás chcete zase vmanipulovat s tím usnesením a s tím, co tady říkáte? Já bych vás chtěl poprosit, abyste si tu českou liberálně demokratickou republiku, to vaši ČLDR, už opravdu strčili někam! (Smích a potlesk poslanců ANO.) Nechte ty lidi, ať si myslí, co chtějí, ať říkají, co chtějí. Oni si s tím poradí. Nemusíme si každého půlroku dávat nové usnesení o tom, jak směřujeme prozápadně, jak jsme všichni uvědomělí, jak máme všichni stejný a jeden správný názor. A o ničem jiném tahle schůze není.

A původně jsem se hlásil s faktickou poznámku na kolegu Benešíka. Podívejte se, já si prostě nemyslím, že bych byl něco jiného a menšího, než je Švéd. A ve Švédsku, ačkoliv vstoupili do Evropské unie, tak si to referendum o euru uspořádali. Já mám jiný právní názor. Jsem přesvědčen o tom, že můžeme uspořádat takové referendum a že tím, že jsme vstoupili do Evropské unie, tak jsme neodevzdali svůj hlas projednou a navždy, ale že můžou občané České republiky svobodně vyjádřit svůj názor. Je to můj legitimní právní názor. Můžeme a nemusíme spolu souhlasit. Je dobré, aby to tady zaznělo. Od toho jsou ty faktické poznámky, abychom tady spolu diskutovali a reagovali na sebe. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Foldyna, připraví se pan poslanec Kobza a následně pan poslanec Bžoch. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl vyjádřit, prostřednictvím paní předsedající, k tomu, co tu říkal pan kolega Benešík. Já si ho velice vážím, ale pane kolego, vy nám tady říkáte, že lidé už rozhodli. Ale lidé rozhodli o úplně jiné Evropské unii. Vždyť se změnila. Lisabonskou smlouvou jste změnili poloměry a parametry Evropské unie! Teď nám chcete vzít a souhlasíte s tím, že nám vezmou ještě veto. Prostě lidé chtějí obnovit svou důvěru v Evropskou unii tím, že jim dáte prostor, aby o tom hlasovali! A o nějakém euru také nebyla ani řeč! Také by se chtěli o tom vyjádřit lidé. Vy to vidíte přece v těch průzkumech veřejného mínění, že 70 % občanů České republiky nechce žádné euro! A vy to tlačíte, tlačíte. Prosím vás, netlačte, nebo se... Děkuju. (Smích.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Kobza, připraví se pan poslanec Bžoch a následně paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedající. Já bych se chtěl vyjádřit k tomu, co zde zaznělo, protože je pro mě velmi překvapující, že do války nejvíc štvou lidé, kteří ji nezažili. Já jsem ji zažil. Žil jsem v tom půl roku a viděl jsem věci, které bych radši neviděl. A mě by moc zajímalo, jestli by štvali do té války, kdyby v těch zákopech byly jejich děti, jejich synové, jejich bratři, jejich manželé! Obchodujete s cizí krví a je mi z vás špatně! (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní je na řadě pan poslanec Bžoch, připraví se paní předsedkyně Schillerová, následuje paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo. Já budu reagovat na ctěného kolegu Ondru Benešíka, vaším prostřednictvím. Ono to tak úplně není, že obyvatelé České republiky, když hlasovali o vstupu do Evropské unie, že zároveň jim bylo jasné, že přistupujeme a že se dohadujeme i o euru jako měně. A ta otázka v tom referendu zněla: Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie? Tam o euru není ani zmínka. Takže já jsem přesvědčen o tom, a říkají to lidé, že to nevědí, když se o tom bavíme. Takže ta otázka tam není o euru, tak neříkejte, že tam něco takového bylo! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní předsedkyně Schillerová, připraví se paní poslankyně Peštová a následně pan poslanec Helebrant. Prosím, paní předsedkyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP