(11.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já bych mohl tady ještě mluvit strašně dlouho. Včera jsem natočil video ohledně - protože pan Kupka, to je skutečně skvělý mluvčí, on tak mluví slušně, on tak vystupuje slušně. Ale on se nezdá, protože pan Kupka zkrátka byl u všeho. On byl mluvčí Bendla, když byl hejtman, kdy tam pořádali ten královský průvod za 42 milionů za čtyři roky. On byl u toho prvního velkého daru přes kampeličku. Takže ono to vypadá, že kromě toho, že dělal mluvčího, dělal i nějakého pokladního. Tady v Líbeznici, kde byl starosta, kolik tam investovali lidi, kteří byli spojeni s tou družstevní záložnou? A teď konečně ČNB zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou.

Prosím vás, kdyby takovýhle skandál vznikl za nás, tak je tady jako něco úplně neuvěřitelného. Ne? Jaké demonstrace dělal Milion chvilek nenávisti proti mně na základě smyšlených nějakých věcí, které měla udělat paní Benešová? No, nakonec jste přijali ten, nebo jsme přijali zákon o státním zastupitelství úplně, téměř stejný. A tohle, kde se perou peníze, kde se vynášejí peníze v taškách, kde zpronevěřili 320 milionů, které patřily Ukrajincům, určené na nákup zbraní, tak to nikdo moc neřeší.

A pan Kupka říká, že snižuju úroveň české politiky na úroveň čtvrté cenové skupiny. Ale já jsem nic takového neříkal. Já jsem nic takového neříkal. Já jsem údajně, pan Kupka tvrdí, že jsem rizikem pro kvalitu diskuse. No tak já neumím tak mluvit, to je jeho profese, on tak krásně mluvil, až se stal ministrem. Dneska všechno, co otvírá, začíná, je naše práce. Ale pan premiér má pocit, že zkrátka je to jejich dílo.

Takže já bych mohl tady reagovat na každého. Myslím, že to nestojí za to. Myslím, že ta schůze je úplně nesmyslná, že jsme se tady měli bavit o úplně jiných věcech. Jasně jsem zdokladoval, že žádné materiály, žádná kompra neděláme, nevyrábíme. A problém je to, co jsem četl na začátku: Dozimetr - absolutní skandál. A ten komentář Martina Schmarcze o tom, jak vlastně tady poprvé je rozhodnutí soudu, omezování svobody slova.

Pan premiér 37krát o Babišovi. Samozřejmě nevynechal Agrofert. Ne? Jako že kolik dostal a nedostal. Pane premiére, prosím vás, nevím, jestli to víte, ale do veřejných rozpočtů jdou kromě daní i odvody na sociální pojištění a odvody na zdravotní pojištění. Jo? A vy stále jste tady lhal, že Agrofert a dotace a nevím co. Dostává úplně stejné dotace jako ostatní zemědělci na hektar. A ti velcí dostávají méně. Takže bylo by dobré, kdybyste o tom už nemluvil, protože Agrofert odvedl desítky miliard do veřejných rozpočtů. To je pravda. A ten, kdo vám píše ty projevy, lže.

Takže za mě je to všechno. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám zde tři faktické poznámky - první pan poslanec Lochman je přihlášen, ale pana poslance nevidím v sále, jako druhá je paní poslankyně Peštová a následuje pan ministr Dvořák. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Nehledá se Nemo, ale hledá se pan zpravodaj a předkladatel v jedné osobě. Takže já dávám procedurální návrh přerušit tuto schůzi do té doby, než se nám pan předkladatel a zpravodaj v jedné osobě najde. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Padl procedurální návrh, o kterém tedy budeme hlasovat ihned. Ano, vnímám zájem o protinávrh. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, paní předsedající. Dávám protinávrh na přerušení této schůze na deset minut. Věřím, že se pan zpravodaj během této doby dostaví. Takže dávám protinávrh proti návrhu paní poslankyně Peštové. (Reakce v sále: Vždyť to vyjde nastejno, to je to samé.) Ta to časově neurčila, to znamená, není to to samé. Dávám protinávrh na to, abychom přerušili schůzi pouze na deset minut. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Nyní je přihlášena paní kolegyně a pak pan poslanec Foldyna. Prosím.

 

Poslankyně Petra Quittová: Vážená paní předsedající, milí kolegové, já bych navrhla přestávku do 12.00, tudíž na 15 minut.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano. Přestávku může dát jenom předseda. Prosím, změňte svůj návrh.

 

Poslankyně Petra Quittová: Dávám protinávrh na přerušení do 12 hodin. Omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře. Nyní se hlásil pan poslanec Foldyna, následuje...

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Dámy a pánové, kdo svolal tuhletu schůzi? Nevíte náhodou?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím ale, aby padaly pouze protinávrhy, nikoli komentáře. Prosím.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dal bych protinávrh na přerušení do 11.58. Děkuju. (Povyk v sále. Do pravé části sálu se hrne velké množství poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Budeme tedy hlasovat procedurální návrh. Ano, paní poslankyně Peštová s dalším protinávrhem.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, paní předsedající. Vidím, že se nám pan poslanec Michálek, který je předkladatel i současně zpravodaj, vrátil, takže si myslím, že ta opičárna byla zbytečná. Děkuji vám, stahuji svůj návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Procedurální návrh. Tak se zeptám pana kolegy Munzara? Také stahuje. Paní kolegyně, jestli tedy také stahuje přerušení do 12 hodin? Také stahuje. A stejně tak se zeptám do 11.58? Také je asi staženo? (Ano.) Také je staženo. Děkuji za potvrzení.

Takže můžeme pokračovat v projednání. A nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan ministr Dvořák. Prosím. (Velký hluk v sále.)

Pane ministře, prosím o chvilku strpení. Já samozřejmě vám nepouštím záměrně čas, protože potřebuji požádat ctěnou Sněmovnu, aby se ztišila, aby mohl pan ministr Dvořák vystoupit se svou faktickou poznámkou. Dokud nebude klid v sále, nemohu pustit panu ministrovi časomíru. Bylo by to opravdu nefér. Prosím zejména v pravé části sálu, abyste přenesli své rozhovory do předsálí. Děkuji.

Pane ministře, prosím.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážená paní předsedající, děkuju za slovo. Musím vyjádřit opakovaně velké politování nad tím, že kdykoliv chci reagovat na něco, co říká pan poslanec Babiš, tak on nějakým zázrakem během půl minuty zmizí. Stalo se to i tentokrát. Nicméně já tedy musím a chci reagovat na to, co řekl.

Za prvé bych chtěl celou slavnou Sněmovnu ujistit o tom, že opravdu nemám dvě auta a nejezdím si sám dalším vozidlem.

Ale chtěl jsem reagovat hlavně na to, co tady říkal emotivně pan poslanec Babiš ohledně svého vztahu k válce, k míru a k dětem. Chtěl jsem říci, že si velmi vážím toho, jaké má obavy o svoje děti a co dokazuje zejména tím, že je posílá na dovolenou do válečné oblasti na Krymu. A přitom určitě věděl, co se tam děje. To znamená, jestliže tato schůze je o bezpečnostním riziku, pak musím vyslovit podezření, že pan poslanec Babiš věděl velmi přesně, jaká je aktuální situace na Krymu. A zřejmě měl jiné informace než my, když tam poslal svého syna do bezpečí v době, kdy my jsme měli pocit, že je tam velmi nebezpečno. Anebo prostě argumentem o svých dětech jenom klame veřejnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP