(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní předsedkyni Schillerovou.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Já jdu reagovat na pana poslance Benešíka, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. Zase další demagogie. My jsme nedělali za těch osm let žádné kroky, které by vedly k euru. My jsme nechtěli vstoupit do ERM II, my jsme nechtěli žádné tyto kroky, přestože jsme byli často k tomu vyzýváni. To znamená, že všechny tyto kroky jsme aktivně brzdili a nešli jim naproti. Až vy jste to otevřeli, vaše vládní pětikoalice, protože vlastně musíte ustupovat, nevíte už, kam patříte, vy jste, tedy KDU-ČSL, prostřednictvím pana místopředsedy, musíte ustupovat prostě části pětikoalice. Vy jste otevřeli vstup do ERM II, vy jste začali tedy házet termíny, kdy bude nebo nebude euro. Takže prosím, neotáčejte to demagogicky proti nám. Děkuju. (Poslanec Benešík odchází z jednacího sálu se slovy: Demagogická jste vy.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Vondráčka.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji, mně bude stačit deset vteřin. My jsme si to s kolegou Benešíkem už tam vyříkali ještě mimo mikrofon, že jeho hlavní námitka byla, že euro nesouvisí s bezpečností. Já jsem také přesvědčen jako kolega Lang, že vlastní měna je součástí bezpečnosti státu v širším slova smyslu, stejně jako například potravinová soběstačnost. A toto jsme vždycky prosazovali. A já si pamatuju, když jsme to psali už do programu hnutí ANO v roce 2017, a na tom se nezměnilo vůbec nic.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Vzhledem k tomu, že - ano, vidím ještě další faktickou. Pan poslanec Lang.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane předsedající. Vidím, jaké to vyvolalo vášně. Prosím vás, já bych to chtěl uvést na pravou míru. Řekl jsem to v kontextu toho, jak se vyjadřuje pan ministr Dvořák, bez prostě nějaké širší diskuse, jako proti vůli vlastně ve své podstatě české společnosti. Přesně to, co říkal pan Vondráček teď. Tak jsem to já myslel prostě. V současné době vůbec zvažovat přijetí eura, v té dnešní těžké době, ve které jsme za vaší vlády, když jste nám znehodnotili měnu a podobně, tak vy tady prostě přijdete s takovýmhle tématem, když nic jiného nemáte. A takhle já to považuju za nebezpečí. Za nebezpečí dalšího znehodnocení našich úspor, v současné těžké době prostě vstupovat někam, kdy to není úplně přesně ukotveno, a opravdu lidé si to nepřejí, voliči si to nepřejí. A já si myslím, že až skončí ty naše petiční stánky hnutí ANO, tak se budete opravdu divit, jak říkala naše paní předsedkyně klubu, jaká je ta vůle těch lidí. Vy to nevidíte? My přece tady musíme zastupovat zájmy občanů a lidé si to opravdu nepřejí.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Raise. Poté se přihlásil ještě pan ministr Dvořák, ale musíme nejdřív nechat dojet ty faktické.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Ono za těch dvacet let od toho roku 2004, kdy jsme vstoupili do Evropské unie, se toho samozřejmě strašně moc stalo a svým způsobem je negativní dneska diskutovat o tom, jestli můžeme, nemůžeme vstoupit. Dnes neplníme maastrichtská kritéria, což samozřejmě všichni víme. Já bych upozornil na jeden fakt, který tady ještě nebyl. Za těch dvacet let ta politika Evropské unie výrazně předběhla v podstatě tu ekonomiku. Byly tam nasunuty země typu prostě jižní Evropy, tak jak tady bylo řečeno, mimořádně zadlužené. A něco podobného už jsme viděli u RVHP, kdy tam taky ta politika předbíhala ekonomiku, a jak to dopadlo, tady ten příklad nakonec jsme viděli všichni. Takže dneska diskutovat o vstupu do EU nebo o přijetí eura je naprosto zbytečné, protože se neplní maastrichtská kritéria. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a nyní poprosím pana ministra Dvořáka.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Děkuji za slovo. Já musím říci, že vydávat přijetí eura za bezpečnostní riziko je opravdu hodně smělá, a dokonce bych si dovolil říci zcela absurdní konstrukce. Chcete říci, že dvacet členských zemí Evropské unie se zřeklo své bezpečnosti tím, že přijalo euro? Chcete říci, že dalších pět zemí, které ani členy Evropské unie nejsou, se zřeklo či oslabilo svoji bezpečnost tím, že přijalo euro? To je naprostý nesmysl. Je to přesně naopak. Ty země přijímají euro proto, aby byly příslušníky či součástí mnohem většího, silnějšího a odolnějšího celku, jímž je eurozóna, a to proto, aby se bránily před útoky z Ruska, z Číny a z dalších asijských despocií. Čili vy to celé obracíte vzhůru nohama. A jestli se tady ANO pyšní tím, že za osm let neudělalo ani jediný krůček k euru, tak já si myslím, že je to hanba a bezpečnostní riziko. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a nyní bych poprosil paní předsedkyni Schillerovou s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vidím, že pětikoalice si svolala mimořádnou schůzi a každopádně tady moc jejích kolegů zájem o tuto mimořádnou schůzi nemá. Ale to nebrání nic tomu, abych si řekla, co mám na srdci.

Tak jsme zatím po celé dosavadní jednání, myslím to včerejší, kdy nám nebylo umožněno vystoupit, tak jsme měli příležitost poslouchat obsáhlé a povinně připravené projevy zástupců pětikoalice. Bylo to očividně vynucené, bylo to většinu času komické a bylo to ve výsledku zoufalé. Přesto se to dlouhé čekání, než nás pětikoalice pustí ke slovu, vyplatilo. Nebyl to úplně ztracený čas. Obsah projevů totiž přinesl jasný důkaz, že hnutí ANO není a nikdy nebylo žádným bezpečnostním rizikem. Uvažte. Schůzi předcházela více než týdenní příprava 15 vládních politiků, usilovná snaha jejich týmů zkonstruovat příběh o tom, proč je polovina národa pomatená a proč hnutí, které vévodí, a říkám to se vší pokorou, všem průzkumům podpory, představuje bezpečnostní hrozbu pro tuto zemi. A výsledek těchto příprav? Notoricky stejné fráze, notoricky známá klišé, otřepaná politika Antibabiš. Vše tak, jak to dobře známe už z tři roky starých předvolebních kampaní. Nulová invence, nulové důkazy. Nejasné zprávy o konci světa, chtělo by se říct. A marnost. Přesně v duchu uplynulých dvou a půl let vlády Petra Fialy.

Když jsme 8. února žádali o svolání mimořádné schůze k zatajenému milionu premiéra Petra Fialy v kampeličce pražského Palerma, říkala jsem na tomto místě, že určitě v České republice nenaleznete žádného jiného vysokoškolského profesora, než je profesor Petr Fiala, který by v roce 2015, tedy právě v období největší medializace vytunelování a krachu kampeličky jménem Metropolitní spořitelní družstvo, vzal 950 000 korun svých rodinných úspor uložených v bezpečí solidního bankovního domu, navíc chráněných fondem pojištění vkladů, a přesunul je do zcela pofidérní finanční instituce o 99 členech, kde by ke svému vkladu neměl přístup ani přes internetové bankovnictví, ani platební kartu, ba dokonce ani vlastní bankovní účet, do toho času druhé nejmenší finanční instituce v zemi, de facto bez internetových stránek a s jedinou dosavadní publicitou, publicitou ryze negativní, neřkuli přímo kriminální. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP