(12.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Tehdy na začátku února se to ještě mohlo jevit jako nevinné počínání nepříliš finančně gramotného akademika, v zápalu vědy odtrženého od reality běžného dne. Bohužel, s ambicí stát se premiérem a starat se o veřejné finance deseti a půl milionu občanů České republiky. Jenže čas oponou trhl a my už dnes díky investigativním novinářům, zejména pak jedné investigativní party novinářů z Nizozemska a Belgie, můžeme poměrně jasně tušit, že to nebylo jen tak nevinné uklouznutí naivního profesora, co ho přivedlo do nejpochybnější finanční instituce v zemi. Co ho přivedlo do kampeličky, která už tehdy byla místem vzájemné klubové finanční spolupráce a střetávání hrstky lidí, mezi kterými byl odsouzený vrah, shodou okolností bývalý bodyguard faktické hlavy této kampeličky, nechvalně proslulí devadesátkoví tuneláři, bývalí politici ODS spojení s kauzou poslaneckých trafik éry Petra Nečase nebo nechvalně známí fotbaloví bafuňáři vyšetřovaní z násilného zastrašování své obchodní konkurence. Věru skvělí společníci pro diverzifikaci rodinných úspor!

Dnes, 20. března, po měsíci a půl zarytého mlčení jak Petra Fialy, tak celé ODS, se nám celý příběh složil do celkového obrazu. A jasně vidíme, jak se čistý pan Fiala už roky pohybuje mezi hříšnými lidmi města pražského. A také vidíme, co je tím skutečným a hlavním, navíc zcela aktuálním ohrožením bezpečnostních zájmů České republiky. Skutečnou bezpečnostní hrozbou je nevyvrácené podezření na financování ODS a Institutu Petra Fialy z peněz vypraných v kampeličce pražské galerky. Je to nevyvrácené podezření na financování billboardů, videospotů a publikací Fialovými kampeličkovými partnery, kteří se podle veřejných zdrojů podíleli na praní špinavých peněz a sehráli mimo jiné aktivní roli v případu zpronevěry 350 milionů korun na zbraně pro Ukrajinu. Je to vydíratelnost premiéra České republiky a střet zájmů ministra financí Zbyňka Stanjury, který je předsedou dozorčí rady v Institutu pro pravicovou politiku, který byl zřízen právě Fialovým Pravým břehem. Zbyňka Stanjury, který je zároveň ministrem financí, v jehož gesci jsou instituce, které by měly podezření na praní špinavých peněz a finanční toky od kampeličky směrem k ODS rozkrývat. Je to záhadný dar 850 000 korun pro ODS od třiaosmdesátiletého důchodce Lubomíra Hromádky. Dar, který nedoputoval odnikud jinud než z kampeličky pana premiéra. Dar, který dostal od premiéra Fialy za úkol prověřit a vysvětlit Martin Kupka, za jehož vedení byl jistě shodou okolností bez výběrového řízení šéfem vlivné ČD - Telematiky jmenován Jan Hobza. Jak jinak než další z podílníků kampeličky. Další zajímavá informace, na kterou v tomto týdnu upozornila média.

Ačkoliv se nás pětikoalice snaží soustavně přesvědčit, že obraz Fialova Česka v zahraničních médiích je převážně dobrý, byl to právě nizozemský novinář Jesse Pinster, který jako první přinesl informaci o podivných finančních machinacích mezi Fialovou kampeličkou a ODS. Všiml si, že neznámému bruselskému think tanku New Direction přišly v jediný den tři stejné částky od tří různých společností z České republiky. Když se podíváte do obchodního rejstříku, zjistíte, že za všemi těmito společnostmi stojí jistý Kamil Bahbouh. Tento člověk podle Pinstera použil celkem šest firem, aby obešel limit na dary pro politické instituce, který jasně stanovila Evropská unie. Opravdu zajímavá osobnost, pan Bahbouh. Firmy s ním spojené prý vysály stovky milionů z tajných služeb na projektu kybernetické obrany, píše iROZHLAS. V čem uviděl příležitost, to rozjel. Umění, software, recyklace, prostě cokoliv, co se hodí, když chcete dělat kšefty ze státem. Podívejte se do rejstříku, kde všude dělal jednatele, prezidenta nebo člena státní rady, a vyjedou na vás desítky položek. Šest těchto společností roky posílalo peníze neznámému think tanku v Bruselu, napojenému na ODS a jejich evropskou konzervativní frakci, takže se dal obejít limit 18 000 eur ročně, píše novinář Jesse Pinster.

A teď přichází na scénu Petr Fiala. Pan čistý mezi hříšnými lidmi města pražského dává téměř milion ze svých rodinných úspor do Podnikatelské družstevní záložny, kde podle jeho vlastních slov dělal Bahbouh manažera. Prý mu to poradil jeho dobrý přítel Miloš Růžička, zakladatel agentury Bison and Rose. Dejte si ji do obchodního rejstříku a zjistíte, že i tam působil Bahbouh.

Pan Fiala vystřídal různá vysvětlení, proč to udělal. Prý chtěl rozložit rizika uložením peněz v různých institucích. Opravdu gól, dát peníze tam, kde padají pokuty od České národní banky za porušování pravidel proti praní špinavých peněz a kde se popravuje! Taky si představte, že Fiala poslal do kampeličky přesně 950 000 korun. Kdyby totiž poslal o 50 000 korun víc, měl by nárok na úroky a mohl něco vydělat. Jenže on to neudělal. Jakou to má logiku? Kdo chce odpověď, ať se řídí legendární větou - sleduj peníze. Novinář Jesse Pinster odhalil, že firmy, kde figuruje Kamil Bahbouh, od roku 2017 poslaly bruselskému New Direction 208 000 eur, tedy 5,2 milionu korun. A z tohoto New Direction od roku 2018 začaly chodit peníze do Fialova Institutu Pravý břeh. Celkem 280 000 eur, tedy 7,1 milionu korun, píší Seznam Zprávy.

Petr Fiala si za část peněz zaplatil kampaň Restart Česka, která běžela loni na podzim. Zástupci Institutu tvrdili, že kampaň stála stovky tisíc korun, ale lidem z oboru bylo jasné, že to je směšné lhaní. Nakonec se ukázalo, že to byly skoro 2 miliony. I politologové kroutili hlavami, jak malá neziskovka utáhne takový náklad a že by to měl premiér vysvětlit, píší Parlamentní listy.

My jsme premiéra Fialu vyzvali usnesením, které jsem přečetla v Poslanecké sněmovně, aby doložil plnění, které Institut pro bruselskou nadaci údajně vykonal, aby jako osoba, jejíž jméno tento Institut nese a jejíž politické zájmy prosazuje, pověřil zodpovědné pracovníky Institutu ke zveřejnění kompletního plnění, a to v rozsahu dílo, částka, zpracovatel a datum zpracování, a rozptýlil tak podezření, že byla jen krycím mezičlánkem mezi ODS a pražským Palermem sdruženým v kampeličce pokutované Finančním analytickým úřadem za nedodržování opatření proti praní špinavých peněz a kampeličce, které bude pravděpodobně brzy odebrána i licence České národní banky.

Místo toho byla svolána tato schůze s bizarním cílem udělat bezpečnostní hrozbu z hnutí ANO. Bizarnost schůze nejlépe vynikne, když si uvědomíme, že česká ekonomika se jako jediná v Evropské unii dosud nedostala na svou předpandemickou úroveň, že množství příjemců sociálních dávek je na historických maximech, že máme nejvyšší energetickou inflaci v EU, že výběr daní je nejhorší od roku 2012, že naše hospodářství stagnuje a v kupní síle nás předběhli už i Estonci, Chorvati a Řekové a na záda nám dýchají Slováci. Zkrátka že podinvestovanému Česku chybí vize a ujíždí mu globální konkurence.

A jak reaguje pětikoalice? Své historické selhání maskuje tak, že posílá hnutí ANO na východ za Putinem a nezdráhá se kvůli tomu zneužít i mimořádnou schůzi. Proč? No samozřejmě proto, že v domácích tématech prokazuje větší a větší míru neschopnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP