(13.50 hodin)
(pokračuje Petr Letocha)

Je ale otázka, jakou odpověď si od pana Hlubučka skutečně chcete vybrat? Těch odpovědí padá víc. Ale jak říkám, je to člověk, který je trestně stíhaný, který může lhát pro svou obranu, pro svou obhajobu. A takto to vidíme, že se snaží v tuto chvíli poškodit naše jméno. Proto jenom říkám, že byste si měli také ověřovat informace a zvažovat to, co jako poslanci vypouštíte ze svých úst, protože papouškovat lživé titulky Blesku si myslím, že je i pod některou z vašich úrovní, tak jak se tady snažíte v podstatě od rána tady tenhle titulek, a ještě k tomu lživý titulek, dostat do povědomí, že by byl snad pravdivý. Pravdivý není. Já nevím, kdo seznámil pana Hlubučka s panem Redlem, ale myslím si, že se to nedozvíme, protože panu Hlubučkovi se v těch jeho několika odpovědích skutečně věřit nedá. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Sadovský, následuje pan poslanec Exner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, paní předsedkyně. K panu kolegovi Letochovi, vaším prostřednictvím. Pane kolego, Hlubuček byl váš člověk a vy byste si za tohle měli nést odpovědnost, a ne tady říkat, že lže. To jenom dáváte najevo to, že vaše strana prostě spolupracuje s takovými lidmi. A že Blesk napsal o vás nějaký článek? Podívejte se do novin. O našem hnutí, o panu Babišovi, vycházejí denně články, které nejsou pravdivé. A co můžeme dělat? Vůbec nic. A vy na ně tady hrozíte trestním oznámením? Myslíte si, že v Blesku jsou takoví idioti, že vydají článek a budou čelit nějakému trestnímu obvinění? Myslíte si to fakt? Jako média to dělají každý den a vy najednou jste překvapení, že jste dostali svoji vlastní medicínu? Tomu se divíte? Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Poprosím o používání slušných výrazů, i když u toho idiota si sama nejsem úplně jistá, jak to hodnotit. (Smích v sále.)

Pan poslanec Exner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Exner: Já bych chtěl odpovědět na to, který z předsedů seznámil pana Hlubučka s panem Redlem. Nebyl to ani jeden pravděpodobně. Já bych tady chtěl ocitovat ten článek, který zveřejnil Seznam Zprávy - cituji: Hlubuček kontakt nijak nezapíral. Dodal však, že s Redlem ho seznámil šéf pražské TOP 09. Jiří Pospíšil s Jiřím Fremrem, pokud se nepletu, nás před posledními volbami seznámili. Ale zase, víte, co to je, tolik lidí, které potkáte? pronesl Hlubuček. Takže opravdu nemůžete stavět tyto vaše výtky na slovech člověka, který je obviněný. Jak víme, tak v českém právním řádu je právo i lhát při své obhajobě. A nemůžeme se samozřejmě divit, že ten člověk je zhrzený. A co se týká toho, že to byl náš člověk, tak já si myslím, že jsme jediná strana, která okamžitě takového člověka vyloučila, která ho zbavila všech funkcí. A někdy si z nás vezměte příklad v případě, kde byl jenom a pouze obviněný. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Juchelka, následuje pan poslanec Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Tak já děkuji moc. Máme tady opravdu dva poslední statečné z hnutí STAN, pana Exnera a pana Letochu. Já vás srdečně zdravím. Bojujete jakoby velmi statečně, nicméně opravdu je to postaveno všechno na vodě. Takže Blesk lže, pan Hlubuček lže. Toto jsou jako lháři samozřejmě, ale co víme za fakta, jsou, že bývalý generální ředitel České pošty řekl, že se špagáty moci přeskupily, protože byl seznámen s panem Redlem, někdo ho dovedl na tu schůzku, ani nevěděl samozřejmě, kdo to pan Redl je, ale musel s ním nějak projít. Ještě nebyl ani Vít Rakušan ministrem vnitra a jmenovaný ministr, ale najednou už se tady toto všechno, ta chobotnice, a řeknu to do slova a do písmene, mafie hnutí STAN rozprostřela právě mezi policii, kde se odvolal samozřejmě policejní ředitel ještě předtím, než byl pan Rakušan ministr vnitra, potom ty špagáty moci u generálního ředitele České pošty. No a v tuto chvíli samozřejmě, protože podle STANu Blesk lže a pan Hlubuček lže, no tak přeskupíme samozřejmě tu pozornost směrem k TOP 09, k panu Fremrovi, což byl člen TOP 09, nebo možná ještě je, to je asistent pana Jiřího Pospíšila, který je samozřejmě také z TOP 09, sedí v tuto chvíli nejen v europarlamentu, ale také na radnici hlavního města Prahy. Takže teď v tuto chvíli tady máme samozřejmě další kauzu a to je z TOP 09.

Takže jak to tedy mezi sebou máte? Možná že paní předsedkyně může dát tady slovo paní Dostálové, řízení schůze, a odpovědět na to, jakým způsobem to s tím panem Pospíšilem a s panem Fremrem je, když teď tady hnutí STAN říkalo, že tedy on, pan Fremr, může za to, že seznámil tedy pana Redla s panem Hlubučkem. Nevím, nevím. Ještě nemáme odpovědi, ale blížíme se.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní poprosím vystoupit paní poslankyni Peštovou s faktickou poznámkou, následuje paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Exnera. Pane poslanče Exnere, prostřednictvím paní předsedající, to je strašně úsměvné. Takže vy se z toho vyviňujete tím, že do toho hodíte TOP 09. Teď tomu jako mám takhle rozumět, jo? Takže vy řeknete my nic, my za nic nemůžeme, všichni lžou, ale kdo je vlastně vinen, tak je TOP 09. Takže vy se tady budete takhle teď potápět jeden druhého, jo? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí paní poslankyně Pastuchová, následuje pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Já jsem si musela na chvilku odskočit, ale poslouchala jsem vás. Pane poslanče Exnere, prostřednictvím paní předsedající, vy tu sedíte za Starosty, ale my máme v našem Libereckém kraji pana hejtmana Půtu, který je taky obžalovaný. To nezmíníte? Jste říkali, že se všemi zatočíte, tak tady se vás to asi netýká. Já vím, že je za Starosty za Liberecký kraj, ale když jde o volby, tak jste vždycky společně a jednu dobu vám dělal i předsedu. Tak prosím, měřte všem jedním metrem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Lang, následuje pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Tak opět k panu Exnerovi a panu Letochovi. Já chápu, že pan kolega Exner kandiduje do europarlamentu, takže prostě každá mediální pozornost je dobrá, že jo, aby případně uspěl. A samozřejmě každému přeju, ať se mu daří.

K panu Letochovi logicky - ano, bylo správně tady řečeno, zůstali jste tady pouze dva, protože ta účast je tady úplně tragická. Tady chudák předkladatel této šílené schůze tam sedí jak pytlíček neštěstíčka. Já bych chtěl, jestli by se taky nemohl vyjádřit pan Michálek, prostřednictvím vás, paní předsedající, když tedy jste tak zásadoví a jste tak prostě akurátní a dokázali jste tady za těch x milionů korun svolat tuto schůzi, která je zcela zbytečná, jak se... ukazuje se v plné nahotě, že vlastně opravdu to žádné téma nemáte a jste z toho nešťastní vlastně a ve své podstatě jste si naběhli na vidle, když se to řekne úplně lidově. Ať pan Michálek řekne svůj názor, jak nám bzučí Dozimetr. Já také, jak tady říkal kolega Sadovský, prostřednictvím vás, paní předsedkyně - vy si myslíte, že ti novináři z toho Blesku jsou padlí a hlavu? Že opravdu napíšou třístránkový článek, kdy můžou očekávat reakci ze strany vlastně STANu logicky, že jo, prvního místopředsedy vlády, který se bude bránit? Vy myslíte, že kdyby tam nebylo zrnko pravdy, že by to takto otiskli? Že tam nemají nějakého šéfredaktora, který prostě by řekl takhle ne, prostě nemůžeme si dovolit tento článek pustit ven, že jo, s takovýmhle výbušným titulkem, kdyby tam nebylo něco, nějaké zrnko pravdy? Já se domnívám, že na každém šprochu, se říká lidově, pravdy trochu. A ono to opravdu všechno postupně zapadá. A až ten Dozimetr dobzučí - samozřejmě problém je, když ten Dozimetr dobzučí třeba za rok, za rok a půl, že jo? Protože vy se tady snažíte udržovat, jste v pětikoalici, jste absolutně zoufalí, kopete proti sobě. Ostatní členové té pětikoalice proti STANu. Vy opravdu nerozumíte tomu, že STAN vás už všechny prohodil? Že STAN už si jede svoji vlastně mediální kampaň? Výjezdy "bez cenzury" pana ministra vnitra Rakušana? Prostě STAN jede čistě na sebe. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Mašek, následuje pan poslanec Exner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Tak k panu Letochovi a k panu Exnerovi, vaším prostřednictvím. Vy tady stále hájíte pana Rakušana. Co myslíte, proč pan Hlubuček něco takového říká? Čím on si teď může pomoct, že mluví o vašem předsedovi, o tom, že tu schůzku zprostředkoval on? V čem mu to může prospět? Jakou to má logiku? Není to náhodou tak, že jste se k němu zachovali jinak, než on možná očekával? A že skutečně je tady nezávislá NCOZ, která šetří případ Dozimetr, a skutečně to bude padni komu padni? Jenom to nějakou dobu trvá. A pan Hlubuček prachobyčejně začal mluvit. To se dá čekat. Já si myslím, že my se k těm informacím dostaneme, ale je mi trošku líto vašich kolegů v pětikoalici, kteří teď tohle všechno zažívají. Myslím si, že jim to nemůže být úplně jedno, že to pro ně není radostné poslouchání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP