(15.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Dalším přihlášeným k faktické poznámce je pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Tak ten covid se opravdu panu ministru Síkelovi nepovedl, ten měl vynechat, a to nejenom z pohledu zdravotního, kdy sice zemřelo 35 000 lidí za nás, za naší vlády, ale dalších 8 až 10 000 zemřelo za vaší vlády, když už tady byl ten hodný covid a veškerá populace byla několikrát proočkovaná. Takže srovnáváme nesrovnatelné i po stránce zdravotnické. A tu bych chtěl opustit a věnovat se stránce ekonomické.

Měl jsem tu čest být v takzvané covidové komisi, kde za předsednictví současného ministra financí se rozhodovalo, nebo doporučovalo vládě, kam dát peníze, koho podpořit, koho udržet nad vodou. Díky tomu, že jste tam měli, tehdejší opozice, enormní požadavky a my jsme jim vyhověli, a já o těch požadavcích vím, byly někdy až absurdní, a my jsme se snažili poctivě vyhovět a pomoct co nejvíce zasaženým firmám, co nejvíce zasaženým OSVČ, tak proto ty firmy ještě do dneška fungují. A proto také došlo k zadlužení. A vy dneska díky tomu, že tady máme ještě funkční firmy, ale pod vaším vedením to jde všechno do kytek, tak díky tomu vlastně můžeme fungovat, můžeme vytvářet nějaké prostředky, ze kterých platíme pořád školství, armádu, zdravotnictví a tak dále. Takže nezlobte se, dneska nám vyčítat, že my jsme tehdy zadlužili - vy násobně víc zadlužujete v současné době, kdy to potřeba není, a přitom ubíráte peníze těm občanům, na které se vymlouváte, že jim vlastně chcete svojí činností pomoct. Ale děláte pravý opak!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Janulík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, k těm bezpečnostním hrozbám nebo respektive k hrozbám - já vidím dvě, o jedné jsem tady už mluvil, a to je dramatický pokles porodnosti, který nás postihuje, který se s námi povleče další desítky let, zářez v demografickém stromu bude fatální. A vůbec nezávidím těm, co přijdou po nás, těm generacím, protože se to projeví úplně drasticky na budoucnosti tohoto národa.

Ale aktuální hrozba, kterou vidím, tak je neproočkovanost bio bláznů, co se týče černého kašle, který se sem samozřejmě přihnal z východu, to může říkat kdo chce, co chce, ale když si spočítáte na prstech ruky počty dětí, které dřív či později, teď v dohledné době, v dohledných dnech, maximálně týdnech postihne ta infekce, a spočítáte si, jaké počty makrolidových antibiotik budeme potřebovat, tak z toho tedy já jako zdravotník mám docela obavu, protože my jsme neměli svého času ani penicilin - a ne tak jako ta kvanta makrolidů, které budeme potřebovat, a samozřejmě ty komplikace, ty děti musí praktici v první linii zachytit, což jim taky nezávidím, to bude ohromná práce teď na jaro. A samozřejmě ty komplikace se pak budou přesunovat do nemocnic. Takže nás zdravotníky čeká docela husté jaro. Ale já bych se tady zabýval touto hrozbou, ne tady těmi bláboly, které jsou o ničem, ale už bych někde hromadil opravdu a sháněl antibiotika, abychom na to byli připraveni. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní jsme vyčerpali všechny faktické poznámky i přednostní práva a budeme pokračovat ve vystoupení přihlášených do všeobecné rozpravy. Jako první je na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Lubomír Metnar. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, úplně v úvodu bych chtěla říct, že můj projev, když bych navázala na to, co tady předvedl pan ministr průmyslu a obchodu, bude slušný, nebude arogantní.

Já vždycky říkám, že když někdo dostane funkci, samozřejmě ministrem se můžete stát, když jste poslanec, to znamená, že voliči vám dají hlasy, ale můžete se ministrem i stát, když ty hlasy nedostanete, ale dostanete funkci. A musíte si uvědomovat, že jste pořád jeden z těch lidí, nejste žádný nadčlověk. Za rok, za dva můžete být úplně někde jinde. A tak jak jste dneska nahoře a myslíte si, že můžete prakticky všechno, že se můžete chovat tak, jak se chováte - vy víte, že já jsem určitě velmi bojovný člověk, že bojuju za ty věci - ale musím říct, že vaše chování a vystupování opravdu je plné obrovské arogance, obrovské přezíravosti, nadřazenosti. A to si myslím, že by každý politik, pokud chce být politikem, tak by se v žádném případě takto chovat neměl. A je to vaše cesta, vaše rozhodnutí. Já bych vás určitě ráda vyzvala, abyste kandidoval, abyste ukázal, kolik tím svým chováním a vystupováním byste získal podporu, kdybyste se takto choval. Já tohle v žádném případě neuznávám a musím říct, že si říkám, jestli to vůbec, takové chování a vystupování, máte zapotřebí.

I já bych se teď z tohoto místa ráda vyjádřila k tomuto humbuku, který se strhl poté, co pan předseda Babiš poslal soukromý e-mail pro své spolupracovníky omylem někomu jinému. Nemohu se totiž zbavit dojmu, že důvodem není jen to, že použil v soukromé korespondenci vulgární slovo, za které se následně omluvil, ale důvodem podle mě nemůže být ani to, že chtěl po svých kolezích, aby mu zjistili, jestli má ministr zahraničí děti. Z kontextu je totiž jasné, že chtěl informaci z veřejně dostupných zdrojů, kterou by využil jen k tomu, aby ministrovi ve Sněmovně řekl, že ohrožování našich dětí válkou je pro něj nepřijatelné, jako je nepřijatelné i pro mě a myslím si, že je pro většinu občanů České republiky. Kdo to chce pochopit, pochopí to. I někteří novináři, kteří pana předsedu většinou jen kritizují, to udělali. Takových komentářů moc nebylo, ale byly takové a já jim za to děkuji. Kdo nechce, nepochopí a vymýšlí si kolem toho nesmyslný příběh.

Já to ale čtu - víte jak? ANO vyskočilo v posledním průzkumu až ke 40 procentům. Beru to samozřejmě, toto číslo, s velkou pokorou, je to průzkum. A to samozřejmě muselo celou vládní koalici, včetně jejích voličů, pořádně zabolet a vyděsit. A to se pak, takto uniklý soukromý e-mail, náramně hodí. A tak se stalo to, že když chce pan Babiš po svém týmu podklad - nebo přípravu, tak se tomu říká u jiných politiků - křičeli vládní politici, křičela síť X a křičela také část médií, že si chystá složku. Ta hysterie ještě neutichla.

V neděli jsem si pustila pořad 168 hodin, kde názorová žurnalistika jenom kvete, a reportáž o panu Babišovi byl její zatím poslední a pořádně nahořklý plod. Ten tlak lidí, kteří se nemůžou smířit s faktem, že tahle vláda totálně selhává skoro ve všem, do čeho se pustí, je všudypřítomný. I pro mě - tato mimořádná schůze mi nijak mimořádná nepřijde. Nezlobte se, vážně mě nezaskočila, dala se čekat. Nic jiného totiž vládní koalice vymyslet neumí. Myslí si, že když míchá pro voliče ty svoje lektvary, stačí tam dát trochu Babiše a bude to stačit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP