(15.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Vy tomu opravdu pořád věříte? Když chodíte občas mezi lidi, nezdá se vám, že už je to málo? Že už to prostě nestačí? No samozřejmě že ne. Více jak dva roky nám tady vládnete, milí kolegové, vzali jste všechnu zodpovědnost na sebe. Vy jste říkali, jak jste na vládnutí připravení. Vy jste vykřikovali, že jste jediná spása téhle země. Tak se nedivte, že od vás lidé čekali daleko víc než jen to, že budete kydat špínu na pana Babiše. Čekali, že budete držet slovo, co slíbíte, to dodržíte, že budete pro ně pracovat. A taky že se za ně budete bít třeba v Evropě. Neprodáte nás tam.

Že s nimi budete otevřeně komunikovat. Nebudete nic skrývat a ani si z nich v komunikaci nebudete utahovat, tak jak to dělá pan Rakušan na svých výjezdech.

Ne pan Babiš, ale vy jste bezpečnostní hrozba, pane Rakušane! Vy a celá tahle vaše vláda. A já vám v tuto chvíli řeknu hned několik důvodů. Opravdových, reálných, žádné politické floskule. Jako ministr vnitra máte největší odpovědnost za vnitřní bezpečnost státu. Rádi říkáte, jak je pro vás důležitá. Včera to tady říkal pan premiér, říkala to tady paní Markéta Pekarová Adamová. Tak já vám ukážu na číslech a vašich činech, jak jsme na tom za vaší vlády.

Přečtu vám, jak to s námi jde z kopce v žebříčku nejbezpečnějších zemí světa. V roce 2017, tedy za vlády pana Andreje Babiše, jsme byli šestou nejbezpečnější zemí, rok 2022, posouváme se na 9. místo, rok 2023, posouváme se na 12. místo. A aktuálně šplháme až na 16. místo v rámci nejbezpečnějších zemí světa. To je vaše práce v praxi. Jak jsme na tom s kriminalitou? Kriminalita stoupá. Rok 2021 - za vlády Andreje Babiše, kolik jsme měli registrovaných činů? 87 730. Rok 2023 111 465 činů. Takže jinak mohu, mám tady tu tabulku, kdybyste ji někdo chtěl vidět, která jasně prokazuje, jakým způsobem kriminalita stoupá.

Další oblastí, kde ministr vnitra ohrožuje Českou republiku, je už dnes mnohokrát zmiňovaný migrační pakt. Pořád pan ministr tvrdí, že nedojednal kvóty a žádné nelegální migranty nám sem Evropa nikdy nemůže poslat. Pane ministře, vysvětlovala jsem vám to v debatě na Nově, na sociální sítí a ráda to udělám i teď. Pan Rakušan kvóty de facto dojednal a žádná garance pro nás nikde není. I když budeme chtít za migranty zaplatit, tak pokud se všichni migranti nepřerozdělí, může Evropská komise vyvolat krizové řízení a státům nařídit, aby převzali vyřizování žádostí o azyl. Navíc každý rok se o tom bude hlasovat kvalifikovanou většinou. Takže může nastat situace, že Česká republika může být přehlasována většinou dalších zemí a migranty nakonec stejně budeme muset přijmout. A pro to jste vy, pane ministře Rakušane, za Českou republiku zvedl ruku. Mimo jiné, když jsem zmiňovala ty nesplněné sliby, víte, co mělo hnutí STAN ve svém předvolebním programu? Můžete si to všichni najít. Solidarita má být dobrovolná. Ano, tahle věta tam stojí v kapitole, jak to s tou Evropou vlastně chtějí udělat. A pak ministr vnitra jede za Českou republiku do Lucemburku a zvedne ruku pro solidaritu povinnou. Smutné je to o to víc, že paní eurokomisařka pro bezpečnost po jednání trialogu ve svém vystoupení jasně řekla, že právě tuhle velmi náročnou pasáž ohledně povinné solidarity vyjednala Česká republika v rámci svého předsednictví.

No a nemůžu samozřejmě opomenout ani policisty, kterých je nedostatek. Například u nás v Karlovarském kraji jich aktuálně chybí 247. Je to nejvíce na počet obyvatel a dochází k tomu, že řada měst a obcí si začíná zřizovat městské policie, které si ale musí hradit ze svých prostředků. Kde se stala chyba? Podle mého názoru, a já jsem tady k tomu pana ministra mnohokrát vyzývala, aby zrušil a zastavil ten projekt slučování obvodních oddělení. Tím typickým příkladem je právě Karlovarský kraj, kde tento projekt probíhal. A musím říct, že jsou dnes u nás služebny, kde není ani jeden policista. To znamená, že určitě ta města, obce mají skvěle zajištěnou vnitřní bezpečnost.

A já bych se chtěla zeptat, jestli to pan ministr vnitra řeší. No, on to neřeší. On radši dělá svou marketingovou kampaň po českých hospodách a kulturních sálech. Když mu pan starosta Aše napíše - a on mi přímo tu esemesku poslal, kde požádal ministra vnitra, že má obrovský podstav a nedostatek policistů ve svém městě, tak mu pan ministr vnitra odepsal, že mu děkuje, ale že v tuto chvíli nemá čas.

Vloni byla rekordní inflace, i předloni, ale policistům ani hasičům se platy nenavyšují. Ti první, což jsou policisté, ale i hasiči, hasiči tedy dostali úplně nějakou minimální částku, tak přišli o příspěvky na stravné. Pan ministr vnitra, jak jezdí na ty své výjezdy, tak tam sliboval, že policisté peníze na stravné a navýšení platů dostanou. Já bych jenom chtěla upozornit na to, že je skoro konec března a návrh na změnu rozpočtu jsem zatím neviděla ani v eKLEPu, ani na vládě, takže ty sliby zase končí sliby. Tak jako minulý rok se říkalo, že se dají finanční prostředky na stravné, tak si to policisté museli zaplatit ze svých provozních prostředků. Teď už o to přišli úplně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP