(16.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A musím říct, že když jsem teď navštívila jak krajské ředitelství hasičů, tak krajské ředitelství policie, tak mě velmi překvapila informace, že Ministerstvo vnitra soutěžilo energie pro všechny své organizace, včetně právě třeba hasičů a jejich budov. A je velmi zajímavé, že cena, tak jak jsem dostala tu informaci, tak cena plynu se navýšila o 50 % a cena elektrické energie o 100 %. Ale hasiči ani policisté nedostali na to vysoutěžení, které tedy dělalo Ministerstvo vnitra, ani korunu. Takže to, co tady řekl můj ctěný kolega, pan Drahoslav Ryba, že na podzim již nebudou mít žádné finanční prostředky, že nebudou mít na naftu a na další věci, se zakládá na pravdě.

Co je ale hrozné, že od policie odcházejí elitní policisté. Stát se o ně neumí postarat. Podle mnohých je policie v rozkladu. A co s tím dělá pan ministr vnitra Vít Rakušan? No tak nejdříve udělal ten krok, že udělal z civilních zaměstnanců - to znamená ze sekretářek, z personalistek, z řidičů, udělal policisty - a nyní jsme se dozvěděli, že již je v eKLEPu novela zákona o služebním poměru, která přináší tu změnu, že policistou se může stát ten, kdo není občan České republiky, bude žít v České republice tři roky a bude mít zkoušku z českého jazyka. Podmínka státního občanství zrušena.

To myslíte vážně, pane ministře, to, co jste předložil k novele zákona o služebním poměru? Takže místo abyste udělal všechno pro to, aby vám elitní policisté z té policie neodcházeli, tak přicházíte s tímto návrhem, který tedy v současné chvíli je v systému, a budeme se tady s vámi o něm určitě bavit. Musím říct, že pan ministr vnitra, co se týče právě oblasti bezpečnosti, oblasti policistů, hasičů, tak nedělá nic. A musím říct, že nezvládá svou práci, a jsem přesvědčena o tom, že tak jak on tady hovoří a tak jak tady včera on vystupoval, tak beru, že on je hrozbou této země. A přesto včera, jak tady vystupoval, tak mu opravdu není hanba, aby tady vystoupil, s čím tady vystoupil, a poučoval, moralizoval, káral. A já bych ho tady z toho místa chtěla k něčemu vyzvat. My jsme měli bezpečnostní výbor. Na ten bezpečnostní výbor přišla i paní ministryně obrany Jana Černochová. A my jsme tam měli zástupce bezpečnostních služeb, kteří se vyjadřovali, samozřejmě v režimu tajném, ale vyjadřovali se, jak se choval a jak postupoval premiér Andrej Babiš ve vztahu k bezpečnosti České republiky. A já budu požadovat, aby tento bod byl znovu zařazen na bezpečnostní výbor a aby si ho speciálně přišel poslechnout pan ministr vnitra Vít Rakušan a další členové vlády. Protože kdybyste si to poslechli, tak byste tady neříkali ty nesmysly, které tady říkáte.

Opravdu se nedivte, že vám lidé nevěří, milá vládo. Že za vámi nejdou, že nemají pocit, že jste jejich vláda. Jste asociální, arogantní a často velmi nekompetentní. To je už dnes po dvou letech jasné většině společnosti. A šaráda s e-mailem, u které vám asistují některá provládní média, na tom vůbec nic nezmění, ba naopak. Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Lubomír Metnar a připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi také, abych se vyjádřil k tomu dnešnímu tématu.

Nekompetentnost, nekoncepčnost, chaotičnost a arogance. To je nejčastější důvod rekordní nedůvěry lidí v tuto vládu. Vládě věří jen 17 % lidí, a to jsou dokonce nejnižší čísla na světě. Takto vás lidé hodnotí. Vaši politiku, kterou teď předvádíte. A dnes jen potvrzujete, že tato čísla jsou oprávněná. A co na to pan premiér? Ten se vyjádřil, že ho průzkumy nijak netrápí, asi tak stejně jako lidé v České republice.

Co se týče důvěry v naši armádu, Armádě České republiky důvěřovalo v roce 2020 78 % lidí, v roce 2021, po roce covidové pandemie, to bylo 74 % a za vlády hnutí ANO se důvěra pohybovala mezi 72 % až 78 % důvěry. Podle posledního průzkumu z počátku letošního roku poklesla důvěra v armádu na 62 %. Toto jsou výsledky této vlády, která snižuje důvěryhodnost institucí a nyní si dovoluje hnutí ANO, pana Andreje Babiše, nazývat bezpečnostní hrozbou.

V této situaci musím připomenout a zdůraznit, že to bylo za vlády ODS, která zapříčinila více než stamiliardový vnitřní dluh armády. Byla to právě ODS, která nechala spadnout výdaje na obranu na 42 miliard korun. Naopak poté, co nastoupilo hnutí ANO na rezort obrany, začal se trend obracet a výdaje na naši obranu stouply o 100 %. Jenom připomenu, protože čerpám z tvrdých čísel, výdaje na obranu rostly tehdy historicky nejvyšším tempem. Ve srovnání s rokem 2013 stoupl rozpočet obrany ze 41,5 miliardy korun na 85,4 miliardy v roce 2021, tedy o více než 100 %. Za hnutí ANO na rezortu obrany už za působení pana ministra Martina Stropnického se podařilo prodloužit nájem gripenů od října 2015 do roku 2027, a to za 1,7 miliardy korun ročně. Částka nájmu byla výhodnější než původní od roku 2005, která činila výši 1,9 miliardy korun ročně. A jaká jsou nyní fakta o vyjednávání s dalšími dodavateli nadzvukových letounů o prodloužení nájmu gripenů? Nabídku na prodloužení pronájmu gripenů dostalo potom, co už jsme všichni věděli, že se bez téměř diskuse, rozhodli nakoupit nadzvuková letadla F-35.

Nabídka je logicky dražší. Za pronájem gripenů včetně servisu a výcviku od roku 2015 platíme 1,7 miliardy ročně, teď na stole leží nabídka do roku 2035 na celkovou částku 34,8 miliardy korun včetně modernizace a výcviku, z toho pronájem čtrnácti letounů JAS-39 Gripen s podporou provozu a leasingovým poplatkem činí 21 miliard korun, tedy s roční splátkou 2,63 miliardy korun. Roční splátka gripenů je tak skoro o miliardu vyšší, což není překvapením, když se obrana s výrobcem gripenů nenamáhala příliš bavit. Ministryně obrany se snaží tato fakta, která jsou uvedena v oficiálním dokumentu pro program nadzvukového letectva, zpochybňovat a tvrdit, že zcela jistě vyjedná lepší podmínky než hnutí ANO v roce 2015. Velice rád bych jí to přál, ale zatím to tak nevypadá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP