(16.20 hodin)
(pokračuje Lubomír Metnar)

Další příklad. Do čela státního podniku VOP CZ bez výběrového řízení ministryně obrany jmenovala funkcionáře ODS Marka Špoka. Tento strategický podnik má v České republice zastřešovat zakázku (na) pásová bojová vozidla za více jak 60 miliard korun a nyní se podnik opět dostal do závažných personálních a finančních problémů. Ředitele VOP CZ Marka Špoka jsem ze stejné pozice v roce 2019 zcela oprávněně odvolal, před jeho znovujmenováním bez výběrového řízení jsem varoval. Předtím, než byl Marek Špok mnou odvolán, nedokázal podnik vést a pod jeho vedením se podnik dostal do tak špatné situace, že neměl ani na výplaty pro zaměstnance. Už po jeho jmenování jsem říkal, že o důvodu nominace pana Špoka nechci ani spekulovat. Ze situace, v jaké podnik byl, trvalo novému vedení přes dva roky, než se mu podařilo otočit směr a vyvést podnik z červených čísel. Svá slova opírám o fakta, se kterými jsem se setkal během svého působení na rezortu obrany, a každý si může udělat obrázek o stavu VOP CZ z výročních auditovaných zpráv, které jsou veřejné. Je jasně vidět, že minulé vedení vyzvedlo podnik z nejhoršího. Důvodem opětovného instalování tohoto ředitele nemohla být jeho dobrá práce. Tak co tedy?

Teď se krátce zmíním o koncepci, o strategickém dokumentu Koncepce výstavby Armády České republiky 2035, neboli zkratka KVAČR 2035, který byl schválen bez hlubší analýzy války na Ukrajině a dalších bezpečnostních konfliktů ve světě. Rovněž tak byl schválen bez předchozího schválení obecnějšího dokumentu, kterým je dlouhodobý výhled obrany, ze kterého měl vycházet. Oproti KVAČR 2030, to znamená předchozího, který byl schválen v roce 2019, kromě pořízení F-35 nebyly definovány nové modernizační projekty, jako například raketomety či rozšíření protivzdušné obrany. Přes výrazné a skokové navýšení rozpočtu oproti minulému KVAČRu 2030 došlo k nedostatečnému odůvodnění posunutí realizace projektu, jako jsou lehká útočná vozidla, C-RAM nebo samohybné minomety. V KVAČRu 2035 není konkrétněji řešen problém nedostatečného pokrytí území České republiky pozemními protivzdušnými prostředky, anebo alespoň není zmínka, zdali se Česká republika zapojí do německého projektu protivzdušné obrany, který se jmenuje European Sky Shield Initiative. Rovněž u KVAČRu 2035 není dostatečně řešena, jak vyplývá z dokumentu, obranná strategie, příprava naší armády na vedení dlouhotrvajícího konfliktu obranné války vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem, tedy v KVAČRu 2035 není dostatečně řešeno rozvinutí válečné armády a s tím souvisejících kroků.

Další věc, která mě trápí, to jsou nábory vojáků do armády. Nábory se rezortu obrany také nedaří. V roce 2022 byl čistý přírůstek pouze 219 vojáků z povolání a v roce 2023 o nic lepší, pouze mírně lepší - 600 vojáků. Všichni známe plány, že v roce 2030 má být tedy 30 000 vojáků z povolání, kdy při současné odchodovosti, která je velmi vysoká, to je velmi ambiciózní plán. Obdobně je to u aktivních záloh, kde je plán do roku 2030 10 000 členů aktivních záloh.

Naše armáda má druhý nejvyšší věkový průměr a zmrazení platů na tento rok po skokovém navýšení rozpočtu je další nesmyslný krok Ministerstva obrany. Letos klesl poměr mandatorních výdajů v rámci celkového schváleného rozpočtu z 19 % na letošních 14 %. Od roku 2004 do roku 2013, tedy za devět let, se nepodařilo navýšit počet vojáků z povolání a naopak konečný počet v roce 2013 byl o 114 vojáků nižší než v roce 2004. Tady pro srovnání, po nástupu hnutí ANO na rezort se podařilo za osm let navýšit počet vojáků z povolání o 5 257 vojáků. Vláda pětikoalice za dva roky navýšila počet vojáků z povolání pouze o 819.

Na závěr mi dovolte - mohl bych tu uvést mnoho dalších příkladů a jasných čísel, jak vláda Andreje Babiše posílila obranyschopnost České republiky. To jsou fakta černé na bílém. Tato čísla jasně dokládají, že za vlády Andreje Babiše se navýšil rozpočet Ministerstva obrany o 100 %, o 21 % vzrostl objem investic do obrany, zbavili jsme se závislosti na ruské technice, stabilizovali jsme státní podniky, navýšili počty vojáků z povolání a byli jsme spolehlivým partnerem NATO. Opakem je současná vláda, která má jediný program, a to je Antibabiš, a místo výsledků jedinou univerzální výmluvu na vše, a tou je Andrej Babiš. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku. K ní se přihlásil pan poslanec Hofmann.

Než mu udělím slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Kott Josef od 15.15 z rodinných důvodů, Olšáková Eliška od 14 do 16 - pracovní důvody, Síla Jan od 15.30 do 18 - pracovní důvody, Skopeček Jan od 15 do 20 - pracovní důvody, Tureček Karel od 18 hodin - pracovní důvody. Z členů vlády se omlouvá Pavel Blažek po celý jednací den - pracovní důvody a Martin Dvořák od 15.30 se omlouvá z pracovních důvodů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo. Vaše faktická.

 

Poslanec Jan Hofmann: Já vám děkuji za slovo. Já se tedy předem omlouvám, protože musím říct, že jako program Andrej Babiš jsem za dva a půl roku nikdy nerealizoval. Budu reagovat čistě jenom na to vystoupení k obraně a hlavně to, jak vlastně hnutí ANO to tady myslelo s námi dobře, s tou obranou. Jak dělalo úplně úžasné investice.

Hnutí ANO nastoupilo v roce 2013 k vládě. Mělo ministra financí a ministra obrany. V roce 2013 byl rozpočet, výdaje... (Poslanci ANO: 14. ledna!) Ale 25. 10. 2013 byly volby, takže už tady... Dobře, tak můžeme začít rokem 2014. V roce 2014 došlo totiž k rekordu ve výdajích v procentech k HDP. Byl to historicky nejnižší rozpočet na obranu. Je to 0,96 %. Jestli si myslíme, že hnutí ANO si řeklo, že takhle tedy asi už je to dost málo, tak se docela pleteme, protože další rok 1,05 %. Další rok 0,97 %. To už jsme v roce 2016. Tři roky už vládlo hnutí ANO a rozpočty byly okolo 1 %, nikoliv okolo 2 %. Když byla krize v době, kdy tady byla ODS v roce 2009, byl rozpočet 1,64 %. Bylo to tedy daleko víc. V letošním roce jsme na 1,53 % - respektive v tom minulém roce, v letošním roce se blížíme 2 %, respektive měla by být 2 %. Já si myslím, že tohle je docela vypovídající, a myslím si, že říkat, že jsme navýšili ze 40 na 90, a nezmínit také ten růst příjmů (Předsedající: Čas.) do státní kasy, je trošičku zavádějící. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuju. Nyní s faktickou pan poslanec Metnar, poté pan poslanec Růžička. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP