(16.30 hodin)

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo. Já si jenom dovolím krátkou reakci na svého předřečníka, kolegu z výboru pro obranu, pana poslance Hofmanna, prostřednictvím vás, paní předsedající. Je třeba si uvědomit, pane kolego, že ANO nastoupilo a bylo ve vládě od roku 2014. Ale uvědomte si, jak víte, rozpočet na rok 2014 byl připravován vaším ministrem za vaší vlády rok dopředu, tak jak se to činí. Takže tyto argumenty já příliš neberu.

Věřte mi, pracoval jsem se závěrečnými státními účty a je to faktografie. Kolikrát tady slyším, že ostatní země, že byla krize. Ani tento argument neberu, protože vám vyjmenuji země, které v tu dobu, když byla krize, navyšovaly - Německo, Polsko, Velká Británie, Rumunsko, Španělsko, Slovensko a další, pobaltské země. Takže takto to jsou fakta. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. K faktické se přihlásil pan poslanec Pavel Růžička a poté opět pan poslanec Jan Hofmann. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, paní předsedající. Víte, pane poslanče Hofmanne, prostřednictvím paní předsedající, já jsem měl to štěstí, že v té době, kdy ODS vládla Ministerstvu obrany, tak jsem v té armádě sloužil. A můžu vás ubezpečit, že to, co musel dávat dohromady potom pan ministr Metnar, aby si vojáci mohli koupit ponožky, aby si mohli koupit košili, aby si mohli koupit maskáče, to nebylo. Neměli jsme peníze na to, abychom vůbec mohli cvičit, protože nebyla nafta. Tak vládla ODS Ministerstvu obrany. Prostě nebylo vůbec nic, protože jste tam měli skvělýho Dalíka, který tam dělal podvod za podvodem a seděl za to. A to jde za odéeskou. Takže já se vůbec divím, že tady vystupujete. Být ODS, tak se stydím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze. Budeme pokračovat další faktickou poznámkou. Tu má pan poslanec Jan Hofmann. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hofmann: Já jenom zareaguji na ten rok. Dobře, můžeme si vzít za příklad rok 2016, kdy už tedy tři roky tady bylo hnutí ANO a byly ty výdaje 0,97 %. Můžeme se na to i podívat, že v roce 2021 bylo pouze 1,39 %. To znamená stejně jako v roce 2008 za dob ODS. Takže asi zhruba tak nějak stejně.

Že vojáci neměli ponožky. No, já musím říct, když se podívám na ta čísla a vlastně ty dva rozpočty, které jsou nejnižší, ony vlastně za dob hnutí ANO, tady jsou, dokonce šest rozpočtů bylo nejnižších vůbec výdajů v procentech HDP, tak to si myslím, že ty ponožky si ti vojáci šest let pak museli asi také kupovat sami, zřejmě.

Já ještě zareaguji na jednu věc. Protože my máme nějaké závazky samozřejmě v rámci hnutí ANO. Byla tady zmíněna těžká brigáda, to znamená tanky, bojová vozidla pěchoty, a my jsme za vlastně těch osm let pro to neudělali asi tady vůbec nic, protože bohužel tanky nemáme. Jediné tanky, které dnes tady jsou, jsou ty darované od Německa. Pásová bojová vozidla pěchoty - byla podepsána teď ta smlouva, ale v podstatě na vozidla, která jste řešili i vy, takže tam došlo k dotažení té konečné akvizice. Myslím si, že těžká brigáda teď konečně může začít, nastartovat to budování, a myslím si, že ty tanky, které se dojednaly s německou stranou, už budou konečně v armádě dodány. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Budeme pokračovat v sérii faktických poznámek. Jako první vystoupí pan poslanec Lubomír Metnar, připraví se pan poslanec Pavel Růžička. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji, pane předsedající za slovo. Tak abychom to uvedli. Všichni víme, co je pohyblivé, protože konstanta je a závazek České republiky 2 %. A to, že je HDP ročně podle makroekonomických údajů pohyblivé a že se z toho vypočítá vždycky ta nominální hodnota. Ono je vždycky dobře držet ta procenta, ale za procenta si vojáci nic nekoupí. Tak to jenom připomenu. V roce 2013, ještě za vaší vlády, nominální hodnota 42 miliard, nebo necelých 42; v roce 2014 42 miliard, co hnutí ANO zdědilo ten rozpočet; v roce 2015 43,8. V roce vámi zmiňovaných, kdy to procento kleslo, ale nominálně už je to 47,8 miliardy a v roce 2017 52,5 miliardy. Takže v nominálních číslech, která jsou důležitá, to rostlo nahoru. Takže opět tento argument je lichý.

A co se týče BVP a těžké brigády, zase s vámi nemohu souhlasit, pane kolego. Ano, projekt pásové bojové vozidlo jsme řešili na naší vlády, protahoval se, několikrát jsme se o tom bavili, ale určitě pokračovat nebude. Tanky byly naplánované na rok 2026, ale vy je odsunujete. Vy odsunujete minomety až na 35, což bude součástí těžké brigády. Takže to je realita. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Pavel Růžička, připraví se pan poslanec Lubomír Wenzl, Jan Hofmann. Prosím.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji. Já budu o tom mluvit ve svém vystoupení, ale tedy abychom si to porovnali. Naše vláda měla v těžké brigádě v KVAČRu 2030 stanovené jasné cíle. Pásové BVP 2025, vaše vláda to odsunula do roku 2030; bojový tank 2028, vaše vláda to odsunula do roku 2030; dělo NATO 2024, vaše vláda to odsunula do 2027; systém řízení palby naše vláda 2023, vaše vláda 2027; samohybný minomet 2025, vaše vláda 2035; těžká brigáda - s kým chcete bojovat? S tím Rusem? V roce 2030 nebo 2035? Vždyť to je směšné! Plovoucí doprovodné mosty, naše vláda 2024, vy jste to odsunuli do roku 2028; modernizace pandurů, naše vláda 2028, vaše 2029; lehké útočné vozidlo - vojáci brečeli, že potřebují lehká útočná vozidla, na výboru - naše vláda 2024, vaše vláda 2035; schopnost C-RAM naše vláda 2027, vaše vláda 2035.

Vážení občané, tato vláda bude na boj s Ruskem připravena od roku 2035 a dál. Doteď nic nedělá.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Lubomír Wenzl, připraví se pan poslanec Jan Hofmann. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já navážu vaším prostřednictvím na kolegu Růžičku. Byla tady zmíněna technika, roky, kdy by měla být za vlády ANO doplněna pro armádu a jak to bude teď za vlády pětikoalice.

Já bych se chtěl zmínit ještě o jedné věci, a to tady moc nezaznělo, nábory, byť z okraje projevu pana Lubomíra Metnara, vaším prostřednictvím. Je třeba si přiznat, když se podíváme na název dnešní schůze, Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku, a je namístě zde říci, že nábory se nedaří. Tím pádem jsem přesvědčen o tom, že cílové stavy 30 000 vojáků v činné službě a 10 000 aktivních záloh v daném termínu splněny nebudou, když vezmeme čísla, kolik se podařilo znáborovat. To já třeba osobně vnímám jako jednu z možných hrozeb pro Českou republiku, že nesplníme cíle týkající se vojáků v aktivní službě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Jan Hofmann s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jan Hofmann: Děkuju za slovo. Děkuju panu kolegovi Růžičkovi, že nám tady přednesl, prostřednictvím předsedajícího, ten plán, který zůstal bohužel za osm let pouze na papíře. Nezměnilo se tam v podstatě nic. Takže zůstalo pouze u plánů. Já jen dodám k těm číslům ještě k tomu rozpočtu, jak jsme se tady bavili, že docházelo k navyšování rozpočtů. Samozřejmě když navyšujeme příjmy z HDP, tak nám logicky naskakují ta čísla. Jenomže ta čísla měla být dvojnásobná: 0,97 %, pokud bylo 52 miliard, tak to mělo být kolem stovky miliard. To znamená, za ten jeden rok vznikl dluh 50 miliard v tu chvíli. Jo? Je to tak. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec David Kasal, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Všechno jsou to faktické poznámky.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane místopředsedo. Já se vyjádřím vaším prostřednictvím k panu poslanci Hofmannovi. Vy tady říkáte plány. Já vám jenom řeknu, jako když jste se bavil s těmi vojáky, tady jsme se bavili o ponožkách, ale oni si chodili do army shopu, kupovali si kevlarové helmy a další věci. A to bylo za vaší vlády! Za vaší vlády.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Patrik Nacher s faktickou poznámkou. Je to poslední faktická poznámka. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP