(18.50 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

A bod 3. Předkládání seznamu všech veřejných zakázek, kde vláda využije nouzový stav k možnosti k nákupu bez výběrového řízení.

A teď potom bod II, aby to tady zaznělo přesně: žádá vládu, aby předložila Sněmovně zprávu o opatřeních učiněných s využitím nouzového stavu do 30 dnů od schválení tohoto usnesení. - Ale nouzový stav, nevím, jak dlouho platil. Týdny. Ne jako celá ta doba. Toho se týká to usnesení.

A pak mám, bych řekl, já nechci říct ani radu, ani doporučení. Ale já si myslím, že tady někteří z vás, milé kolegyně, milí kolegové, jako hrozně snadno žonglujete s tím, co se na tom Východě odehrává. Znesvářené strany, znepřátelené strany. Tak prostě se pohybujete s lehkostí nad těmito těžkými tématy. Tak já tentokrát nebudu říkat knihu odborně historickou, nedávno vyšla knížka, která se jmenuje Evropanka, napsal ji autor Alexej Sevruk, který koneckonců pracuje u nás v Památníku národního písemnictví. A jsou to vzpomínky babičky jeho, Ukrajinky, z regionu Polesí. To je taková část ještě málo známá, nebo ne tak běžně známá právě v tomto prostoru. A ona vzpomíná na to, co se tam odehrálo během 20. století. Za holodomoru, za druhé světové války, represe stalinské před válkou, po válce a tak podobně. Tak si to jenom přečtěte, a pak tady, pane poslanče Langu a další, mluvte o znesvářených stranách a o tom, co se tam na tom Východě odehrává.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Juchelka, připraví se paní poslankyně Peštová a pak pan poslanec Brabec. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Já už tady budu taky naposledy vystupovat k tomu usnesení, aspoň si každý udělá obrázek sám. To usnesení jste, pánové, nerevokovali. To usnesení pořád platí. (Ministr Baxa ukazuje řečníkovi list papíru.) Ano, je to toto usnesení, které jsme vám vytiskli, protože ani o něm nevíte, že existuje. Takže ho máte od nás, vám gratuluji.

Já můžu říct, že my nechceme žádnou flikovanou zprávu, která bude dělána po dvou letech nějakým způsobem zpětně. My jsme ji očekávali v tom daném termínu, pro který jsme hlasovali. A hlasovali jsme pro něj tak, jak říká pan ministr Baxa správně, že by měl být 30 dnů poté, co jsme ho přijali toto usnesení. Pro mě, pokud jste tady toto nesplnili a tu zprávu nemáte, je to pohrdání Poslaneckou sněmovnou, protože jste nedodrželi tady toto usnesení. A dle mého názoru to, jakým způsobem se tady vymlouváte, jakým způsobem tady manipulujete s informacemi a říkáte ty věci teď, jak říkám, že jste schopen uvařit z polévky čtyřchodové menu, tak si myslím, že vy jste tou bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku. Právě proto, že nejste schopni ani dát to, co Poslanecká sněmovna v tom nejdůležitějším pro vás, čím tady žonglujete celé dva roky, a to je konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, dát dohromady tady toto, co po vás chceme, to, pro co jste hlasovali, to, co je vaší povinností kontrolnímu orgánu vlády, což je Poslanecká sněmovna, dát a předložit. Můžete to tady držet třeba dvě hodiny (Ministr stále stojí před řečníkem s usnesením v ruce.). Pravdou je, že jste prostě tady toto usnesení nedodrželi, že je pořád v platnosti, nerevokovali jste ho. A já vám to řeknu na rovinu: my vám kašleme na nějaké zpětné zprávy, které jsou po dvou letech, kde si řekněte co a jak. To mělo být po měsíci, mělo to být aktuální a měl tam být právě díky tomuto usnesení (Předsedající: Čas.) i ten plán B.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Peštová, pak pan poslanec Brabec a pan ministr Baxa. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem chtěla reagovat na pana poslance Michálka. Nevím, asi někam odešel. (Jmenovaný se hlásí z pléna.) Jo, dobře, já jsem vás neviděla, já se omlouvám. A chtěla jsem zareagovat na vás. Vy jste si chtěli, vy jste tady říkal o tom usnesení, jakým způsobem jste to připravovali, abychom na tom my spolupracovali. Pane poslanče Michálku, prostřednictvím paní předsedající, tu schůzi jste před osmi dny po tiskovce, nebo devíti dny po tiskovce vyhlásili tak, že schůze bude svolána na základě e-mailu, který se dostal na veřejnost a který byl soukromým e-mailem pana Babiše. To byla vaše tisková zpráva, respektive tak jste vystoupili do médií. To byla vaše message. Nikdo nepočítal s tím - samozřejmě my jsme věděli, že nemáte nabito, ale nikdo nepočítal s tím, co z toho vy uděláte. A pak jste si vymysleli tuto vlastně schůzi, kterou jste nazvali Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku, jo? Původně jste chtěli grilovat úplně někoho jiného a pak jste zjistili, že máte málo nabito, tak jste to museli trošičku okořenit a dát tomu větší šťávu, tak jste našli toto. Pak jste přišli s nějakým usnesením, které jste si sami vytvořili. A teď nás budete šroubovat: jestli tohleto neodhlasujete, tak! Ne, to není tak, přece o tom to není, jo? My jsme si připravili nějaké svoje usnesení, jestli vy nám naše usnesení neodsouhlasíte, tak přece není povinností naší, abychom my odhlasovali vaše usnesení. O tom je přece demokracie, ne? Abychom my si řekli, pro co budeme hlasovat a pro co hlasovat nebudeme, a ne že nás tady budete neustále šroubovat do toho, že když nebudeme mluvit jako vy, tak mluvíme proti vám. Na shledanou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Brabec a připraví se pan ministr Baxa. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Ještě jednou děkuju. Já budu opravdu stručný. A k tomuhle už opravdu vystupuji naposledy. Ale opět se prosím zamyslete všichni, jak tady sedíme a teď bez ohledu na to, v jakém dresu sedíme nebo v jakém dresu momentálně jsme, nad tou absurditou, kdy - a navážu na pana předsedu Michálka, vaším prostřednictvím, paní předsedající - nad tou absurditou, kdy vy napřed svoláte tuhletu schůze s tím, že v roli sprostého podezřelého je tady opozice - já tady mluvím za hnutí ANO - jakou my jsme tedy bezpečnostní hrozbou. Potom se samozřejmě během průběhu ukáže, že žádnou bezpečnostní hrozbou nejsme, což si myslím, že vám asi řekla celá řada politologů v průběhu a celá řada novinářů jinak vám celkem nakloněných. Ale nakonec si ještě pan předseda Michálek řekne, no tak my jsme si mysleli, že se s námi dohodnete nějak na tom usnesení. No jo, vážení, ale to byste museli tu schůzi svolat neutrálně na téma Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku jako důležitý bod, stejně jako jsme svolávali my mimořádné schůze ke covidu, kde ale nebylo to, kdo to zavinil nebo kdo je vinen, ale kde tam byla debata o tom, co s tím. Ale vy nás napřed obviníte, že jsme bezpečnostní hrozbou, a pak nakonec řeknete, no tak se s námi pojďte nějak domluvit na tom usnesení. Nepřipadá vám to opravdu trošku jako mimo? Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nikdo s faktickou poznámkou už se dále nehlásil. Pan ministr Baxa stáhl. Dovolte, než překročíme dál, ještě musím načíst omluvy. Omlouvá se pan předseda Babiš od 18.25 ze zdravotních důvodů, paní předsedkyně Schillerová od 17 do 18.30, ale už samozřejmě paní předsedkyni vidíme v sále, pan poslanec Staněk od 18 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Wenzl od 20 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Zborovský od 18.30 z osobních důvodů a pan ministr Baxa od 20 hodin do 22.15 z pracovních důvodů.

Nyní je na řadě pan poslanec Vondráček, kterého ale v sále nevidím. Takže požádám pana poslance Lochmana. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkný podvečer, paní místopředsedkyně, vážení kolegové, vážené kolegyně, vážený pane ministře. Tak se to povedlo, já jsem dělal tolik koleček tam, myslím, že to za tu hodinu a půl, ale povedlo se to, byla to šťavnatá diskuse, která zde byla. A pojďme se v některých věcech vrátit k tomu, kvůli čemu tady ta schůze byla svolána.

Nyní tady také zaznělo, že to mělo být ještě více neutrální. Mně přijde ten název velmi neutrální, velmi podstatný. Kdybychom se vraceli k tomu e-mailu, díval bych se na neutralitu těch slov tam, tak to bychom byli trošku v jiné dynamice.

Každopádně já jsem tu během těch posledních dvou dnů slyšel mnoho různých odkláněčů se od tématu. Jeden kolega tu včera večer prohlásil, že je to jak od Aše k Tatrám. Ono je to správně od Šumavy k Tatrám, ale opravdu někteří se posouvali na různá témata, ale myslím, že důležité je se bavit o tom hlavním, proč jsme se dneska potkali, včera a dnes, a to jsou právě ta bezpečnostní rizika. Nebojte se, už jsem tady vystupoval několikrát, nebudu příliš dlouhý. Současně chci ta rizika především pojmenovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP