(18.40 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych taky chtěla zareagovat na pana ministra Baxu. Pane ministře, já jsem samozřejmě, zaprvé jsme to tady odhlasovali toho 14. dubna (?) 2022, ale v každém případě vy sem předkládáte další usnesení, aniž byste splnili usnesení, které vám bylo uloženo už předtím. Jako já si připadám tady jak Jiříkově vidění. Mně připadá tohle, je to stejné jako to, co dělá Brusel. Máme cíle a my nejsme schopni ty cíle splnit, tak si dáme ambiciózně ještě další cíle. Ale tady to usnesení jednoznačně říká, co jste pro to udělali. Vy jste tady měli jednoznačný úkol, nebo bylo vám zadáno, abyste udělali všechno pro to, aby došlo k tomu rychlému ukončení konfliktu. A teď my chceme vědět, co se v té diplomatické sféře, co se udělalo. Co jste udělali za kroky k tomu? To znamená, co udělala naše diplomacie? Nebo jestli vy jste dali úkol naší diplomacii, aby zahájila nějaké v rámci Evropské unie jednání. Kam došli? Co pro to udělali? Prostě nějaké vyhodnocení. A místo toho vy sem přijdete s dalším usnesením. Vždyť je to přece nelogické.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan ministr Baxa. Pane ministře, prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Já už mám teď přímo ten text toho usnesení. Já si myslím, kolegyně a kolegové, že ho plníme naprosto. Jenom připomenu, že to usnesení bylo přijato 29. března 2022, měsíc po zahájení toho konfliktu. Intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. Co jiného je teď koalice, kterou dala diplomatickou cestou dohromady Česká republika na nákup granátů pro Ukrajinu? Buď máme vojenskou pomoc, kterou my vyčíslujeme, patříme mezi přední státy, které podporují Ukrajinu dodávkami zbraní a zcela konkrétního vojenského materiálu z rozhodnutí naší vlády, to je zcela konkrétní vojenská pomoc. A pak se, pane poslanče Juchelko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, paní poslankyně Peštová, prostřednictvím paní místopředsedkyně, ptáte na diplomatické kroky a já to tady říkám. Co jiného je česká iniciativa na dodávku 800 000 kusů munice na Ukrajinu? Obrovský úspěch české diplomacie, jehož cílem je klíčová pomoc Ukrajině. Anebo vystupte tady a řekněte, že diplomatické kroky k ukončení konfliktu ve vašem pojetí, a to se ukáže při tom hlasování, znamená, jak tady říkal pan poslanec Lang, jsou to dvě znepřátelené strany. Jo, jsou to dvě, relativizace toho konfliktu, jsou to dvě znepřátelené strany. Já tohle pojetí odmítám, a proto odpovídám na vaši otázku. Diplomatické kroky, naposledy obrovský úspěch české diplomacie, české zahraniční politiky, Česka jako země samotné v iniciativě, kdy se dalo dohromady, nemýlím-li se, 18 států na nákup munice pro ukrajinskou armádu. To jsou zcela konkrétní diplomatické kroky. A takových byla celá řada. Domluvy na sankčních seznamech a podobně. Česká diplomacie vyjednává ve prospěch ukončení konfliktu na Ukrajině v té podobě, aby nezvítězilo Rusko.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Juchelka a připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji. Pan ministr je opravdu přeborník v tom, jakým způsobem dokáže těmi řečmi udělat nebo uplést něco z něčeho. Já si myslím, že on z vody dokáže uvařit předkrm carpaccio, hovězí polívku, vepřo knedlo zelo a třešňový dort dohromady, čtyřchodové menu.

Takže pane ministře, tady toto usnesení bylo 29. března. A 29. dubna, 30 dnů poté, měla být zpráva vlády, která měla být předložena Poslanecké sněmovně. Ta zpráva existuje, nebo ne? Protože pokud existuje, tak mě zajímá, jestli je tam skutečně to v té zprávě na konci dubna 2022, že Česká republika bude diplomaticky iniciovat nákup munice. To se domnívám, že to je záležitost třeba posledních dvou měsíců. Takže nám tady jednoduše lžete. Takže mě zajímá, já chci vidět písemnou zprávu, kterou jsme si tady odhlasovali, že vláda má předložit do 30 dnů, do 29. dubna roku 2022. Před dvěma lety tady měla být. Pokud jste před dvěma lety věděli, jakým způsobem za dva roky bude vypadat konflikt na Ukrajině a že budete dělat diplomatické styky s tím, že chcete nakoupit munici pro Ukrajinu, tak chci vidět, že to v té zprávě skutečně je.

Ale znovu opakuji, hnutí ANO podporuje veškeré kroky, které tato vláda na Ukrajině dělá, ať už z hlediska vojenské pomoci, humanitární pomoci. Říkám, my jediní jsme dali ze všech stran 10 milionů na humanitární pomoc na Ukrajinu. Dokonce předseda Babiš zaplatil ze svých peněz tisíce eur na autobusy, které hned po konfliktu odvezly ukrajinské uprchlíky. Takže já se ptám, kde ta zpráva je? Chci ji vidět! Máte ji?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní na řadě paní poslankyně Peštová, připraví se pan předseda Michálek a následuje pan ministr Baxa. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře, já si myslím, že mám technické myšlení, a já jsem se ptala na jednoduchou otázku. Vy jste mi na ni odpověděl tím, že nákupem munice ukončíme boje tedy jako, jo? Já jsem se ptala, co diplomatické služby udělaly k tomu, aby udělaly všechno pro to, aby ten konflikt se ukončil. To tam v tom usnesení je. A vy mi na to odpovídáte: nakoupili jsme munici. To přece je nesmysl. Já rozumím tomu, že nechcete... že chcete, aby obě dvě strany byly vyvážené. A ta jedna nebyla prostě v pozici odstřelování té druhé, protože to je mnohem větší, že jo, rozumím tomu, nejsem žádný válečný expert. Ale já říkám, poslouchala jsem mnoho lidí a myslím si, že oni jsou mnohem fundovanější, než jsem já, renomovanější. Teď nedávno jsem poslouchala Cyrila Svobodu, velice zajímavé to bylo, a on to tam vysvětloval, že rozumí tomu, že musíte podporovat tu Ukrajinu, nemůžete ji nechat padnout, ale souběžně musíte jednat o tom, aby ten konflikt byl ukončen. A pak samozřejmě to, co tady řekl můj ctěný kolega Foldyna, to je přesně ono, to je ta diplomacie. Musíte to dotáhnout tak daleko, aby ta jedna strana se necítila být poraženou a ta druhá strana absolutním vítězem. Prostě musíte najít, aby se cítily být rovnocenné obě dvě strany, když budou odcházet z toho, že se najde to společné řešení. A já se ptám a ptáme se celou dobu, jaké to řešení vlastně je? A vy mi na to odpovíte: nákup munice. Proto jsem z toho v šoku jako. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní pan předseda Michálek a připraví se pan ministr Baxa. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já už jsem tedy spíš předpokládal, že se budeme chýlit k závěru, takže i ty moje poznámky budou spíš takové závěrečné a už nebudu nějak k tomu dál vystupovat. Já jenom připomenu, že to usnesení, kterým se tedy operuje, je dva roky staré a týkalo se rychlých diplomatických intenzivních kroků tedy v době velmi krátké, kdy situace eskalovala. A když si vzpomeneme na tu dobu, tak to byl náš ministr zahraničí, který v té době byl na Ukrajině, vláda byla na Ukrajině. Současně několikrát Macron jednal s Putinem, snažili se přesvědčit Vladimira Putina, aby odešel z té Ukrajiny, aby ukončil nějakým způsobem ten konflikt. A nepodařilo se to ani Macronovi, ani dalším velkým důležitým státníkům, kteří se o to snažili. Pokud chcete teď nějakou podrobnou zprávu o těch krocích, které se učinily před dvěma lety v intervalu těch 30 dnů po vypuknutí války, tak to určitě není problém nechat vypracovat. Jenom si řekněme, jestli je to užitečná věc, kterou mají trávit naši úředníci svůj čas. Nejsem o tom úplně přesvědčen, ale myslím si, že vláda v této věci postupovala dobře.

Za nás chci říct, minimálně za sebe, že jsem se opravdu snažil o velkou vstřícnost. Naše usnesení jsme posílali den před schůzí, chtěli jsme jednat s opozicí o tom, jaký bude výsledek dnešního jednání, abychom třeba i zohlednili některé návrhy z opozice. Bohužel tady o to úplně zájem není, já to respektuji. Nicméně myslím si, že to je trochu škoda, a vzhledem k tomu, že nás opozice opakovaně obviňovala z toho, že nechceme s ní jednat, tak teď když odmítá to jednání nad takovouto důležitou věcí, tak mně to zkrátka přijde jako škoda. Protože ta ochota tady je. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní pan ministr Baxa. Pane ministře, prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Já už taky naposledy. Já jen aby tady zaznělo přesně to usnesení v té části, o které tady mluvíme. Bod I Předložení strategického dokumentu. Žádá vládu o intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. To jsem tady dokumentoval naposledy diplomatickou iniciativou na získání strategického množství munice pro válku na Ukrajině. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP