(19.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Lochman a připraví se paní poslankyně Adámková. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji vám, paní předsedající. Vážení kolegové, vážené kolegyně, mě rozhodně těší váš zájem o můj příspěvek. Potěšilo mě to, protože diskuse je důležitá k tomu, abychom si navzájem rozuměli. Tak musím říct, že to mě velmi potěšilo. Já budu krátký. Doufám, že vystoupím už naposledy. Chtěl jsem nicméně zareagovat na některé ty otázky. Jsem opravdu velmi rád, že tu jste, že tu nejsou cedulky a můžeme spolu diskutovat.

Co se týká, myslím, že pan poslanec Mašek - a budu říkat prostřednictvím předsedající pro všechny další, prosím vás, abych byl kratší. Rozhodně s vámi souhlasím, když jste říkal, že v tom ještě není otázka migrace. No není, protože také musíme myslet na to, že kdyby náhodou Rusko posouvalo tu linii, tak tady máme další migrační vlnu a to nikdo z nás určitě nechce.

Co se týká ropy a plynu, tak my jsme něco zdědili. Vybudovat trubky, přetočit místo, odkud získáváte plyn a ropu, během dvou let, každý ví, že reálné není. My jsme zdědili situaci, kdy jsme byli zcela závislí na Rusku. Dneska nás Rusko nemůže vydírat tím, že nám nedá plyn. Ano, může nám stále posílat plyn, ano, určitě mnoho ruského plynu tady stále je, nicméně nás nemůže tím plynem vydírat, protože máme jiné možnosti a připravuje se také ropovod TAL.

U Ústavního soudu, já jsem slyšel několikrát ty věci jako "je tu nová totalita" a tak dále, podívejte se na ty články, možná jste to už zapomněli.

A možná ještě k StB. Několik lidí tady naráželo na to, že jsem příliš mladý. Já moc děkuji, po té čtyřicítce se cítím už docela unavený po těch dvou letech tady s vámi, opravdu hodně, i když chápu, že Marek Benda by to viděl jinak. Každopádně, víte, já jsem s paní Růženou Koškovou-Krásnou, která byla tajemnicí České národní strany sociální pana Beneše, jako pamětnicí, na kterou byly politické útoky a byla politicky vězněna, strávil několik desítek dní diskusí o tom, co to jsou estébácké praktiky. Neříkejte mi, co to jsou, já jsem to slyšel mockrát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Co se týče dalších vystupujících, tak to nyní bude paní poslankyně Věra Adámková, poté se připraví paní poslankyně Zuzana Ožanová. Já si ještě dovolím vás srdečně pozdravit, vystřídaly jsme se při řízení schůze.

Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, myslím, že tady už jsme řekli dneska skoro všechno. Možná někdo i více, než chtěl nebo než by bylo vhodné. Nicméně já beru ten příspěvek pana kolegy Lochmana jako určitého mluvčího za koalici, protože on řekl několik velmi dobrých věcí. Já bych byla velmi ráda, kdybychom se toho drželi, a tím myslím zejména na kolegy z koaličních lavic, a to je, opravdu nezatahujte rodiny do politických sporů. Ale my jsme to nezačali.

Já myslím, že tady byly velmi neseriózní věci, které se děly před volbou. A když se podíváte na nestory naší politiky, tak oni to opravdu nedělají. Takže bych byla moc ráda, kdyby se už příště neopakovaly takové ty úsměvné věci, když tedy se někomu, zejména panu Babišovi či jiným, činí příkoří rodinné, nikdo se jich nezastal nikdy, což považuji za trošku farizejské chování.

Jinak vám za to velmi děkuji, protože si myslím, že jste to řekl pregnantně, a beru to jako závazek koalice, že podobné věci opravdu také nebude schvalovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou paní poslankyně Zuzana Ožanová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji vám, paní místopředsedkyně, za slovo. Já musím zareagovat. Prosím vás, skutečně si někdo myslí, že vy jste chtěli včera diskutovat? Opravdu si myslíte, že když využijete všech možných přednostních práv, neotevřete rozpravu a my chudáci obyčejní se nemůžeme ani k věci vyjádřit, že to je diskuse? Opravdu to diskuse není. Když my jsme viděli, promiňte, paní místopředsedkyně, ale jeden klub má čtyři lidi a z toho tři přednostní práva. Jak já se mám k věci vyjádřit? To si myslíte, že ty cedulky nebyly v pořádku? No byly. My jsme totiž nemohli mluvit! Až jsme už mohli mluvit i my pěšáci, tak já už jsem tu celou dobu byla. Takže mi neříkejte, že nechceme diskutovat. My chceme, ale včera jste nechtěli diskutovat vy!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Z místa s faktickou pan poslanec Lochman.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Budu jenom velmi krátký. Já bych chtěl k těm cedulkám říct, že včera to trvalo asi tři a půl hodiny a předák opozice zde dnes mluvil také tři hodiny. Takže by bychom tam ty cedulky museli dát také. To je mimo to.

Chtěl jsem paní profesorce Adámkové, jestli tady je, nevidím ji nyní, chtěl jsem jenom poděkovat. A ještě jsem k tomu chtěl říci jednu věc. Pro mě je to také velmi důležité, já mám také děti. Včera jsem byl v diskusi s panem Patrikem Nacherem a říkal jsem mu, že já jsem nikdy neschvaloval jakékoliv zatahování rodiny do politiky, ať to bylo na vaší straně, nebo na jiné. Já jsem tu předtím nebyl, nikdy jsem k tomu nedával žádné tweety nebo něco podobného na sociální sítě, vždycky budu proti. A když jsem se ptal pana Patrika Nachera, jestli to byl přešlap, to, co udělal váš předseda, tak na to neodpověděl. Tak já jenom chci říct, že děkuji paní Adámkové, protože souhlasím, tohle je pro mě takzvaně anglicky no go, to se nesmí dělat. Ctěme to, rodiny do politických pří nepatří. Moc děkuji a už se k tomu nebudu vracet.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Než dám slovo panu poslanci Juchelkovi, tak načtu dvě omluvy, co v mezičase došly. Omlouvá se pan poslanec Ondřej Babka a sice od 19 do 21.30 hodin z osobních důvodů.

Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, paní předsedající. Určitě ano, já samozřejmě jsem nevystupoval ve faktických poznámkách, určitě budu reagovat na pana Lochmana teď v tuto chvíli právě ve své řeči, která nebude nijakým způsobem dlouhá, to už v tuto chvíli avizuji, v pozdní hodině, poněvadž jsme mohli už skončit během včerejšího dne tuto schůzi Sněmovny, kdyby samozřejmě vládní koalice byla natolik slušná, že by aspoň dovolila zipování mezi ministry a třeba našimi stínovými ministry tak, aby to bylo spravedlivé, tak jak to vždycky bývalo u podobných schůzí v minulém volebním období, kde se taktéž zipovalo.

Pokud se podíváme na ty bezpečnostní hrozby pro Českou republiku, tak dva stateční poslanci hnutí STAN, a to pan poslanec Exner a pan poslanec Letocha, tady před několika hodinami bojovali právě ohledně kauzy Dozimetr. Pan poslanec Lochman, vaším prostřednictvím, paní předsedající, tady nebyl, protože já bych mu to možná v tuto chvíli připomněl, poněvadž se bavíme o těch bezpečnostních hrozbách pro Českou republiku, což hnutí STAN dle našeho názoru skutečně je. Dneska vyšlo, že některý z předsedů hnutí STAN seznámil pana Redla s předsedou Prahy, nebo tenkrát se zastupitelem, panem Hlubučkem, který to říkal sám. V tuto chvíli jsme nedostali odpověď, kdo to byl. Byl to pan Rakušan, nebo pan Půta, nebo to byl pan Gazdík? No, všichni tři jsou velmi vlivní a velmi vysoce postavení členové Starostů a nezávislých. My na tu odpověď neustále čekáme. Poněvadž hnutí STAN zakleklo na deník Blesk, kde museli změnit titulku a samozřejmě celý článek, ano, jistě, zakleklo právě z toho důvodu, že se ohradili, že to pan Rakušan pravděpodobně nebyl. Je to v podobném duchu, jako zaklekl před několika lety pan exministr Gazdík právě na Seznam Zprávy, kde se snažil, a pan Kubík to samozřejmě excelentně popsal ve svém komentáři na Seznam Zprávách, kde řekl, že jsme na jedné lodi, co to má znamenat, aby nepsal ty články ohledně Dozimetru, ohledně toho, jakým způsobem funguje hnutí STAN. Toto je skutečně bezpečnostní hrozba, ne to, co tady v tuto chvíli samozřejmě říká vládní koalice s nějakým prostě soukromým e-mailem pana předsedy Andreje Babiše.

Bezpečnostní hrozbou dle mého je taktéž nálepkování, které tato vládní koalice má v různých formách pro různé skupiny občanů České republiky. Naposledy jsme to viděli u protestu zemědělců, kde například pan ministr Stanjura nebo Štěpán Křeček, ekonomický poradce pana premiéra, říkali skutečně o dezolátech. Pan ministr Stanjura ne o dezolátech ani ne o proruských živlech, ale ten hovořil samozřejmě z hlediska pravicového politika o tom, že někdo má traktory za x milionů korun. Toto nálepkování je skutečně opravdu hrozbou pro občany České republiky, poněvadž společnost rozděluje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP