(19.50 hodin)

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji panu Michálkovi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A já také děkuji. A nyní paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové, po delší mé odmlce opět zde. Takže dnešní příběh je vlastně o tom, že jeden soukromý mail vyvolal to, že se svolala mimořádná schůze parlamentu a z okna se vyhodilo docela dost peněz. Stačilo přidat do textu pár slov a už se z toho udělaly kompromitující informace, z dotazu se udělalo špehování a z rodinných poměrů se udělalo zatahování dětí do politiky. Já se obávám, že celé tady toto dění je kvůli tomu, že jste v křeči a vlastně tento mail jste využili k politickému útoku na sílící pozici hnutí ANO. Místo abyste si kvůli komunikaci, kterou vedete vůči nám, vůči občanům, posypali popelem hlavu, tak jste vlastně udělali brilantní výkon, kdy je tady plno silných slov, je tady, řekněme si, předem zorganizovaná diskuse tak, aby mohli napřed vystoupit útočníci, žádná polemika, žádný věcný argument a také žádný zákonodárný cíl. Čisté PR pětikoalice, která potřebuje získat nějaké preference, a když to nejde reálnými výsledky práce, zkoušejí to s virtuální realitou. Českou republiku tato věc neposune ani o milimetr, ale to je zřejmě ta poslední věc, která tuto vládu zajímá.

Za uplynulé dva roky couváme ze všech podstatných parametrů a já se nedivím, že mezi lidmi roste nespokojenost, ale k tomu se bohužel vaše pětikoaliční vláda postavit neumí. Zato se nyní snažíte schválit jakési usnesení o bezpečnostních hrozbách. Já si myslím, že ten text může být nakonec i hodně zajímavý. A zajímalo by mě, jestli bude za bezpečnostní hrozbu považována i neschopnost členů vlády, jejich podivné kontakty přes šifrované telefony nebo třeba majetková propojení pana premiéra s bankou, která přichází o licenci kvůli podezřelým transakcím. Uvidíme, co bude ve vašem návrhu.

Tématem mimořádné schůze mělo být definování bezpečnostních rizik České republiky. Já si nemyslím, že Sněmovna může dojít k nějakému relevantnímu zjištění. Je to téma velmi odborné a spíš bych očekávala, že tady budeme, když už, tak diskutovat nad nějakou odbornou analýzou, která postihne vojenskou tematiku, kyberprostor, ale i otázku naší soběstačnosti v základních věcech, jako jsou léky, potraviny, energie a tak dále. Místo toho nám pan ministr Lipavský otevře ve veřejném prostoru otázku, zda může být jednotlivý poslanec bezpečnostním rizikem. A to se týká prosím nás všech, i těch, co tu nejsou, hlavně ti, kteří svolávali tuto schůzi. A já se ptám - můžeme se svými názory stát se opravdu bezpečnostním rizikem této země, tak jako se kdysi v této zemi stávali lidé pro své názory třídními nepřáteli, zrádci, špiony a se všemi z toho plynoucími tragickými důsledky? Za sebe musím takový pohled jednoznačně odmítnout.

Pro názory a jejich veřejné šíření máme dost zákonných mantinelů, od šíření poplašných zpráv přes podporu terorismu a totalitních režimů až po řekněme sprosťárny. Myslím si, že jsou to mantinely dostatečné. A pokud jde konkrétně o válku na Ukrajině a postoj České republiky k Rusku, pro mnohé občany, prosím vás, je po dvou letech této hrozné agrese imperativem číslo jedna zastavení války, zastavení nesmírného utrpení ukrajinského národa, obětí na životech a ztrát na majetku. To není o odpírání pomoci nebo podpory. Posíláme ukrajinským vojákům zbraně, aby mohli pokračovat v boji, a vnímáme to jako boj i za naše zájmy, jejich boj za naše zájmy? Stovky a možná i tisíce padlých za naše zájmy? To pro řadu lidí není úplně morálně v pořádku a já to dovedu pochopit, protože ani pro mě to není morálně v pořádku. A jsou všichni, kteří preferují ukončení této války, agrese, bezpečnostním rizikem? Já nejsem odborník na bezpečnostní rizika, neumím posoudit, zda je, nebo není vojenské vyřešení reálné, ale zaznívá řada skeptických názorů - a jejich zastánci jsou také bezpečnostním rizikem? Neexistuje jiné řešení, třeba diplomatické, ekonomické, politické? A to jsou otázky, které si kladou lidé, a svoláním této schůze jste slíbili, že na ně odpovíte. Já to považuji za velmi těžké. Svůj postoj k tomu vám sdělím.

Názory poslanců nejsou bezpečnostním rizikem. Poslanec reprezentuje postoj svých voličů a patří k základním principům demokracie se takovými názory zabývat, ne je odmítat jako bezpečnostní riziko, případně jako dezolátní, proruské a podobně, jak jsme tady toho svědkem. Jestliže si někdo osobuje právo takto soudit, tak se bohužel dle mého názoru od principů demokracie příliš vzdálil. A udělali jste z obyčejného dotazu shánění kompromitujících materiálů a z dotazu na rodinné poměry zatahování dětí do politiky. Myslím, že řada z vás sama ví, že je to nesmysl a že se tím vláda dostává jenom na politické dno politického bahna, jako byste vůči politickým oponentům neměli důstojnější argumenty. My jsme vám tu udělali přehlídku skutečných témat a byla bych ráda, kdybyste se jimi začali společně s námi zabývat.

Já bych mohla třeba nazvat bezpečnostním rizikem i kroky této vlády vůči zemědělcům. A víte proč? Protože obchod s obilím tvoří 40 % příjmů všech zemědělských společností, je základem každého státu a potravinová bezpečnost v obchodu s obilím je důležitá pro každou zemi. A je to v několika prohlášeních OSN a dalších důležitých mezinárodních organizací. Takže co udělala tato vláda? Nechala ministra zemědělství, zastupujícího, změnit společnou zemědělskou politiku, zaměřila se na redistributivní platbu. A já se obávám, že k tomuto kroku nebyl žádný ekonomický podklad a toto rozhodnutí vlastně ukázalo, že se jedná o politickou objednávku někoho na někoho nebo na některé jiné subjekty. Já se nemohu tohoto dojmu zbavit, protože to, že pánové z KDU udělali chybu a zavlekli do toho možná i tuhle vládu, se ukázalo hned na jaře 2022, kdy pan opět ministr Jurečka slíbil protestujícím zemědělcům v Lucerně, že udělá nápravu a přes zaměstnanost na venkově nebudou platit odvody na sociální. A to již mělo platit od roku 2023. Pak také KDU slibovalo, že nebude snižovat národní dotace - snížili jste je vy s nimi. Další, že nebudou zvyšovat daně - zase jste je zvýšili. A za dva roky této vlády jste vzali zemědělcům 12 miliard. Dvanáct miliard! A já vám řeknu kde.

Slíbili jste jim snížení sociálních odvodů. V průměru to dělá 2,5 miliardy ročně. Jestliže to mělo platit od roku 2023, máme rok 2024, je to 5 miliard. Snížili jste národní dotace o 2,5 miliardy, za dva roky je to 5 miliard. Jsme na 10 miliardách. No a konečně váš konsolidační balíček jim prodražil daň z nemovitostí a to jsme na dalších 2,5 miliardách. Když to jenom zaokrouhlím, tak jste jim vzali 12 miliard za dva roky. A teď je pan premiér Fiala rozhořčen, že stávkují, když jim nabízí 2 miliardy, a pan ministr zemědělství ještě slíbil, že přidá dalších 500 milionů. Ale vy jim nic navíc nedáváte, vy jim jenom vracíte to, co jste jim vzali, a ještě ne v plné výši. Velmi mi vadí postup, že nakonec vy jste je dostali pod tlak, vy jste je dostali do problémů, a nakonec řeknete, že vy tady nebudete pracovat pod tlakem? No to mi přijde opravdu nepřípustné a sobecké! Vládní představitelé by takto určitě neměli vystupovat a měli by ukázat právě ten nadhled a to, že myslí na tenhle národ, na lidi, kteří tam pracují, a místo toho jsme svědkem, že námi pohrdáte. Já ten pocit určitě mám. Ani se nedivím, že jsou se svými traktory místo na polích na silnicích! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP