(20.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

To znamená, závěrečné slovo z mé strany. Schůze z mého pohledu je zcela zbytečná. Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku, tak jak jste to nazvali, jak jste si to rozšířili po tom původním vlastně, co tady bylo několikrát zmíněno, že šlo pouze o tu soukromou komunikaci a o ten soukromý e-mail, kde jste mysleli původně, že vám to vystačí, tak se vám to nepovedlo. A já se domnívám, že jsem tady byl několikrát osloven, jak budu hlasovat. Já budu hlasovat podle svého vědomí a svědomí, budu hlasovat podle své stranické příslušnosti, my máme připravené vlastní usnesení a podle toho usnesení já samozřejmě budu hlasovat. A nebude mi nikdo říkat, jak mám hlasovat. Já budu hlasovat tak, jak já uznám za vhodné. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní ještě načtu omluvu paní poslankyně Lucie Šafránkové, která se omlouvá od 20.30 hodin ze zdravotních důvodů.

A nyní vystoupí pan poslanec Igor Hendrych, připraví se... (O slovo se hlásí ministr Stanjura.) Omlouvám se panu poslanci i panu ministrovi, nezaznamenala jsem to jako přihlášku. Takže prosím, ještě s přednostním právem pan ministr a potom páni poslanci Hendrych a Vomáčka. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Kdybych měl reagovat na vystoupení předřečníka a vyvracet jeho jedno tvrzení za druhým, tak budu mluvit dvakrát déle než on. Ale k některým těm pasážím se prostě vyjádřit musím, protože tady se vyrábí fikce, a pak se s tou fikcí bojuje.

Pan poslanec říkal: zhoršujeme vztahy se Slovenskem, a že jsme snad narušili nějaké česko-slovenské manželství. Ne, nic takového se nestalo. Jediný český politik, aktivní český politik, který aktivně vstupuje do slovenských voleb, se jmenuje Andrej Babiš. Já to jenom konstatuji, já to nijak nekritizuji. Byl to Andrej Babiš, který v těchto hodinách adresoval svoji podporu jednomu z prezidentských kandidátů. Nikdo z ODS žádného prezidentského kandidáta nepodpořil a nepodporuje, protože se to nehodí. Byl to Andrej Babiš, který v kampani podporoval Roberta Fica, aktivně se účastnil kampaně Roberta Fica. Tak na co si stěžuje pan poslanec? Byl to Viktor Orbán, který se účastnil vaší kampaně. (Hlas z pléna: Za peníze státu.) To nevím, jestli za peníze státu. A tak si představme, že by přijeli naši spojenci z námi blízkých demokratických stran a chodili by s námi po těch náměstích, jak to dělal Viktor Orbán s Andrejem Babišem v Ústí nad Labem. A pan poslanec si dovolí tady vznést jakoby dotaz, čí zájmy hájíme, jestli to nejsou náhodou zájmy jiných států. Tak proč podporuje váš předseda jednotlivé kandidáty? Proč přijímáte podporu jednotlivých kandidátů v naší volební kampani? Představme si, co by říkali politici hnutí ANO, kdyby to bylo naopak. To by bylo řečí, jak cizí agenti a cizí vlády tady určují a jsou na mítinku některé z vládních stran pětikoalice!

Jediné, co jsme udělali, zrušili jsme nadstandardní krok, který tady jistě měl tradici, to znamená, společné jednání obou vlád. Jak bych mohl otevřeně mluvit o tom, co Česká republika dělá pro Ukrajinu, před člověkem, který si třepe rukou s Lavrovem? To nemyslíte vážně! To jednání, pokud by bylo, by bylo jenom instantní, úplně o ničem. Jenom bychom předváděli, že o něčem jednáme. To se prostě nedá! Jeden politicky starší kolega mně říkal, když jsem vstupoval do politiky, do centrální politiky, abych poslouchal až tu větu za tím "ale". Ne tu první větu. My podporujeme veškeré úsilí vlády v podpoře Ukrajiny, ale ta vláda se stará jenom o Ukrajince, na naše lidi kašle. Co to je? Kromě toho, že je to lež. Co to je kromě toho, že je to lež? Nic jiného. Tak nechte si to "ale", a pak to bude v pohodě.

Proč neříkáte všem svým voličům na všech mítincích "my podporujeme územní celistvost Ukrajiny"? Já jsem rád, že to Andrej Babiš řekl. Ale proč to neříkáte každý den všem svým voličům, když tak nás kritizujete? Kritizujete, že nevyjednáme mír. Tak do té Moskvy jeďte! Myslím si, že to dneska řekla pěkně estonská premiérka, jsou to její slova. Když přestane bojovat Putin, bude mír. Když přestane bojovat Ukrajina, nebude žádná Ukrajina. Tak jednoduché to je. Tak proč používáte Ukrajinu ve vnitropolitickém zápase? Máme dost jiných témat, na kterých se můžeme politicky utkat.

A pak ty neustálé řeči o tom, jak přehlasuje většina menšinu. No to je normální. Pan poslanec tady minule nebyl. Tak takhle to bylo jenom naopak v minulém volebním období a je to normální a bude to zase v příštím volebním období. Nevím, kdo bude většina. Ale je výsledkem demokratických voleb, že vznikne vláda s podporou většiny ve Sněmovně a ta prosazuje svůj program a opozice ho kritizuje. To není žádné válcování. (Pokračuje ironickým tónem.) No nám prošlo těch mimořádných schůzí v těch dvou volebních obdobích, když jsme byli v opozici. To bylo bodů, které jsme navrhli, které se racionálně, věcně, bez nějakých zdržování projednaly. Jeden by málem zaplakal, jak se ta situace změnila. Nestěžovali jsme si v opozici, nestěžujeme si ani teď.

Úplně komické. Představte si, včera ministři a vládní politici mluvili až tři a půl hodiny po zahájení schůze. No to se děje každé úterý. Každé úterý. A to vám nevadí, protože vy můžete a my ne. Co to je za logiku? Kdyby tady byl pan poslanec "dvojí metr", tak by mi to určitě vysvětlil, že to není dvojí metr, že jedni mohou a druzí nemohou. Pan poslanec říká: Neurážejte nás a ten mě urazil a ten mě urazil a ministr Jozef Síkela nemá poslanecký mandát. No nemá. Kolik ministrů vaší vlády nemělo poslanecký mandát? A co jako? Vláda má důvěru jako celek a je na premiérovi, koho prezidentovi navrhne jako člena vlády. Někteří z bývalých členů vlády, kteří neměli mandát, dneska už ho mají. A třeba ho bude mít i Jozef Síkela. Co to je za argument? Co je to za argument, že on jako nemůže mluvit? Člen vlády? Taky jste takové měli a mohli mluvit. Tak se přeme o tom, co říká, říkejme, že máme lepší nápady, horší nápady, kdo má lepší recepty, kdo má lepší důchodovou reformu. To je v pořádku. Jenom tím mandátem bych být vámi tolik nemával.

Asi třikrát jsem od pana poslance slyšel: My máme největší klub. Noto jo, ale jste v opozici. On se před chvílí pokoušel vysvětlit, co je parlamentní většina.

A pak ty věty, já se omlouvám, ale ony nejdou dohromady. Ta schůze je úplně zbytečná. Proto dnes mluvíme 12 hodin. Tak dejte ty dvě věty vedle sebe. Není zbytečná, když mluvíte 12 hodin, ne? Vás zaujalo to téma a mluvíte od devíti a je to v pořádku. Já si nestěžuju. Tak proč říkáte 12 hodin, že to je zbytečné? To se dá říct za 12 vteřin. To je zbytečné. To možná není ani 12 vteřin.

A že bezpečnostní hrozby existují, to je prostě fakt a nikoho z nás to netěší. Kdo z nás dělá válečné štváče? Přečtěte si komentář jednoho z významných komentátorů Mladé fronty - počkejte, jak se jmenuje, Andrej Babiš tam měl včera zase komentář - který psal, že jsme proválečný kabinet. A přitom pan poslanec tady citoval, sice nevím, proč srovnával rok 1918 a 1938, kromě té osmičky na konci to žádnou souvislost nemá, tak my sami jsme to přece zažili. My ne, ale naši předci, 1938. A mnohá z těch vašich vyjádření jdou úplně stejným směrem. Až přestane Putin bojovat, až se stáhne, bude mír. Tak jednoduché to je.

Pan Karel Havlíček furt říká, jaký máte plán B? Jaký máte plán B? Jaký plán B měli naši předci, kteří bránili naši vlast? Taky neměli plán B. Chtěli bránit svou vlast. Tak co to je? Říkal: Ano, podporujte tu Ukrajinu, to je v pořádku, to jsou dobré věty, a jaký máte plán B? Jaký vy máte plán B? Sklonit se před agresorem a říct tak dobře, Krym můžeš a Donbas ještě můžeš a to ještě můžeš? Hlavně, aby se nebojovalo.

Robert Fico říká, že Američané podporujou zabíjení Slovanů Slovany. No tak to ale není. Jestli někdo Slovany zabíjí, tak je to Putin a jeho armáda. A neříkejme vážně, že Putin dostal 86 nebo 186 procent ve volbách. Kdo by těm číslům věřil? To nebyly svobodné a demokratické volby!***




Přihlásit/registrovat se do ISP