(20.40 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Já jsem věnoval 30 let bezpečnosti tohoto státu, a vy mi tady budete říkat, že jsem nějaký agent Státní bezpečnosti nebo že jsem nějaká loutka prostě někoho takhle na to? Nechte si to, prosím vás! Nechte si to, anebo to doložte. A když to nejste schopni doložit, tak mlčte, protože opravdu je to nedůstojné!

Všichni politologové, jak teď zase už se blíží volby, říkají, že jediné, co vás stmeluje, a to je vlastně i důvodem svolání té schůze, je Antibabiš. Vy nemáte nic jiného, vy máte jenom Antibabiše? Prostě vy jste nedokázali za těch dvaapůl roku vůbec nic, akorát opět budete recyklovat Antibabiše, protože samozřejmě ve společnosti, v tom narativu v té pravicové části spektra a dneska i u těch některých voličů v zahraničí prostě ten Antibabiš frčí. Prostě nějaká určitá skupina lidí buď vás nepůjde volit vůbec, anebo řekne dobře, než abych to hodil hnutí ANO, protože má nějaký odpor k hnutí ANO nebo k našemu panu předsedovi nebo k naší politice - nevím proč, protože my jsme dělali všechno pro lidi, a udělali jsme pro lidi obrovské množství věcí. Já jsem pracoval ve školství poslední tři roky. Nikdo mi nepřidal tolik, jako mi přidala vláda Andreje Babiše. Zvedaly se platy, lidé byli spokojení. A podívejte se dneska, kde jsme ve školství! A to úplně odbočuji někam jinam. Kam jsme se zase zpátky propadli! A vy nám budete říkat, že my jsme všechno dělali špatně a vy to děláte lépe a radostněji. Nemáte pravdu. Nemáte pravdu! A já myslím, že ta volební procenta a ty výsledky prostě to jednoznačně ukazují, kdo má a kdo nemá pravdu.

Dneska pan Síkela, to je jednotka arogance, to je něco neskutečného, co ten člověk tady dneska provedl! To je opravdu nikým v uvozovkách nezvolený člověk, který neprošel volbami, protože on není poslanec, takže vlastně nesáhl si na mandát. Já si myslím, že ten člověk by asi nedostal ani hlas, protože prostě arogantní bankéř, který se stal, kým se stal. Tady prostě padají argumenty v té oblasti energetiky a ten člověk je povýšený, urážlivý, zostudil tady všechno. A jak tady zase kolegyně Peštová říkala, my můžeme propustit, a to neuděláme, prosím vás, tak se nemusí naši marketéři bát, kdybychom propustili všechny marketéry hnutí ANO, natočili pana Síkelu a jeho dnešní projev a jako v roce 1989 jsme to pouštěli přes videokazety na našich mítincích, tak máme ústavní většinu. Když byl Milouš Jakeš, který tehdy v Červeném Hrádku říkal: ty naše brojlery, že ano prostě, a kdo to má, ta holka a takovéhle, takhle přesně to je Síkela dneska! Takže opravdu by bylo dobré to sestříhat, pouštět to na našich mítincích. Teď máme ty petiční stánky a myslím si, že by se nám dveře netrhly, jak by to tam lidé přicházeli podepsat. Takže ten zabodoval dneska u mě maximálně.

Někteří ti ministři byli celkem vstřícní. Paradoxně svolavatelé této schůze Piráti jakoby jsou takoví nejvíc jako to jo... Ti říkali, no tak máme tady nějaké problémy bezpečnostní. Bylo by dobré, kdybyste nám to odsouhlasili a podobně. A teď opravdu nevím, čí to byl majstrštyk, že jste si vůbec tu schůzi schválili. Jestli to tedy byl nějaký impuls ze strany STANu a pobijete všechny ostatní, protože ti tady bojují srdnatě za tu demokracii, nebo to vyhrají ti Piráti, kteří mají svých 10, 12 %, jako my v té vládě jsme a nejsme vlastně, že ano, my jsme úplně v pohodě, drží se na svých preferencích a všichni ostatní krvácí. A paradoxně ta největší strana v té pětivládní koalice krvácí nejvíc. Ta, která vzala pod svá křídla všechny ty ostatní, ty malé trpaslíčky, některé úplně ty pidimužíčky a jednoho toho většího, tak ta na tom trpí nejvíc, jo?

Také z toho zákulisí jsem slyšel, že někteří kolegové z této strany, nebudu jmenovat, aby se někdo do mě neobouval, říkali: my jsme to nechtěli. Ale samozřejmě pětikoalice je pětikoalice a ono se potřebovaly sehnat ty hlasy a ty hlasy tam napadaly odjinud, jo? Takže jestli vás do toho takto vmanipulovali, tak se vám to tedy povedlo, protože my jsme za ty dva dny tady schopní aspoň vyříkat si tady přesně na kameru to, co jsme nemohli vyříkat na několika mimořádných schůzích. Otevřelo se tady mnoho témat, otevřelo se tady mnoho věcí, které bolí občany, které bolí nás všechny. Prostě vy jste na to nedokázali reagovat. Je to opravdu slaboučké, ta vaše odpověď, a když už nevíte kudy kam, tak je to Antibabiš, jo? A to je vlastně všechno, co vy dokážete.

Poslední věc, kterou bych chtěl říct, je k panu Lipavskému. Já se domnívám, že pan minulý prezident Zeman velice dobře věděl, proč to tak dlouho trvalo, proč nechtěl jmenovat toho nominanta Pirátské strany pana Lipavského ministrem zahraničních věcí. Já jsem se tady s ním setkal, utkal tedy asi měsíc zpátky na jedné schůzi, když jsme se bavili o té korespondenční volbě v zahraničí, kdy prostě pan ministr tady nám argumentoval tak, jak nám argumentoval. Já jsem to tehdy už řekl, že chápu pana bývalého prezidenta Zemana, že to bylo opravdu tedy těžké, aby to přes něj prošlo. Pak mu to samozřejmě bylo nějakým způsobem - bylo to nějak zobchodováno, paradoxně z té největší pětikoaliční strany, kdy na základě potom za chviličku Piráti pomalu po tom člověku, který to zprostředkoval, pan ministr spravedlnosti, tak po něm potom ti Piráti vystartovali, což je takový paradox. Když někomu takhle něco zařídíte, a potom ten člověk chce, abyste rezignoval.

Pan bakalář Lipavský - ze střev Ministerstva zahraničních věcí. Ti kariérní diplomaté, kteří tam prostě prošli diplomatickými akademiemi, prošli si jazykovou přípravou, čekají na nějaké posty, tak říkají, že to, co se v současné době děje na Ministerstvu zahraničních věcí, je jedna velká tragédie. Premiér a ministři mluví o úspěšné vládě a vyzdvihují všechno, co se dosáhlo v diplomacii. - Tady cituju z článku z veřejných zdrojů. Takže nemám žádnou složku, nikdo mi nic nevypracoval, já jsem řadový poslanec. Já si všechno musím najít. Je to článek, který je prostě úplně čerstvý. A hovoří se tady: Podařilo se získat názory zevnitř české diplomacie, které ovšem k vládě nejsou příliš lichotivé. - To je zvláštní, protože my slyšíme tady navenek, jak ministr Lipavský je úspěšný, jak prostě všude prosazuje ty naše zájmy, jak jsme lídři prostě a bla, bla, bla. Vláda údajně je úspěšná, zvládá bojovat s krizí, která zemi zasáhla, zkrotila inflaci, zvládla nápor uprchlíků, modernizuje armádu a sklízí i respekt v diplomacii.

A teď já vám tady něco odcituji: Pokud jde ovšem o vládní činnost na poli diplomacie a mezinárodních vztahů, nelze už hovořit o tak velkých úspěších. K posouzení míry úspěchu diplomacie jako takové jakéhokoliv státu slouží jednoduché měřítko a to je měřítko, do jaké míry politika prospěla vlastnímu státu a jeho vlastním občanům. Zevnitř Ministerstva zahraničí hovoří lidé, kteří jsou kariérní diplomaté. Úkolem diplomacie je prosazování národních zájmů. Ministr, další členové vlády a ostatně i premiér rádi říkají, že dostali naši zemi mezi světovou elitu, že jsme konečně spolehlivými partnery, ale přiznejme si, že to jsou pouze floskule. Otázkou je, proč nás někteří z partnerů tolik chválí. Je to kvůli jejich nadšení, jak Česká republika důsledně hájí v zahraničí vlastní zájmy, nebo proto, že naši představitelé vědomě, či - co je horší - nevědomě obhajují zájmy některých jiných partnerů?

Tak teď pan ministr Lipavský. - Budu končit. - Jeden dlouhodobý český velvyslanec říká: "Situace je tragická a je ještě kritičtější. Nepamatuji, že bychom kdy měli tak špatnou zahraniční politiku, jakou máme teď, a to jsem toho zažil opravdu hodně. Aktivismus je opravdu fajn, ale pro neziskové organizace, nikoliv pro Ministerstvo zahraničních věcí. Buď jsme svědky jednoho trapasu za druhým, jako bylo několik odmítnutí našich vedoucích představitelů v zahraničí, kteří se tam chystali na své návštěvy, anebo vidíme jen bohapusté žvanění ze strany pana Lipavského. Prázdná slova, vzletné fráze o lidských právech, spravedlnosti a vyzývání ke kdečemu. Tohle ale opravdu není diplomacie. Ta vyžaduje velice tvrdou práci, o které se veřejně mluví až ve chvíli, kdy přinese určité výsledky. Poslat někomu otevřený dopis nebo nějaký stát na tiskovce vyzvat, aby něco nedělal, to je totální amatérismus. O poškození vztahu se Slovenskem a Maďarskem snad už nebudu ani hovořit. Na těchto vztazích jsme léta pracovali a nyní jsme si je poškodili během velice krátké doby za působení pana Lipavského v čele Ministerstva zahraničních věcí." To je citace kariérního diplomata v otevřeném zdroji. Prostě je to citace. Takže opět je to nějaký stav pirátského ministra zahraničí.

Já už tady nebudu hovořit o tom, že ve své podstatě ta iniciativa na nákup té munice, tam samozřejmě Česká republika dokázala oslovit ty státy -

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane poslanče, já se omlouvám, ale z levé strany sálu je opravdu velký hluk, abychom pro stenografický záznam opravdu tady měli patřičné podmínky. Děkuji kolegům za ztišení. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Dokázala oslovit státy, dokázali jsme tu munici sehnat. Ale prosím vás, v té situaci, která je dneska na té prolomené frontě, tak tady se hovoří o tom, že ta munice se musí samozřejmě přivézt, musí se nějak přebalit, musí se tam dopravit na tu frontu, a dodání je květen, červen. Takže uvidíme, kde se budeme nacházet v dubnu nebo v květnu letošního roku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP