(21.30 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Já si myslím, že to může mít nějaký jednoticí prvek a právě tím jednoticím prvkem může být současný charakter života. Současný charakter života hlavně tedy mladé populace, možná už i nás, protože už i my starší se měníme, protože žijeme v době sice teď samozřejmě nějakých krizí, ale přece jenom ta naše životní úroveň je daleko vyšší, než bývala dřív. Což je dobře, ale je jasné, že to, co má dobré stránky, tak může mít i negativní stránky. A negativní stránkou může být právě to, o čem se hovořil. Já se vždycky snažím hledat, když něco řeknu, že existuje, tak se snažím hledat příčinu. Samozřejmě těch příčin může být daleko víc, může to být upadající kvalita školství, vliv výživy, chemizace i toho zemědělství, mikroplastů, vliv digitalizace, tady bych si myslel, že je velký vliv digitalizace hlavně na mladou generaci, a další a další věci. Tady toho mám hodně a to tady nebudu říkat.

Chtěl bych říct, že akcentace a řešení pouze některých rizikových bezpečnostních priorit pochybnými a sebedestruktivními prostředky a opatřeními vede k přezírání i neřešení více či méně reálných hrozeb. Já je tady budu vyjmenovávat krátce. Hlavní hrozba, která tady jednou byla řečena panem poslancem Janulíkem, vaším prostřednictvím, a já s tím plně souhlasím, je demografická deklinace, to tady vůbec není probíráno, to tady v podstatě neřešíme. A já si myslím, že to je absolutně zásadní bod, který bychom tady měli řešit. Protože dřív či později, a to spíše dříve, dojde ke zlomu, a u nás k tomu zlomu dojde v roce 2030, kdy odejde do důchodu nebo se bude blížit důchodovému věku generace Husákových dětí a navýší se významným způsobem množství seniorů. Samozřejmě já mám seniory rád a sám se blížím tomuto seniornímu věku, ale bezpochyby je pravda, že to stárnutí populace bude mít negativní vliv, bude mít negativní vliv na vitalitu naší populace a životaschopnost, na ekonomickou výkonnost.

Samozřejmě zase se zamysleme nad důvodem, proč dochází k této demografické deklinaci. A opět je to podobné jako s tím životem v blahobytu. Je to, anebo se o tom takhle hovoří, že je to z důvodu rovnoprávnosti a většího vzdělávání a uplatnění žen. To si samozřejmě všichni přejeme. I já si to přeju, mám dvě dcery a jsem rád, že obě dvě vystudovaly vysokou školu, a dá se říct, že jsou úspěšné. A můžu zmínit, že brzo moje starší dcera bude mít, doufám, úspěšně porodí potomka. A i proto to tu zmiňuji.

Protože dalším důvodem může být nárůst homosexuality, stírání rozdílu mezi pohlavími a pokles maskulinity u mužů. Vidíme to i v tom, jaký je problém pro armádu náborovat mladé muže. Z tohoto důvodu té demografické deklinace budeme vystaveni dříve či později masivní migraci. A já neříkám, že bude jenom nechtěná, nelegální, ona může prostě, naše potřeba může být, že budeme muset legálně si vybírat selektivně lidi z jiných oblastí. Prostě potřebné odborností. Ale samozřejmě může být nelegální a může být přímo násilná, pokud se vydají na cestu přímo miliony lidí z těch přelidněných oblastí. A samozřejmě to bude mít mnohé negativní důsledky na naši společnost, tak jak to vidíme v západní Evropě.

Další věc, kterou jsem chtěl zmínit, to riziko bezpečnostní je energetická, ekonomická deklinace. To už tady bylo z zmíněno, já jenom bych chtěl zmínit, že je to z mého pohledu z důvodu prosazování kontraproduktivních opatření k řešení globální klimatické krize. Vede to k tomu, že se přesouvá, mimo jiné se přesouvá výroba do jiných zemí, mám na mysli hlavně východní Asii, a dochází ke ztrátě původních technologických znalostí a schopností. Já jsem tedy zvědavý, jak zpětně budeme zavádět některé technologické výroby u nás, až na to přijdeme, že to tak nemůže být.

Dále bych chtěl zmínit, že je třeba využít té doby toho otevřeného okna, kdy máme fosilní zdroje k tomu, abychom přešli na trvalý zdroj čisté energie. A já znám jediný takový zdroj, který neprodukuje nebezpečný odpad radioaktivní, a to je fúzní energie. Takže místo abychom investovali do vývoje a produkce fúzní energie, tak se tyto prostředky promrhávají pro mě nelogickým směrem. Samozřejmě byla tady zmíněna obava z blackoutu. Já jsem taky k tomu chtěl dlouze hovořit, co by to znamenalo pro naši společnost, ale to si asi všichni dovedete představit. Za další hrozbu považuji závislost na některých prvcích moderní společnosti, závislost na elektrické energii, dále jsme si vytvořili nově závislost na síti internet a v dohledné době si vytvoříme závislost na umělé inteligenci a kvantových technologiích.

S tím souvisí bod 4, že rizikem pro naši bezpečnost je konec demokratické a svobodné společnosti, a to z důvodu vytvoření centralizované společnosti dohledu, kterou umožní právě moderní technologie, to znamená zasíťovaná společnost. To znamená, že budeme obklopeni senzory, smart zařízení, které budou o nás sbírat data, které budou zpracovávat systémy umělé inteligence, a tímto způsobem ta společnost bude řízena.

Další věc, pandemie. Pandemii už jsme tady měli a já si myslím, že to byla soft verze, může nás klidně čekat hard verze pandemie. Já mám největší obavy právě z té uměle vytvořené pandemie na základě toho, že existují technologie molekulární biologie, které toto hravě zvládají, které vlastně, za které byla udělena Nobelova cena v roce 2020, jmenuje se ta technologie CRISPR a dostaly to vědkyně Doudna, Charpentier.

Z čeho já mám největší strach v současné době, tak je jaderná válka. Samozřejmě hovoří se v poslední době o tom, že se nevylučuje použití taktických jaderných zbraní na válčišti na Ukrajině, že by to v podstatě neohrozilo okolí. To znamená, že by se to nějakým způsobem udrželo tak, aby nedošlo ke globální jaderné válce nebo rozšíření toho konfliktu. Já jsem tady měl připravený dlouhý projev, jaké jsou následky účinků pronikavé radiace a radioaktivního zamoření na lidský organismus. (Neklid v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás přeruším a poprosím všechny v sále, jestli by se mohli ztišit ještě na chvíli, aby měl pan poslanec dostatek klidu. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji. Takže tohle vynechávám. Já si myslím, bohužel si myslím, že na ten můj projev o těch jaderných zbraních ještě dojde. Takže si to nechávám do budoucna a velmi si přeji, abych to tady nemusel říkat. Velmi.

Další, na co nejsme připraveni, jsou globální přírodní katastrofy ať už pozemského charakteru, nebo vesmírného. S tím se vůbec nepočítá.

Bod 8. Čeho já se obávám a k čemu už nakonec dochází, pokud si přečtete knížku Samuela Huntingtona, dochází ke středu civilizací a i ten konflikt, zmiňovaný konflikt na Ukrajině, je vlastně produktem tohoto způsobu uvažování, protože tam dochází ke střetu euroatlantické a pravoslavné civilizace. A mohl bych uvádět další potenciální místa střetů nebo současná místa střetu, kde dochází ke střetu euroatlantické civilizace a islámu.

Dále bych vám doporučil k přečtení knihu Tima Mitchella V zajetí geografie, kde se dovíte to, proč se Rusko chová tak, jak se chová. Já to tady nebudu rozebírat, přečtěte si tu knihu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP